Deli

Umetna inteligenca bo spremenila doseg in stroškovno učinkovitost oglaševanja na iskalnikih.

Umetna inteligenca vpliva na rast oglaševanja na iskalnikih - iPROM - Novice iz sveta

Z razvojem generativne umetne inteligence in orodij, kot je ChatGPT, ki ga uporabljajo zlasti mlajše generacije, se številne agencije prilagajajo spremenjenemu vedenju ljudi pri uporabi iskalnikov – z izboljšanjem ciljanja in ključnih besed ter zagotavljanjem ustreznega konteksta in informacij, pomembnih v prednakupnem procesu.

Bing veliko vlaga v OpenAI in ChatGPT, medtem ko sta glavna iskalnika za generacijo Z omrežji TikTok in Instagram. Za oceno celotnega učinka teh sprememb v vedenju uporabnikov bo moralo preteči nekaj časa, jasno pa je, da bodo imele velik vpliv na oglaševalsko panogo.

Oglaševanje na iskalnikih se je povečevalo že pred pandemijo, digitalni pospešek po letu 2020 pa je povzročil eksponentno rast oglaševanja tako na iskalnikih kot tržnicah.

Trend iskanja na iskalnikih se premika od tega, da potrošniki sprašujejo po informacijah, do pričakovanj, da bodo platforme že vedele, kaj ti potrebujejo. Iskalniki lahko predvidijo, kaj uporabnik želi, še preden ta vpraša, zato morajo oglaševalci spoznati in razumeti vedenje potrošnikov, da lahko ustrezno prilagodijo svoje vsebine.

Umetna inteligenca lahko pomaga izboljšati kontekstualne ključne besede in razširiti nabor le-teh, obenem pa omogoča stroškovno učinkovitejši proces licitacije. Če vsi oglaševalci licitirajo za priljubljeno ključno besedo, postane doseg drag, umetna inteligenca pa lahko razkrije manj očitne in neznane ključne besede za podobno vrsto občinstva.

Umetno inteligenco je treba jemati kot spremljevalno orodje in se zavedati njenih omejitev, predvsem glede zasebnosti. Gre za vznemirljivo tehnologijo, na katero pa se pri ustvarjanju vsebin ne gre zanašati. Uvedba ChatGPT-ja je odprla vrata generativni umetni inteligenci in različne panoge se bodo morale v prihodnje prilagoditi spremembam, ki jih prinaša umetna inteligenca.

Deli

Arhiv