Deli

Novo poročilo podjetja Magna Advertising nakazuje, da bo oglaševalski trg na svetovni ravni v letošnjem letu zabeležil 14-odstotno rast in dosegel 657 milijard ameriških dolarjev. Dramatičen preobrat sledi lanskemu 2,5-odstotnemu padcu, za prihodnje leto pa je za oglaševalski trg napovedana blažja, 7-odstotna rast.

Svetovni oglaševalski trg raste - iPROM - Novice iz sveta

Svetovni oglaševalski trg naj bi po ocenah v letošnjem letu zabeležil 14-odstotno rast. Levji delež napovedane rasti bo pripadel digitalnim oglasnim formatom, katerih prodaja naj bi poskočila za 20 odstotkov in dosegla 419 milijard ameriških dolarjev. Digitalnim oglasom naj bi pripadel 64-odstotni delež skupne prodaje oglasov. Skoraj vsi digitalni oglasni formati naj bi v letu 2021 dosegli dvomestno stopnjo rasti. Rast naj bi se nadaljevala tudi v prihodnjem letu, ko naj bi po napovedih digitalno oglaševanje zavzelo že dve tretjini celotnega oglaševalskega trga.

Z 20-odstotno rastjo in 200 milijardami ameriških dolarjev bo največji zmagovalec oglaševanje na iskalnikih, prav tako bo uspeh doživelo oglaševanje na družbenih medijih. Slednje naj bi po napovedih zabeležilo 26-odstotno rast in 119 milijard ameriških dolarjev. Video oglaševanje naj bi se povečalo za 24 odstotkov na 57 milijard ameriških dolarjev. Linearni oglasi ne bodo deležni tako velike stopnje rasti kot digitalni, in sicer naj bi zabeležili 3-odstotno rast in dosegli 238 milijard ameriških dolarjev.

Spremenjen življenjski stil, novi vzorci potrošnje medijev in alternativni načini poslovanja so trajno vplivali na spremembe v panogi, kar se tiče oglaševanja na linearni televiziji, radiu, v tisku, na zunanjih površinah in v kinu. Natančnejša Magnina analiza kaže, da se bo linearna televizija obnovila z oglaševanjem avtomobilske industrije in industrije pijač.

Med vodilnimi državami, kjer bo oglaševalski trg rasel najmočneje, bo Združeno kraljestvo, ki naj bi s 17-odstotno rastjo prehitelo Kitajsko (16 %) in ZDA (15 %). Ker je okrevanje gospodarstva na večini svetovnih oglaševalskih trgov (zlasti na prej omenjenih treh) močnejše in hitrejše, kot je bilo pričakovano, in ker se potrošnja pospešuje, se morajo blagovne znamke ponovno povezati s potrošniki, svetujejo pri Magni.

Deli

Arhiv