Deli

Tehnologije – od obogatene resničnosti do umetne inteligence – spreminjajo naša življenja in način poslovanja podjetij.

Tehnologije krojijo svet - iPROM - Novice iz sveta

Živimo v času četrte industrijske revolucije. Tehnologije spreminjajo naša življenja, kot jih poznamo. Spreminjajo gospodarstva, omogočajo zdravljenje bolezni, prevajanje v realnem času in nastavljanje ogrevanja na daljavo na poti domov.

Podjetja po vsem svetu uporabljajo tehnologije virtualne (VR), obogatene (AR), mešane (MR) in razširjene resničnosti (XR) ter tehnologijo VR/360 za ustvarjanje izkustvenih uporabniških izkušenj. Industrija obogatene resničnosti za video igre je vredna 11,6 milijarde USD, za zdravstvo 5,1 milijarde, za področje inženiringa 4,7 milijarde ter 7 milijonov USD za področje izobraževanje. Daleč od tega, da gre za tehnologijo, namenjeno zabavi. Gre za tehnologijo, ki se jo uporablja v splošno dobro. Tehnologija 5G ima potencial za revolucijo, saj omogoča dostavo vsebin izjemno visoke ločljivosti na mobilne naprave, izjemno realistični tehnologiji obogatene in virtualne resničnosti pa bosta spremenili naše izkušnje na področju izobraževanja, spremljanja novic in zabave.

Če so roboti zdaj sposobni razmišljati hitreje in bolj ostro kot ljudje ter lahko predvidijo naša dejanja, kakšen je naslednji korak in kako jih lahko uporabimo z organizacijskega vidika? Umetna inteligenca že lahko napove našo osebnost s preprostim sledenjem očem. Ugotovitve kažejo, da gibanje oči človeka razkriva, ali je družaben, natančen ali radoveden. Algoritem programske opreme zanesljivo prepozna štiri od petih osebnostnih lastnosti – nevrotičnost, odprtost, všečnost in natančnost.

Kot komentira Yuval Noah Harrari v knjigi Homo Deus: »Kmalu vas bodo knjige lahko brale, ko jih boste brali. Kindle lahko z nadgradnjo prepoznave obrazov in biometričnimi tipali ve, kaj vas je nasmejalo, kaj razžalostilo in kaj razjezilo.«

Kaj tehnološki napredek pomeni za prihodnost poslovanja? Kdo ve. Pomembno pa je, da ste ne glede na področje, na katerem poslujete, velikost podjetja in regijo seznanjeni z najnovejšimi trendi in tehnološkim napredkom in da ste vedno pripravljeni nove tehnologije vključiti v svoje poslovanje. Izjemno kmalu bo namreč prihodnost tu.

Deli

Arhiv