Deli

Koronavirus je sprožil spremembe na področju uporabe spleta – ne le v večji digitalni medijski potrošnji, pač pa tudi v načinu, kako uporabniki do spleta dostopajo.

Število naprav, povezanih v Wi-Fi omrežje, večje do 90 odstotkov - iPROM - Novice iz sveta

Ko ljudje ostanejo doma –  in domnevno delajo od doma – število prenosa podatkov na mobilnih napravah upade, poveča pa se uporaba domačega Wi-Fija.

V prid predpostavki pričajo prva poročila in številke, ki jih je zabeležilo podjetje UberMedia. V Južni Koreji, natančneje v Seulu, se je 6. marca število povezanih mobilnih naprav v enem izmed nakupovalnih okrožij, v primerjavi s štirimi tedni prej, zmanjšalo za 67 odstotkov. Padec mobilnega prenosa podatkov so 3. marca zabeležili tudi v Italiji, kjer je število povezanih naprav v enem izmed milanskih modnih središč upadlo za 38 odstotkov, v primerjavi z mesecem prej. Lahko si samo predstavljamo, da je danes številka – po drastičnih ukrepih za zajezitev koronavirusa v Italiji – verjetno še precej manjša.

Če se na eni strani manjša prenos mobilnih podatkov, na drugi strani raste število naprav, povezanih v domača Wi-Fi omrežja. Ameriško podjetje Plume poroča, da je število naprav, povezanih z Wi-Fi-jem v Združenih državah Amerike, večje kar za 52 do 90 odstotkov. Največji porast domačih povezav Wi-Fi je v območju Seattla, kjer je število priključenih naprav za 90,2 odstotka večje v primerjavi s povprečno stopnjo pred nastalo krizo. Število povezanih naprav v Wi-Fi omrežje na območju zaliva San Francisco se je povečalo za 85,3 odstotka, v Philadelphiji pa 73,4 odstotka. Prav tako o povečanju uporabe Wi-Fi omrežja priča danski ponudnik Skywire, ki beleži 40-odstotno povečanje.

Številke se bodo zaradi stopnjevanja situacije predvidoma še povečale na vseh koncih sveta. Ob koncu krize ne bo zanimivo videti le številk – koronavirus bo na dolgi rok brez dvoma spremenil tudi vsakodnevne navade in precej povečal število naprav povezanih v internet stvari, ki postaja vse bolj pomemben del oglaševalskega ekosistema.

Deli

Deli prispevek prek e-pošte

Vaše kontaktne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) ter posredovani kontakt prejemnika (elektronski naslov) potrebujemo, da lahko na prejemnikov elektronski naslov posredujemo vaše sporočilo. Prejetih podatkov ne bomo uporabili za druge namene. Z vnosom vaših podatkov in podatkov prejemnika, izjavljate, da imate od prejemnika pridobljeno privolitev za posredovanje njegovega/njenega kontakta. V kolikor podatkov ne boste oddali, želenega sporočila ne bomo mogli posredovati. Več o vaših pravicah in varstvu osebnih podatkov izveste tukaj.

Arhiv