Deli

Različne gospodarske panoge nameravajo v prihodnosti začeti uporabljati storitve 5G.

Omrežje 5G briše meje med fizično in digitalno prodajo na drobno - iPROM - Novice iz sveta

Trgovina na drobno je lani doživela hud pretres, v letošnjem letu pa naj bi ponovno dosegla rast. Prizadevanja za digitalno preobrazbo se povečujejo, zato lahko v letošnjem letu pričakujemo naložbe v digitalno infrastrukturo. In glede na to, da se omrežja 5G počasi le začenjajo vzpenjati, bi lahko ta tehnologija pomenila pozitivno kratko- in dolgoročno spremembo na področju trgovine na drobno.

Trgovci na drobno bodo vlagali v 5G z namenom izboljšanja potrošniške izkušnje, tako v fizičnih trgovinah kot na spletu. Za kupce bodo pomembni zlasti obogatena in virtualna resničnost ter plačilni sistemi. Poslovanje v trgovinah, denimo upravljanje zalog in popolnjevanje polic, se bo okrepilo z naložbami v analitiko podatkov in internet stvari, vključno s sistemi za računalniški vid.

21 odstotkov IT in poslovnih direktorjev na področju trgovine na drobno, gledano na svetovni ravni, pravi, da njihova organizacija že uporablja storitve 5G, kaže raziskava podjetja Splunk, izvedena januarja lani. Približno 63 odstotkov vprašanih pa pričakuje, da se bo to zgodilo v prihodnosti. Trgovina na drobno je precej izenačena z drugimi panogami, kar se tiče uporabe storitev 5G v prihodnosti. Tudi na področjih proizvodnje, finančnih storitev, zdravstvenega varstva in javnega sektorja več kot 60 odstotkov v raziskavi sodelujočih meni, da bodo v prihodnosti uvedli tehnologijo 5G.

Pri uvajanju storitev 5G bodo trgovci na drobno osredotočeni na to, kako se bodo razvijale izkušnje v fizičnih trgovinah v popandemičnem okolju, medtem pa se bodo meje med digitalnim in fizičnim svetom še naprej brisale. Potrošniki so se med pandemijo navadili na spletno nakupovanje, pretakanje videa in družbene medije, obenem pa še vedno obiskujejo fizične trgovine. Nevidna, brezhibna povezava med fizično in digitalno maloprodajo, ki jo omogoča brezžični 5G, odpira številne zanimive priložnosti.

Deli

Arhiv