Deli

Najnovejša analiza družbe iPROM je pokazala, da uporaba Microsoftovega brskalnika Edge v zadnjem letu narašča, saj je zabeležil rast tržnega deleža za več kot 10 odstotnih točk. Med brskalniki je tako po priljubljenosti zasedel drugo mesto takoj za vodilnim brskalnikom Chrome, ki je v primerjavi z lanskim letom padel za 9 odstotnih točk.

Delež uporabe brskalnikov na računalnikih maja 2023 - iPROM - Sporočilo za medije

Med brskalniki prevladuje Chrome, na drugem mestu mu z močnim naskokom sledi Edge

Iz najnovejše analize uporabnikov spleta, ki jo je družba iPROM izvedla maja 2023, je razvidno, da je Edge prehitel brskalnika Safari in Firefox, kar je nedvomno pomemben dosežek za Microsoft. Analiza podatkov kaže, da so Edge v enakem obdobju leta 2022 uporabljali dobri 4 odstotki uporabnikov, v maju 2023 pa je ta delež narasel na skoraj 17 odstotkov (16,9 %). Firefox, ki je maja 2022 zasedal drugo mesto, je doživel rahel upad, saj se mu je delež uporabe zmanjšal z dobrih 18 na 15 odstotkov (15,09 %). Safari je prav tako zabeležil manjši, komaj opazen upad (7,2 %). Največji upad je zabeležil Chrome (9 odstotnih točk – na 56,24 %), kar nakazuje na prehod uporabnikov k Microsoftovemu brskalniku Edge.

»Vzpon uporabe brskalnika Edge ima več verjetnih razlag, med najbolj pomembnimi dejavniki pa je vgradnja umetne inteligence v funkcionalnosti brskalnika in povezava z iskalnikom Bing, kar je močno izboljšalo uporabniško izkušnjo in uporabnike spodbudilo k širši uporabi. K njegovi rasti  so prav tako prispevali hitrost delovanja posodobljenega brskalnika Edge in njegova privzeta uporaba v operacijskem sistemu Windows 11,« je rezultate aktualne analize komentiral Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labs v družbi iPROM.

Razmerje med mobilnim in namiznim dostopom ostaja na enaki ravni kot lani

Za razliko od prejšnjih let, iPROMova raziskava letos prvič ni zabeležila rasti dostopa do spletnih medijev na mobilnih napravah, saj je delež mobilnega dostopa med majem 2022 in majem 2023 ostal na približno enaki ravni kot v enakem obdobju lani (79,7 %).

»To lahko pripišemo zrelosti mobilne tehnologije in dejstvu, da za poglobljeno pregledovanje vsebin še vedno uporabljamo namizne računalnike, saj je aktivnost brskanja na računalnikih še vedno dvakrat višja kot na mobilnih napravah,« dodaja Tomšič.

Delež naprav, s katerimi uporabniki dostopajo do vsebin v slovenskih digitalnih medijih maja 2023 - iPROM - Sporočilo za medije

Med operacijskimi sistemi prevladujeta Windows in Android

Pri operacijskih sistemih na namiznih in prenosnih računalnikih so številke skoraj enake kot lani. Operacijski sistem Windows ima približno 85-odstotni delež, MacOS zaseda približno 10-odstotni delež in operacijski sistem Linux je osvojil delež v višini 5 odstotkov. Pri mobilnih napravah pa je iPROMova aktualna analiza pokazala enake podatke kot lani, saj dobra četrtina uporabnikov uporablja Applove operacijske sisteme iOS (28,8 %), Android pa 71, 2 odstotka uporabnikov.

Delež uporabe operacijskih sistemov na mobilnih napravah maja 2023 - iPROM - Sporočilo za medije

Uporabljena metodologija

iPROM pridobljene podatke o vedenju uporabnikov spleta beleži in obdeluje s tehnološko platformo iPROM Cloud, analizo pa pripravlja že od leta 2004. Letošnja analiza je bila izvedena na vzorcu 1,66 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajela 19,4 milijarde meritvenih zahtevkov.

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli

Arhiv

iPROM kontakt

Za več informacij se obrnite na:

Tanja Fon

Vodja korporativnega komuniciranja