Deli

Instagram, Snapchat in TikTok krepijo svoje dejavnosti na področju nakupovanja znotraj aplikacij.

Vplivneži in rast trgovanja prek družbenih platform - iPROM - Novice iz sveta

Družbena omrežja, kot so Instagram, Snapchat in TikTok, so v zadnjem letu okrepila svoja prizadevanja na področju trgovanja prek družbenih platform in se usmerila v področje, kjer lahko uporabniki na enem mestu odkrijejo izdelke in jih tudi kupijo. Sprva so bile te funkcije nakupovanja prek družbenih medijev na voljo le blagovnim znamkam, zdaj pa so ista orodja poskusno na voljo tudi vplivnežem.

V začetku letošnjega leta je Instagram nekaterim vplivnežem omogočil ustvarjanje objav z uporabo orodja Checkout on Instagram, funkcije, ki omogoča uporabnikom nakup izdelkov v aplikaciji. Tudi Snapchat je izbranim vplivnežem omogočil gumb Shop, s katerim lahko denimo Kylie Jenner in Kim Kardashian West prodajata izdelke svojih blagovnih znamk. TikTok nima možnosti nakupovanja znotraj aplikacije, a priljubljena platforma za objavo kratkih video posnetkov je začela preizkušati funkcije, ki omogočajo vplivnežem, da se prek svojih videov in profilnih strani povežejo s spletnimi mesti e-trgovin.

Potrošniki na družbenih medijih pogosto iščejo blagovne znanke in izdelke, a so bili tradicionalno manj naklonjeni nakupovanju prek družbenih platform. Čeprav trgovanje prek družbenih medijev narašča, pa množičnega sprejetja tovrstnega nakupovanja še ni. eMarketerjeva raziskava, ki jo je oktobra 2019 opravilo podjetja Bizrate Insights, kaže, da je 31 odstotkov ameriških uporabnikov interneta že kupilo izdelek prek družbenih medijev, kar je več kot decembra lani, ko je bilo takih 23 odstotkov vprašanih. Razvoj platform vpliva na večjo uporabo družbenih medijev v nakupovalne namene, vendar ne gre za rešitev, ki bo družbena omrežja takoj spremenila v popolne nakupovalne platforme.

Vplivneži in blogerji imajo pomembno vlogo v marketingu na družbenih medijih, še posebej pri ciljni skupini mladih v starostni skupini 6–16 let. 17 odstotkov internetnih uporabnikov v ZDA in Združenem kraljestvu je v avgustovski raziskavi GlobalWebIndex dejalo, da so nakup opravili na podlagi objave vplivneža ali znane osebnosti na družbenih medijih. Rezultati kažejo, da imajo vplivneži poleg vpliva na nakupe tudi vpliv na oglase v viru novic (17 %) in na oglase v efemernih zgodbah (16 %).

Deli

Arhiv