Deli

Potrošnik se je nedvomno spremenil. Pandemija je močno spremenila njegove prednostne naloge, a tudi zdaj, ko se lokalna gospodarstva začenjajo znova odpirati, bodo nekatere navade zagotovo ostale prisotne. Razumevanje sprememb v dejavnosti potrošnikov in zgodovine ter širši trendi v industriji lahko podjetjem pomagajo, da se še naprej uspešno prilagajajo.

Potrošnik je digitaliziran, kaj pa vi? - iPROM - Novice iz sveta

Zagotovite dobro uporabniško izkušnjo

Potrošnik se je hitro privadil na novo resničnost, digitalne kompetence pa hitro usvajajo tudi tisti, ki v času pred družbeno osamitvijo niso uporabljali digitalnih različic rešitev. Pomembno je, da z odlično uporabniško izkušnjo pomagate predvsem tistim uporabnikom, ki digitalne komunikacije še niso vešči. Ne pustite, da jih slaba uporabniška izkušnja prežene z vaše spletne strani. Odločilno je, da na podlagi analitike določite, katere dejavnosti na spletni strani so uporabnikom jasne in kje se jim zatika. Dodaten pogled na razmere bo uporabnikom zagotovil boljšo izkušnjo, vam pa omogočil napredovanje po nakupni poti.

Poskrbite za kontinuirano oglaševanje

Zgodovina nas uči, da nikoli ni pravi čas za prenehanje komuniciranja. Ponudniki avtomobilov se spominjajo primera Toyote, ki je med recesijo leta 1973 povečala sredstva za oglaševanje, medtem ko so vsi ostali tekmeci zaspali. Najbrž ni naključje, da je blagovna znamka do leta 1976 postala največji tuji proizvajalec avtomobilov v ZDA. Podoben primer se je pripetil tudi med gospodarsko recesijo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ponudnika hitre prehrane Pizza Hut in Taco Bell sta izkoristila McDonaldsovo odločitev, da zmanjša naložbe v oglaševanje. Prej šibkejša McDonaldsova tekmeca sta v krizi prodajo povečala za 61 oziroma 40 odstotkov, medtem ko se je prodaja McDonaldsa zmanjšala za 28 odstotkov. Novejši primer podjetja, ki je med krizo povečalo prodajo, je vsem znani primer Amazona. S povečanimi izdatki za oglaševanje in z vlaganjem v tehnologijo so v recesiji leta 2008 prodajo povečali za 28 odstotkov. Pomnite tudi, kako se je v zadnji krizi pojavil Airbnb in druge »digital-first« blagovne znamke, ki so pošteno zarezale v kolač prej vodilnih podjetij? Mogoče je bil pojav omenjenih znamk in pospešeno vlaganje v digitalno oglaševanje za »speče znamke« še bolj uničujoč od same krize.

Iz izkušenj se torej učimo, da je komunikacijo treba okrepiti. Na spletu kar mrgoli uporabnikov, saj je obiskanost medijev še vedno nadpovprečna in ravno zdaj je čas, da nagovorite tako obstoječe kot tudi nove uporabnike. Ključno je, da potrošnikov ne nehate nagovarjati, saj jih bo v tem primeru nagovorila konkurenca in jih preusmerila k svoji ponudbi.

Deli

Arhiv