Deli

Programatično oglaševanje je vodilni način zakupa oglasnega prostora v digitalnih medijih. Delež sredstev, ki jih tržniki namenjajo tej obliki zakupa medijskega prostora, vztrajno raste. Gre za preverjeno učinkovito in prilagodljivo obliko oglaševanja, ki prevzema vse večji delež oglaševalskih sredstev ter se hitro širi na povezano televizijo, zunanje digitalno oglaševanje ter avdio platforme.

Katerih 5 mejnikov bo doseglo programatično oglaševanje v 2022 - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Monika Čurin

V ZDA so oglaševalci za programatično prikazno oglaševanje v letu 2021 namenili kar 41,2 odstotka več kot predlani, medtem ko je bila v Sloveniji letna rast naložb v to obliko oglaševanja okoli 30-odstotna. Kljub njegovi kompleksnosti ga lahko danes vsaka blagovna znamka uporabi za učinkovitejše doseganje ciljnih javnosti. V tem zapisu boste spoznali, kako in na katerih petih področjih bo programatično oglaševanje letos doseglo največje mejnike.

1. Programatično oglaševanje se bo razširilo na TV, DOOH in avdio platforme

Potrošniki vse bolj preklapljajo z linearnega TV-ja na povezanega in do medijskih vsebin največ dostopajo prek mobilnih naprav. Na dan v povprečju namenijo že skoraj polovico več časa digitalnim avdio vsebinam kot družbenim medijem, kar se blagovnim znamkam resnično splača upoštevati pri načrtovanju trženjskih strategij. Kako smo denimo v iPROMu izkoristili priljubljenost avdio platform in pretočnih vsebin med potrošniki, si preberite v študiji primera za Philips Slovenija.

Brez dvoma se bo v 2022 oglasni inventar na programatičnem povezanem TV-ju, avdio platformah in v mobilnih aplikacijah še naprej večal in nam ponujal nove možnosti za kreativno nagovarjanje potrošnikov, ne bo pa še povsod enako kakovosten in prilagodljiv, saj imajo različne naprave in ponudniki različne standarde in zmogljivosti.

Z obujanjem javnega življenja so ponovno zaživeli tudi zunanji digitalni zasloni, prek katerih lahko danes izvajamo učinkovito podatkovno gnano oglaševanje brez problematičnih piškotkov tretjih oseb in programske opreme za preprečevanje prikazovanja spletnih oglasov. Poglejte, kako je k temu pristopil Fraport Slovenija.

Programatično oglaševanje se bo razširilo na TV, DOOH in avdio platforme - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Monika Čurin

2. Programatično oglaševanje bo glavna alternativa za piškotke tretjih oseb

Programatično oglaševanje bo oglaševalcem kljub zahtevam po opuščanju piškotkov tretjih oseb še naprej omogočalo dostop do medijskih založnikov in oglasnega prostora. Pravzaprav lahko omejitve pri uporabi podatkov tretjih oseb oglaševalci izkoristijo za okrepitev odnosov s potrošniki na načine, ki jim prej niso bili dosegljivi. V prihodnjih letih si lahko obetamo strm vzpon podatkovno gnanega oglaševanja, kjer bodo oglaševalci uporabljali lastne podatke o potrošnikih in jih povezovali s podatki iz drugih zalednih sistemov.

Programatično oglaševanje bo glavna alternativa za piškotke tretjih oseb - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Monika Čurin

3. Blagovne znamke se bodo odmaknile od platform ograjenih vrtov

Če se je oglaševanje prek Googla in Facebooka še nedavno zdelo najugodnejši in najboljši način za doseganje potrošnikov prek spleta, so se karte v zadnjem letu povsem premešale. Podjetja se obračajo k platformam, kjer lahko zbirajo podatke skladno z zakonodajo, jih zavarujejo pred konkurenco, povežejo med sabo, oplemenitijo in združujejo s podatki iz drugih zalednih sistemov. Blagovne znamke so začele lastne podatke varovati kot svojo največjo konkurenčno prednost v zasebnih podatkovnih silosih. Najuglednejša podjetja in blagovne znamke v regiji Adriatik denimo zbirajo, hranijo in upravljajo s podatki iz oglaševalskih akcij znotraj platforme iPROM DMP, kjer jih lahko dodatno oplemenitijo z uporabo strojnega učenja ter obogatijo s podatki iz drugih zalednih sistemov.

