Deli

Miha Rejc, vodja oddelka celostnih digitalnih strategij v iPROMu, in Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labsa, sta na DMS-jevem dogodku Taktik pojasnila, zakaj so danes lastni podatki gonilo učinkovitega digitalnega oglaševanja.

Miha Rejc in Tomaž Tomšič za Društvo za marketing Slovenije: Prvoosebne strategije digitalnega oglaševanja - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miha Rejc in Tomaž Tomšič

V digitalnem desetletju, ko se evropska zakonodaja spreminja v smeri večje zaščite podatkov in omogočanja večje konkurenčnosti evropskim podjetjem, ko je dokončna ukinitev tretjeosebnih piškotkov tik pred vrati in ko odvisnost od velikih tehnoloških platform prinaša precejšnja tveganja, so pravilno zbrani, obdelani in uporabljeni prvoosebni podatki ključni za učinkovito, večkanalno, podatkovno gnano oglaševanje.

To je bila tudi rdeča nit pogovora z Miho Rejcem in Tomažem Tomšičem na DMS-jevem Taktiku, kjer sta predstavila razlike med vrstami podatkov, strategije njihove uporabe in tehnološke rešitveki omogočajo gradnjo zasebnega podatkovnega skladišča in varstvo podatkov.

Podrobnejšo vsebino webinarja preverite v povzetku Si želite, da vašega uporabnika ne bi nagovarjala tudi konkurenca?, ki je bila prvotno objavljena na spletnem mestu Društva za marketing Slovenije.

Zakaj so lastni podatki danes nova nafta digitalnega oglaševanja?

»Le z uporabo lastnih, prvoosebnih podatkov lahko pravo sporočilo pride do prave osebe v pravem času,« je poudaril Tomšič, v današnjem času pa je za učinkovito in z zakonodajo skladno uporabo podatkov nujna podatkovna strategija.

Prvoosebni podatki so opredeljeni kot informacije, zbrane neposredno od uporabnikov z izrecno privolitvijo. Ti podatki so na splošno bolj zanesljivi kot nabori podatkov tretjih oseb, ki so pogosto združeni iz več virov.

»Podjetja jih lahko uporabijo za ciljano oglaševanje, predvsem pa, da učinkoviteje in natančneje dosežejo svoje občinstvo. Z izkoriščanjem prvoosebnih podatkov lahko oglaševalci v realnem času ustvarijo oglaševalske akcije, ki so prilagojene zanimanjem in potrebam njihovega ciljnega občinstva, kar vodi do višjih stopenj konverzije,« še pojasnjuje Rejc.

Za učinkovito nagovarjanje, ki ne bo temeljilo na oglaševanju v okviru ograjenih vrtov, je treba zgraditi zasebno podatkovno skladišče. Osnova za to so prvoosebni podatki, ki jih lahko obogatimo še z drugo- in tretjeosebnimi podatki ali neposrednimi (»zero-party«) podatki.

»Tako dobimo čistejšo sliko o vsem, kar vemo o uporabniku,« je strnil Tomšič.

Deli

O avtorju

Tomaž Tomšič je danes strateški svetovalec in vodja iPROM Labs. Odgovoren je za enoto iPROM Labs, v kateri že več kot desetletje raziskuje nove tehnologije za oglaševanje in komuniciranje v digitalnih medijih. V iPROMU je redno zaposlen praktično že od same ustanovitve, kar o njem pove praktično vse. V prostem času se ukvarja z raziskovanjem analitičnih metod obdelave velikih količin podatkov in raziskovanjem tehnologij za 3D tiskanje. Po njegovih besedah bo kombinacija teh tehnologij v prihodnosti človeški vrsti utrla pot življenja in bivanja na drugih planetih. Tomaž je v prostem času tudi strasten tekač in maratonec.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv