Deli

Spremenjene potrošniške navade, ki jih je povzročila pandemija, so vplivale na spremembe poslovanja trgovcev na drobno, ki so potrošnikom nudili od virtualnih storitev do brezstičnega prevzema blaga.

Potrošniške navade in njihov vpliv na praznično poslovanje trgovcev - iPROM - Novice iz sveta

Pandemija, ki je lani zajela cel svet, je vplivala tudi na praznično prodajo trgovcev na drobno. Spremenjene potrošniške navade in različni varnostni ukrepi so jih prisilili k prilagoditvi poslovanja. V letu, ko je bilo vse osredotočeno pretežno na splet, je bila tudi praznična prodaja usmerjena v virtualni svet, previdni potrošniki so uporabljali bolj priročne (in brezstične) načine prevzema kupljenega blaga.

Lanski črni petek je bil za trgovce na drobno zelo drugačen od vseh prejšnjih. Zaradi ukrepov, namenjenih preprečevanju širjenja okužb s COVID-19, so bile fizične trgovine zaprte, osrednje mesto je prevzel splet. To so dokazale tudi številke, saj je spletno nakupovanje na črni petek doseglo rekordne vrednosti. Trgovci z močnimi digitalnimi kanali in večkanalnim pristopom so izkoristili svoje prednosti.

Že ob spomladanskem valu pandemije so nekateri trgovci začasno zaprli svoja vrata, da bi preprečili širjenje koronavirusa. Zato so se mnogi potrošniki za nakup blaga obrnili na splet. Ko so se trgovine znova odprle, so potrošniške navade ostale nespremenjenespletno nakupovanje tudi po odprtju fizičnih trgovin ni upadlo, tudi v prazničnem času ob koncu leta ne. eMarketer je napovedal 36-odstotno rast spletne potrošnje v letošnjem prazničnem času v primerjavi z lanskim. Za lažje obvladovanje porasta spletnih naročil je več trgovcev uvedlo dodatne možnosti nakupovanja, denimo nakup prek spleta, prevzem v trgovini.

V letu, ko so se osebni stiki zelo omejili ali celo popolnoma prekinili, so trgovci svoje poslovanje preselili v virtualni svet. COVID-19 in spremenjene potrošniške navade so jih prisilili k uvedbi novih tehnoloških storitev in uporabi različnih pristopov tudi v prazničnem obdobju, za katerega so sicer zelo pomembni osebni stiki.

Deli

Arhiv