Deli

Svetovni obseg povezav v internetu stvari se bo povečal s šestih milijard lani na 27 milijard v letu 2025, pravi nova raziskava »The IoT Global Forecast and Analysis 2015-2025« podjetja Machina Research.

Prihodnost IoT-ja: 3 bilijone prihodkov in 27 milijard povezav - iPROM - Novice iz sveta

Skoraj tri četrtine (71 odstotkov) naprav IoT uporablja povezave kratkega dometa, kot sta brezžična povezava ali modri zob, najpogosteje pa se jih uporablja v zabavni elektroniki, varnosti zgradb in avtomatizaciji.

Tudi mobilne povezave bodo rasle v obsegu, a se jih bo hkrati uporabljajo v druge namene, kot so povezani digitalni panoji ali povezani avtomobili. Več kot dve milijardi povezav bo do leta 2025 temeljilo na mobilnih omrežjih in skoraj polovica (45 odstotkov) jih bo pripadala povezanim vozilom, pravi Machinova raziskava.

Skupaj z visokim številom povezav bo prišlo tudi do ogromnega števila podatkov. Z njimi bo ustvarjeno za več kot dva zeta bitov podatkov (kar je enakovredno zmogljivosti za shranjevanje 63 milijard pametnih telefonov), večina pa jih bo prišla iz zabavne elektronike. Ta vrsta množice podatkov lahko predstavlja nove priložnosti, če se jih bo uporabilo z drugimi tehnologijami IoT, še posebej umetno inteligenco.

IoT je lani ustvaril za 750 milijard prihodkov na svetovni ravni, do leta 2025 pa bodo prihodki zrasli na tri bilijone. Od tega bodo 1,3 bilijona ustvarili končni uporabniki, ki bodo plačevali za izdelke in storitve IoT. Največ prihodkov bo prišlo iz ZDA (22 odstotkov), s Kitajske (19 odstotkov) in Japonske (šest odstotkov).

Deli

Arhiv