Blagovne znamke se bodo odmaknile od platform ograjenih vrtov - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Monika Čurin

4. Transparentnost bo med glavnimi kriteriji izbire programatičnega partnerja

Če je včasih le peščica blagovnih znamk sama upravljala svoj programatični zakup oglasnega prostora, je slika danes povsem drugačna. Podjetja po vsem svetu delno ali v celoti prevzemajo programatično oglaševanje v svoje roke, saj želijo okrepiti vezi s potrošniki, prevzeti nadzor nad lastnimi podatki ter bolje izkoristiti možnosti programatika – tako na ravni tehnologije kot zakonodajne skladnosti. V času, ko se razpoloženje potrošnikov spreminja kot veter, se lahko tako bolje približajo svojim potrošnikom, jih razumejo, pridobijo podatke o njihovem vedenju v realnem času in se glede na to v hipu odzovejo – prilagodijo oglaševanje, kreative, vsebino.

Z izvajanjem programatičnega zakupa v hiši (in-house programmatic) lahko prihranijo sredstva oziroma povečajo donosnost naložb, saj jih usmerijo v tiste oblike oglaševanja, ki se izkažejo za najučinkovitejše. V prihodnje bodo morala dati prednost tistim programatičnim partnerjem, ki jim zagotavljajo transparentnost in večji nadzor, saj bo to ključno za boljše razumevanje potrošnikov in izvajanje nadpovprečnih oglaševalskih akcij. iPROMovo infrastrukturo za programatično oglaševanje, ki jo v iPROMu razvijamo že več kot 15 let, zato danes uporabljajo največja podjetja in blagovne znamke v regiji. Zaradi popolne zaščite podatkov, pridobljenih z oglaševanjem, pred tekmeci, edinstvenih formatov in naprednih oblik ciljanja, podprtih z umetno inteligenco, zagotavlja močne konkurenčne prednosti. In vse to v popolni skladnosti z GDPR-direktivami EU.

Transparentnost bo med glavnimi kriteriji izbire programatičnega partnerja - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Monika Čurin

5. Programatično oglaševanje bo tesno prepleteno s kreativnim marketingom

Prepričljiva, premišljena in privlačna kreativa je eden od glavnih stebrov učinkovitega oglaševanja in tehnološki napredek v zadnjih 10 letih je mnoge oglaševalce pripeljal do točke, ko iščejo kar najboljše rešitve za optimizacijo kreativ. Ne glede na to, kako dobro uspe oglaševalcem maksimirati medijske rezultate, ne morejo preseči pomanjkljivosti oglasov, ki niso dovolj kreativni. V prihodnosti brez piškotkov bo to še pomembneje, saj se bo v digitalnem oglaševanju iskalo in izkoriščalo vse vzvode, ki prispevajo k doseganju boljših rezultatov.

»Slepota za prikaze« je danes velik izziv za oglaševalce. Edina rešitev je, da potrošnike dosegajo in nagovarjajo učinkovito, ustvarjalno in podprto z zmogljivostmi programatičnega oglaševanja. S tehnološko rešitvijo iPROM Real-time Creative lahko denimo učinkoviteje in bolj natančno ciljajo, razširijo oglasne kreative na različne oblike in formate oglaševanja ter natančneje spremljajo metrike.

Programatično oglaševanje je torej na prelomni točki, ko blagovne znamke že spoznavajo njegove prednosti in mu zato namenjajo vse več oglaševalskih oziroma medijskih sredstev. S tem pa mu dajejo še večji zagon in omogočajo nadaljnji razvoj. In glede na projekte, ki jih trenutno izvajamo v iPROMu, vam lahko za 2022 že napovemo nove primere dobrih praks na področju podatkovno gnanega in dinamičnega oglaševanja, avtomatizacije in razširitve oglasnih kreativ na napredne oglasne formate ter uporabe različnih oblik digitalnega oglaševanja (prikazno, video, avdio, mobilno, zunanje digitalno oglaševanje …).

Programatično oglaševanje bo tesno prepleteno s kreativnim marketingom - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Monika Čurin

Deli

O avtorju

Monika Čurin ima dolgoletne izkušnje na področju digitalnega marketinga, še posebej kot spletna analitičarka in produktna vodja za poslovni segment. Strokovne izkušnje je dolga leta pridobivala tudi v podjetju A1 Slovenija, kjer je med drugim skrbela za razvoj naprednih digitalnih rešitev za poslovni segment. V iPROMu je zaposlena kot produktna vodja, odgovorna za sooblikovanje iPROMovega produktnega portfelja in produktnih strategij. V tesnem sodelovanju z razvojnim oddelkom skrbi za uresničevanje kratko- in dolgoročnih ciljev za regijo Adriatik ter zagotavlja njihovo skladnost s poslovno strategijo podjetja. Velik pomen predstavljajo njene dolgoletne izkušnje na področjih strateške zasnove in vodenja novih, naprednih strateško pomembnih rešitev tudi v mednarodnem okolju.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv