Deli

Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labs, je za Delo komentiral spremembe na področju tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi uporabniki interneta dostopajo do digitalnih medijev.

Tomaž Tomšič za Delo: Mobilnik je prvi posrednik pri branju novic - iPROM Novice

Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labs, je komentiral spremembe, ki jih je osvetlila nova iPROMova analiza tehnoloških značilnosti naprav. V letu dni, natančneje od junija 2019 do junija 2020, so bile mobilne naprave uporabljene pri kar 74 odstotkih dostopov do digitalnih medijev. Le še 26 odstotkov bralcev digitalno objavljenih vsebin kot svoje prvo orodje uporablja osebni računalnik, še pred petimi leti pa je bilo to razmerje (skoraj) obrnjeno.

»Vse kaže na to, da velika večina uporabnikov spleta redno spremlja vsebine na digitalnih medijih in hiter pregled opravijo večinoma na mobilnih napravah, za poglobljeno branje pa še vedno uporabljajo računalnik in to po novem še intenzivneje,« je povedal Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labs.

V novi analizi je aktivnost uporabnikov, ki dostopajo do digitalnih vsebin z računalnikom, kar trikrat večja od tistih, ki dostopajo z mobilnimi napravami. Skoraj polovica ogledov strani digitalnih medijev je opravljena z računalniki.

»Podatki spet potrjujejo, da se trend potrošnje vsebin v digitalnih medijih pospešuje. V lanski analizi se je doseg slovenskih digitalnih medijev povečal za dobrih deset odstotkov na letni ravni, letos pa je bilo to povečanje precej večje. To pripisujemo spremenjenim navadam medijske potrošnje vsebin v digitalnih medijih v času družbene osamitve,« je še povedal Tomaž Tomšič.

Celoten prispevek je bil prvotno objavljen v Delovi prilogi Posel in denar v prispevku z naslovom Mobilnik je prvi posrednik pri branju novic (str. 7).

Deli

O avtorju

Tomaž Tomšič je danes strateški svetovalec in vodja iPROM Labs. Odgovoren je za enoto iPROM Labs, v kateri že več kot desetletje raziskuje nove tehnologije za oglaševanje in komuniciranje v digitalnih medijih. V iPROMU je redno zaposlen praktično že od same ustanovitve, kar o njem pove praktično vse. V prostem času se ukvarja z raziskovanjem analitičnih metod obdelave velikih količin podatkov in raziskovanjem tehnologij za 3D tiskanje. Po njegovih besedah bo kombinacija teh tehnologij v prihodnosti človeški vrsti utrla pot življenja in bivanja na drugih planetih. Tomaž je v prostem času tudi strasten tekač in maratonec.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv