Deli

Potrošniki so vedno bolj zahtevni, večjo stopnjo personalizacije pa zahtevajo tudi pri komunikacijskih sporočilih s strani blagovnih znamk. Kljub temu, da blagovne znamke trdijo, da se vsakodnevno posvečajo personalizaciji, pa ostaja še veliko prostora za izboljšave.

Potrošniki cenijo personalizirana sporočila - iPROM - Novice iz sveta

Mnogi marketinški strokovnjaki trdijo, da je personalizacija eden izmed najbolj pomembnih ciljev marketinških načrtov, vseeno pa rezultati študije Infogroup orišejo nekoliko drugačno sliko.

Kar 93 % vprašanih v študiji Infogroup trdi, da komunikacijska sporočila, ki jih dobivajo s strani podjetij, niso prilagojena njihovim zanimanjem in željam. Poleg tega kar 90 % vprašanih meni, da so sporočila, ki niso prilagojena specifičnim potrošnikom, brez pomena. Najzgovornejši podatek iz raziskave pa je dejstvo, da kar 44 % vprašanih ameriških potrošnikov zatrjuje, da bi zaradi bolj prilagojenih sporočil prešlo k drugi blagovni znamki oz. bi se odločilo za nakup konkurenčne znamke, ki nagovarja s personalizirano vsebino.

Podjetja se tega načeloma zavedajo, raziskava The Harris Poll »Addressing The Gap In Customer Experience« pa daje odličen vpogled v pričakovanja potrošnikov in možnosti za izboljšavo komunikacijskih sporočil. Kar 52 % vprašanih večjo pozornost posveča blagovnim znamkam, ki posamezniku dostavljajo ponudbe, ki so dostopne le njemu, 43 % potrošnikov pa trdi, da cenijo blagovne znamke, ki prepoznajo, da gre za istega potrošnika na več točkah stika. S tem se blagovne znamke izogibajo različnim nagovorom istega potrošnika na različnih kanalih – npr. prek družbenih medijev, e-pošte ali aplikacije. Prav tako so potrošniki izpostavili željo po nadzoru nad komunikacijo z blagovnimi znamkami in pošiljanjem za njih pomembnih ponudb, temelječih na izdelkih, ki si jih je posameznik nedavno ogledal ali jih kupil.

V dobi komunikacijske gneče potrošniki cenijo blagovne znamke, ki jim dostavljajo za njih pomembno vsebino, ne pa le povečujejo medijski hrup. Vseeno pa premalo blagovnih znamk upošteva pomen podatkov, na katerih bi morale graditi personalizirano strategijo. Prav podatki so tisti, ki omogočajo vpogled v potrošnika in prilagoditev osebnega nagovora.

Deli

Arhiv