Deli

Vložki oglaševalcev v zasebne tržnice so v ZDA v zadnjih letih močno narastli, do leta 2020 pa naj bi po pričakovanjih prehiteli tudi prodajo in nakupe na odprtih tržnicah.

Zasebne tržnice bodo kmalu prehitele odprte iPROM Novice iz sveta

Zasebna tržnica je izraz, ki opisuje nabor izbranega oglasnega inventarja založnikov, kot je posebna postavitev oglasa, ki ni na voljo vsem kupcem v okviru licitacije na odprti tržnici. Nasprotje zasebni tržnici je prav odprta tržnica, ki je odprto trgovalno okolje za vse digitalne oglaševalce za prodajo in nakup nezasedenih oglasnih zmogljivosti. V tovrstnih dražbah ni neposredne komunikacije med kupcem in prodajalcem, saj postopek trgovanja z obeh strani poteka avtomatizirano.

Raziskava US Programmatic Ad Spending Forecast 2019 napoveduje, da bodo letos ameriški oglaševalci zakupu na odprtih tržnicah namenili 12,22 milijarde dolarjev, na zasebnih pa 11,56 milijarde dolarjev, kar je največ doslej. Strokovnjaki zatrjujejo, da bodo zasebne tržnice odprte prehitele že drugo leto. Za leto 2021 je predvideno, da bo v odprte tržnice vloženih 13,77 milijarde dolarjev, kar je za 2,2 milijarde dolarjev manj kot v zasebne tržnice, ki bodo v letu 2021 dosegle kar 15,97 milijarde dolarjev, še napoveduje raziskava US Programmatic Ad Spending Forecast 2019.

Rast oglaševanja na zasebnih tržnicah je mogoče pripisati predvsem želji po večjem nadzoru nad oglaševanjem, podatki in kakovostjo prikazanih oglasov. Zasebne tržnice ponujajo mnoge prednosti, med katerimi najbolj izstopa možnost pogajanja med kupci in prodajalci, ki se lahko dogovarjajo o ceni ali rabi podatkov. Prav to je tisto, kar krepi odnose in obema stranema prinaša prednosti.

Deli

Arhiv