Deli

Mobilne denarnice omogočajo bolj priročno plačevanje.

Trgovci na drobno sprejemajo mobilna plačila - iPROM - Novice iz sveta

Ena največjih spodbud za rast brezstičnega mobilnega plačevanja je vse širši nabor trgovin, ki sprejemajo tovrstno plačevanje. Po Applovih podatkih je v januarju 2019 74 od top 100 trgovskih verig sprejemalo Apple Pay, od takrat pa se jih je v sistem priključilo še več.

A vsi trgovci se niso takoj ogreli za to tehnologijo. Ameriški trgovci na drobno so imeli mešane občutke glede porasta plačilne storitve Apple Pay in drugih mobilnih plačilnih platform, saj so se bali izgube podatkov in infrastrukturnih stroškov, nujnih za izvajanje brezstičnih mobilnih plačil, menijo pri eMarketerju. Ti je privedlo do tega, da so številni največji trgovci na drobno ustanovili konzorcij, ki je zgradil svoj sistem mobilnega plačevanja (t. i. Merchant Customer Exchange oziroma MCX), temelječ na obstoječih sistemih POS. Da bi potrošnike preusmerili na sistem MCX, so ti trgovci zavračali Apple Pay in ponudnike drugih tovrstnih storitev. Kljub njihovim prizadevanjem pa se MCX ni obnesel in večina trgovcev danes sprejema Apple Pay.

Svoj sistem mobilnega plačevanja ima tudi Walmart. Glede na njegovo obsežno bazo strank bo Walmart Pay še naprej pomembna platforma za mobilno plačevanje. In ne edina. Tudi drugi trgovci na drobno, denimo Kroger, Dunkin’ in McDonald’s, predstavljajo ali razvijajo plačilne platforme znotraj svojih aplikacij.

Večina malih podjetij v ZDA še ni sprejela digitalnih denarnic ali brezstičnega mobilnega plačevanja. Majska raziskava Bank of America Merchant Services podjetja Forrester Consulting kaže, da le 42 odstotkov malih podjetij v ZDA sprejema mobilne denarnice, medtem ko je pri kreditnih karticah ta delež 90-odstoten. To se sicer počasi spreminja, saj podjetja nadgrajujejo svoje sisteme POS na novejše modele z zmogljivostmi NFC, ki bodo omogočili izkoriščanje prednosti tehnologije mobilnega plačevanja. 65 odstotkov v raziskavi sodelujočih je dejalo, da bi digitalne denarnice njihovemu poslovanju koristile, saj bi omogočile bolj priročno plačevanje.

Deli

Arhiv