Deli

V prejšnjem zapisu sem podrobneje opisal, katere spremembe so spodbudile razvoj programatičnega zakupa. Brez napredne tehnologije, na katerem ta temelji, v vse bolj digitalnem svetu ni več mogoče usmerjeno komunicirati, oglaševati in uspešno pospeševati prodaje. Seveda pa pri ustrezni interpretaciji podatkov, ki vodi v načrtovanje in optimizacijo kar najbolj učinkovite digitalne akcije, še vedno najpomembnejši […]

razbijamo-mite-o-programatičnem-zakupu-2-del-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Simon-Struna

V prejšnjem zapisu sem podrobneje opisal, katere spremembe so spodbudile razvoj programatičnega zakupa. Brez napredne tehnologije, na katerem ta temelji, v vse bolj digitalnem svetu ni več mogoče usmerjeno komunicirati, oglaševati in uspešno pospeševati prodaje. Seveda pa pri ustrezni interpretaciji podatkov, ki vodi v načrtovanje in optimizacijo kar najbolj učinkovite digitalne akcije, še vedno najpomembnejši dejavnik ostaja ustrezno usposobljen strokovnjak. Tehnologija torej dela za nas – a nikakor ne brez nas, kar je le eno izmed zmotnih prepričanj o programatiku. Še več pa jih pojasnjujem v spodnjem razmišljanju.

Programatični zakup = Real-time bidding (RTB)

Mnogokrat se zgodi, da se programatični zakup enači z izrazom RTB (Real-time Bidding), ki označuje licitacijo oglasnega prostora v realnem času. A vendar je RTB le ena izmed številnih funkcionalnih metod programatičnega zakupa, tako pa del širšega koncepta programatičnega trgovanja z digitalnim oglasnim prostorom. RTB se pri tem poslužuje naprednih algoritmov in najsodobnejše tehnologije, s katero omogoča odločanjeza nakup oglasnega prostora v realnem času.

Pri programatičnem zakupupa gre za mnogo širši pojem, ki opisuje sam način dela in predstavlja avtomatizacijo vseh faz procesa nakupa in prodaje oglasnega prostorav digitalnih medijih.

Kot tak lahko v  rokah sodobnega oglaševalca postane tehnološko dovršeno in učinkovito orodje, ki z najnaprednejšimi metodami ciljanja preda pravo oglasno sporočilo pravemu uporabniku ob pravem času. In to po izključno takšni ceni, ki jo je v tistem trenutku pripravljen plačati za ta posamezen prikaz.

To je le nova postavka v spletnem medijskem načrtu

Kot sta svoje mesto v obliki novih postavk v medijskem načrtu pred leti začela pridobivati mobilno oglaševanje in oglaševanje na družbenih omrežjih, si marsikdo predstavlja, da podobno velja za programatični zakup. A še zdaleč ni tako! Ideja celotnega procesa programatičnega trgovanja je povečati učinkovitost in spletnim medijskim načrtovalcem preko avtomatizacije procesov omogočiti, da svojo nalogo opravijo kar najbolj uspešno in ciljno učinkovito.

Prikazovanje digitalnega oglasnega sporočila je z avtomatizacijo obdelovanja podatkov bistveno bolj enostavno, predvsem pa zagotovi, da se ciljnim publikam pravo sporočilo prikazuje preko vseh digitalnih kanalov in naprav. Skladno pa se z brisanjem meja med napravami in različnimi kanali brišejo tudi meje med delitvijo oglaševalskih proračunov. Zato je vse, kar šteje danes, učinkovitost!

Gre le za nakup oglasnega prostora po najnižji možni ceni

Programatični zakup ni dirka oglaševalcev za zakup oglasnega prostora po najnižji ceni, še manj pa pretanjen zlobni načrt, kako medijem od ust trgati zasluženi kruh. Drži, da si želijo oglaševalci oglasni prostor kupovati po najnižji ceni, a se njegovo pravo bistvo kaže drugje.

Programatični zakup predvsem spreminja koncept zakupa samega – torej, ne gre več za kupovanje prikazov v paketih po fiksni ceni, temveč vrednost dodelimo vsakemu posameznemu prikazu. Ta prikaz oziroma njegova cena pa lahko posameznemu oglaševalcu predstavlja popolnoma drugačno vrednost, ki se določa glede na uporabnika na drugi strani zaslona.

Ravno poznavanje ciljne publike in faz nakupnega procesapomaga oglaševalcu bolj racionalno sklepati, ali bo nagovorjenega uporabnika njegova ponudba zanimala, saj bo s tem bolj uspešno dosegel zastavljene cilje – tj. prodal svoj izdelek/storitev.

Človeka bo menjal računalnik

»Pri programatičnem zakupu se prijaviš v napredno platformo, pritisneš nekaj gumbov, vse ostalo pa naredijo računalniki in njihovi algoritmi,« mislijo mnogi. A resnica je malce drugačna. Tako kot najbolj zmogljiva letala v svoji kabini potrebujejo najboljše pilote, tako so najuspešnejše programatične kampanje tiste, ki jih upravljajo najboljši in najbolj izkušeni digitalni strokovnjaki.

Še nikoli doslej niso tolikšnega pomena nosili ravno učinkovito načrtovanje, izvajanje, spremljanje in realno-časovno odzivanje na potek oglaševalske kampanje. Velja še opozorilo – tudi najsodobnejše »programatično« reaktivno letalo v rokah slabega pilota ne bo izkoristilo vseh potencialov, česar se je dobro zavedati tudi pri načrtovanju digitalne strategije.

Programatično oglaševanje ni muha enodnevnica!

Če se osnovno bistvo in namen predajanja oglasnega sporočila skozi leta nista kaj bistveno spremenila, pa so se pomembno spremenili načini in digitalna orodja, s katerimi oglaševanje izvajamo. Z desetletjem in pol tehnološkega razvoja smo v iPROM-u ustvarili napredno, dinamično in odzivno orodje, ki se lahko uspešno kosa z izzivi sodobnega marketinga.

Zaradi tehnologije za programatični zakup oglasnega prostora se iz paradigme, ki je bila osredotočena na kupovanje prikazov oglasov na različnih napravah in zaslonih, premikamo v novo ero, v kateri se markentigarji lahko temeljito posvetimo predajanju pravega oglasnega sporočila pravim ljudem. Zato programatik ni le muha enodnevnica, temveč tehnologija, ki vse svoje prednosti šele dobro razkriva!


Blog je bil prvotno objavljen v spletni ediciji revije Marketing Magazin, 21. maja 2015:
http://www.marketingmagazin.si/strokovno-mmnenje/mmnenje/11772/razbijamo-mite-o-programaticnem-zakupu-2-del-

Deli

O avtorju

Simon Struna med strokovno javnostjo velja za enega izmed vodilnih poznavalcev infrastrukture za digitalno oglaševanje. V iPROMu kot specialist za programatični ekosistem raziskuje programatični zakup in možnosti integracije komercialnih vsebin v internet stvari. V iPROMu je redno zaposlen od leta 2012 in je eden izmed pomembnejših članov ekipe za mednarodno širitev družbe iPROM.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv