Deli

Slaven Petrovič, spletni medijski načrtovalec v iPROMu, se je z Marketing magazinom pogovarjal o standardnih oglaševalskih metrikah – dosegu in frekvenci – in njuni funkciji.

Slaven Petrovič za Marketing magazin: Doseg in frekvenca kot jin in jang oglaševanja - iPROM - Novice

Spletni medijski specialist v iPROMu Slaven Petrovič je pojasnil, da je upravljanje s frekvenco prikazovanja oglasnih sporočil znotraj želene ciljne skupine eden izmed osnovnih elementov načrtovanja oglaševalskih akcij v digitalnih medijih. S prevelikim poudarkom na doseg in minimalno frekvenco tvegate premajhno »zapomenljivost« oglasov in priklic blagovne znamke. Nasprotno pa s preveliko frekvenco (pogostostjo) oglasnih sporočil tvegate nasproten učinek.

»Naj ponazorim s preprostim primerom načrtovanja akcije za pametno športno uro z uporabo platforme za upravljanje s podatki iPROM DMP. Z vpogledom v bazo ugotovimo, da naša ciljna skupina v treh ciljnih državah šteje 45 tisoč posameznikov, za katere lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da bi v naslednjih treh mesecih lahko pametno športno uro tudi kupili. Ugotovimo tudi, da bi lahko večji del svoje ciljne skupine v 14 dneh prek digitalnih kanalov dosegli s frekvenco prikazovanja oglasnih sporočil 30+ (maksimalni razpoložljiv volumen prikazov, ki je za doseg te ciljne skupine v tem trenutku na voljo op.p.). Če uporabljamo večje, bolj intruzivne oglasne formate, potem v celotnem obdobju akcije nastavimo frekvenco izpostavitve do največ šest izpostavitev na posameznika, vendar ne več kot dve izpostavitvi na dan s tako imenovanim časovnim premorom vsaj eno minuto med posameznim prikazom. Če pa uporabljamo manjše, manj intruzivne klasične formate, potem začnemo s frekvenco med 10 in 25 prikazov na posameznika v celotnem poteku oglaševalske akcije.«

V iPROMU za izvedbo akcij razvijamo tehnološke rešitve, ki na osnovi strojnega učenja v realnem času glede na cilje posamezne akcije med drugim skrbijo tudi za dinamično prilagajanje frekvence.

»Vsi, ki se ukvarjamo s spletnim oglaševanjem, pa vemo, da enotne formule v povezavi s frekvenco, ki bi vedno delovala, ni. Optimalna frekvenca izpostavitve oglasnega sporočila posamezniku je odvisna od številnih dejavnikov, kot so kreativna rešitev, medij, kanal, oglasni format, vrsta zaslona in naprava, ki jo posameznik uporablja.«

Zato Petrovič svetuje testiranje, spremljanje rezultatov in prilagajanje v realnem času. Pri uporabi bolj intruzivnih oglasnih formatov pa v izogib nasprotnemu učinku veljata previdnost in tehnična brezhibnost delovanja.

Celoten prispevek je bil prvotno objavljen v spletnem Marketing magazinu v rubriki Aktualno: Doseg in Frekvenca kot jin in jang oglaševanja.

Deli