Deli

Tehnično znanje o podatkovni znanosti in analitiki bo v prihodnjih dveh letih v digitalnih agencijah po vsem svetu najbolj iskano, kaže raziskava portala Marketing Land.

Vse večje povpraševanje po podatkovni znanosti iPROM Novice iz sveta

Glede na to, da je zakup digitalnih oglasov vse bolj avtomatiziran in usmerjen v podatke, morajo oglaševalci nadgraditi svoje veščine, povezane z njimi. V raziskavi, ki sta jo med ameriškimi oglaševalci opravili podjetji Blueshift in TechValidate, je 54 odstotkov vprašanih dejalo, da je ena od glavnih ovir, ki jim preprečuje učinkovitejšo uporabo podatkov o strankah, nezadostna zmožnost analize podatkov. Raziskava podjetij Adestra in Ascend2, prav tako izvedena med ameriškimi oglaševalci, pa kaže, da 43 odstotkov vprašanih najema zunanjo storitev upravljanja s podatki.

V preteklih petih letih je 67 odstotkov oglaševalcev pomembno povečalo svojo osredotočenost na podatke in njihovo analizo, kaže raziskava družb YouAppi in Dimensional Research. Kljub temu pa je po podatkih Marketing Landa tekma za pridobitev nadarjenih posameznikov še vedno drugi največji izziv, s katerim se soočajo agencije. Glavni izziv je prenos storitev znotraj podjetij naročnikov.

Omenjene študije kažejo, da je povpraševanje oglaševalcev po izjemnih zmogljivostih analize podatkov prehitelo ponudbo kadra na trgu, ki lahko reši te težave.

Velik pomen podatkovne znanosti

Napredek na področju marketinške tehnologije, vključno s tehnologijami, kot je strojno učenje, ne pomeni, da lahko oglaševalci le zbirajo podatke, računalnik pa jim pove, katere medije naj zakupijo in kako. Podatkovni znanstveniki imajo pomembno vlogo pri določanju strategij, temelječih na podatkih, menijo pri eMarketerju.

A ker postajajo napredne tehnike atribucije vse bolj pogoste, bo delo v marketinških oddelkih zahtevalo znanje razumevanja in obdelave podatkov. Digitalni strategi se bodo morali izobraževati ter se seznanjati z vrstami podatkov, ki jih zbirajo, in modeli, ki jih podatki sporočajo, so še prepričani pri eMarketerju.

Poleg vprašanj, povezanih s talenti, se oglaševalci soočajo še z nekaterimi drugimi izzivi, ki jim preprečujejo večja vlaganja v podatkovno znanost. Skoraj polovica ameriških oglaševalcev in agencij, zajetih v raziskavo podjetij Advertiser Perceptions in MiQ, je dejala, da je vlaganje v podatkovno znanost stroškovno previsoko. Skoraj enako število vprašanih je dejalo, da njihove naložbe v podatkovno znanost omejuje pomanjkanje natančnega merjenja poslovnih učinkov.

Čeprav obstaja kar nekaj izzivov, ki jih oglaševalci povezujejo z ustanavljanjem ekip na področju podatkovne znanosti, pa je tema zelo aktualna. Študija podjetij Advertiser Perceptions in MiQ namreč razkriva, da je podatkovna znanost pomembna za kar 96 odstotkov ameriških oglaševalcev, sodelujočih v raziskavi.

Deli

Arhiv