Deli

Medtem ko so oglaševalci svojo energijo vlagali v to, kaj bodo storili, ko bo Google postopoma opustil piškotke tretjih oseb, se je pojavila še večja grožnja – predpisi o zasebnosti uporabnikov spleta in digitalnih medijev.

Zakonodaja o zasebnosti predstavlja velik izziv za oglaševalsko panogo - iPROM - Novice iz sveta

V svojem novem poročilu IAB opozarja, da oglaševalska industrija ni pripravljena na soočenje z vplivom zakonov o zasebnosti uporabnikov spleta in digitalnih medijev, ki so na državnih ravneh trenutno »nedosledni in slabo oblikovani«. eMarketer poudarja, da bi morali biti zakonodaja in predpisi v središču pogovorov, saj vplivajo na dostop do podatkov tretjih oseb.

V ZDA se številni oglaševalci zavzemajo za zvezni zakon, ki bi nadomestil državno zakonodajo in olajšal skladnost. Toda zakonodajalci nimajo popolnega razumevanja za posebnosti oglaševalske industrije, zaradi česar so lobisti in zagovorniki zasebnosti v panogi prepuščeni temu, da se preizkušajo na političnem bojišču. Ker širšega zveznega zakona še ni na vidiku, morajo oglaševalci upoštevati državne zakone, ki že veljajo ali bodo začeli veljati kmalu.

eMarketer oglaševalcem svetuje, da preverijo svoje cilje in notranje vire. Vedeti morajo, kdo so njihova občinstva in katere podatke imajo o njih. Na trgu obstajajo rešitve in načini, kako zaobiti ovire, ki jih prinašajo predpisi o zasebnosti, kot je na primer GDPR v Evropski uniji. A pri tem je treba upoštevati, da en način ne ustreza vsem in da je treba ubrati različne pristope.

Ko se krepi zakonodaja o zasebnosti, je treba biti pozoren na protimonopolna vprašanja. Če (ko) bo sprejet zvezni zakon o zasebnosti, mu bodo verjetno sledili protimonopolni zakoni, ki bodo vplivali na vse največje igralce v industriji. To bo velika obveza za vse, ki imajo dostop do velikih količin podatkov o potrošnikih, nimajo pa infrastrukture za zagotovitev njihove ustrezne obdelave.

Deli

Arhiv