Deli

Programatično oglaševanje je zelo razširjeno, kljub temu pa obstajajo pasti nenatančne segmentacije potrošnikov.

Programatično oglaševanje zavzema čedalje večji delež v video vsebinah za pametne telefone - iPROM - Novice iz sveta

Programatično oglaševanje je zelo razširjeno, kljub temu pa obstajajo pasti nenatančne segmentacije potrošnikov

Način prikazovanja oglasov na pametnih telefonih se spreminja, saj vse več gledalcev spremlja video vsebine na svojih pametnih napravah. Ta trend še posebej velja za programatično oglaševanje, ki ga pojmujemo kot avtomatiziran način nakupa, prodaje ali umestitve digitalnih pojavnih oglasov. Programatično prodani video oglasi za pametne telefone so lani samo v ZDA ustvarili za 19,93 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, leta 2020 pa naj bi doprinesli kar 24,87 milijarde ameriških dolarjev. Čeprav se je programatično oglaševanje razširilo, še vedno obstajajo pasti nenatančne segmentacije potrošnikov, zato za doseganje ciljnih skupin različna združenja medijskih založnikov ponujajo lastne storitve v nakup svojim naročnikom, ki bi sicer verjetneje bolj pogosto posegali po programatičnem zakupu.

Uveljavljanje programatičnega oglaševanja

Delež programatičnega oglaševanja za pametne telefone je v letu 2019 znašal 87,1 odstotka, če se upošteva vse oglase za pametne telefone. Pri približno polovici video oglasov je šlo za nativno oglaševanje, ki se pojavlja ob uporabi družbenih omrežij. Takšni oglasi se v veliki meri prodajajo programatično. Drugo polovico predstavljajo pojavni oglasi, vključno s tistimi na YouTubu, Twitterju, Snapchatu in Facebooku, pa tudi pri premijskih vsebinah OTT na kanalih, kot je Hulu. Še vedno velja, da premijski kanali z vsebinami OTT in celo številni prodajalci videov za mobilne naprave prodajajo večino svojega mobilnega inventarja prek neposrednih nakupov, vendar se pri neposrednih prodajah vse bolj uveljavlja programatično oglaševanje.

Programatično oglaševanje se je razširilo na zakup oglasov in sedaj imajo naročniki oz. kupci oglasov več možnosti, da svojo vsebino prilagodijo značilnostim določene naprave. Programatično oglaševanje pa lahko naročnike oglasov ujame v past segmentacije, ki jo lahko rešijo založniki oz. v tem primeru ponudniki oglasnega prostora. Tudi za založnike se konkurenca krepi, zato je veliko malih in srednje velikih založnikov vzpostavilo partnerstva, ki jim omogočajo neposredno prodajo programatičnega oglaševanja. Ken Blom, višji podpredsednik za področje strateškega poslovanja pri BuzzFeedu, izpostavlja, da se z uporabo samo programatičnega oglaševanja hitro spregleda dejstvo, da platforme, kot je BuzzFeed, ponujajo ključne vsebine za ciljne skupine naročnikov, saj vse vsebine niso na voljo programatičnemu načinu implementacije oglasov.

Deli

Arhiv