Deli

Današnji potrošniki imajo na voljo več možnosti izbire kot kdaj koli prej. Pri vsaki interakciji, v katero vstopajo z blagovno znamko, pričakujejo večjo odzivnost, angažiranost in tudi vse bolj individualno komunikacijo. Potrošnikova pričakovanja naraščajo, vprašanje pa je, ali jih blagovne znamke lahko v taki meri tudi izpolnjujejo.

Oglaševanje v oknu upravljanja potrošniške izkušnje CX iPROM mnenja strokovnjakov Andrej Cetin

Podjetja oziroma blagovne znamke vse več poudarka namenjajo donosnosti naložb in se zato vse bolj osredotočajo na potrošnika. Priljubljenost spletnega nakupovanja in vzpon digitalne ekonomije sta bistveno spremenila vedenje potrošnikov in njihove nakupne navade, kažejo raziskave, ki jih izvajamo v sodelovanju z raziskovalno hišo Valicon. Po naših izkušnjah je v mnogih primerih digitalna interakcija edina interakcija, ki jo lahko ima blagovna znamka s svojimi potrošniki, zlasti ko gre za prodajo končnemu potrošniku. Zato se marketing vse bolj seli na digitalne kanale in zagotavljanje ustrezne digitalne potrošniške izkušnje postaja ena najpomembnejših smernic marketinga. Izkazalo se je namreč, da močna digitalna potrošniška izkušnja zagotavlja pomembne rezultate – več potrošnikov, več prodaje in več zvestobe. Zato svetujemo, da opredelite strategijo, ki bo potrošnikom zagotovila najboljšo izkušnjo na digitalnih kanalih. Neustrezna digitalna potrošniška izkušnja lahko pomeni izgubo zvestobe potrošnikov in ambasadorstva, ki seveda vplivata na prihodke. Izvedenih je bilo že nemalo raziskav, ki povezujejo digitalne potrošniške izkušnje z osnovnimi poslovnimi rezultati.

Kako torej doseči dobro potrošniško izkušnjo v novem digitalnem gospodarstvu? V iPROMu menimo, da se lahko v križišču med tehnologijo in ustvarjalnostjo naredi preboj, a je treba vložiti precej strateškega premisleka, kako vsakemu potrošniku dostaviti ustrezno individualno izkušnjo z blagovno znamko. Tukaj nam veliko pomaga naša tehnologija iPROM Cloud.

Srečajte se s pričakovanji potrošnikov

Brez podatkov ne gre. A pri zagotavljanju ustrezne izkušnje ne gre le za zbiranje pravih podatkov, temveč tudi za njihovo pravilno interpretacijo in uporabo za optimizacijo interakcije s potrošniki.

Naše izkušnje na področju dela s podatki kažejo, da je treba posebno pozornost nameniti varovanju podatkov, saj boste s tem pridobili tudi zaupanje potrošnikov. Personalizacija je namreč lahko dvorezen meč. Potrošniki jo pričakujejo, vendar pa včasih stežka delijo svoje podatke – še posebej, če se uporabljajo brez njihovega védenja. Skladnost z zakonodajo je ključnega pomena, a pomembno je tudi razumeti, da ima pametna uporaba podatkov velik vpliv na zagotavljanje dobre potrošniške izkušnje. Partnerstvo potrošnika z blagovno znamko je občutljivo in se nenehno razvija, navsezadnje pa postane čustvena vez ključna sestavina za potrošnike, da se vedno znova vračajo. Zato mora biti personalizacija uravnotežena z zaupanjem in zasebnostjo podatkov.

Oglaševanje v oknu upravljanja potrošniške izkušnje CX iPROM mnenja strokovnjakov Andrej Cetin

Prilagodite svoje oglaševanje željam vaših potrošnikov

Potrošniki imajo vse raje dostop kot pa lastništvo sredstev in v tej smeri jih je treba tudi nagovarjati. Izkazalo se je, da razprodaje in popusti niso več odločilni, temveč je pomembno splošno ohranjanje zadovoljstva potrošnikov, za kar je treba ustvarjati neprekinjeno dobro potrošniško izkušnjo. Odgovornost blagovnih znamk je, da v vse bolj digitaliziranem svetu zagotavljajo celostno potrošniško izkušnjo s tem, da poskrbijo za učinkovito oglaševanje, ki je navsezadnje lahko izjemna konkurenčna prednost.

Premišljena strategija nastopa v (digitalnih) medijih pa se mora zgraditi na osnovi močne in zaupanja vredne blagovne znamke, ki jo podprejo oglaševalske rešitve, ki zagotavljajo merljive rezultate.

Digitalni oglasi, ki krepijo potrošniško izkušnjo

Kako naj bo torej videti oglaševanje, ki sledi potrošniški izkušnji? Oglaševalci, ustvarjajte oglasna sporočila, ki so resnično prilagojena željam vašega ciljnega občinstva; založniki, katerekoli oglase že prikazujete, morajo biti usklajeni z občinstvom vaše spletne strani. Izognite se oglasom, ki so v nasprotju s temeljnimi vrednotami vašega podjetja.

Oglasi, ki so usklajeni s potrošniško izkušnjo, so nevsiljivi, vendar opazni. Takšno oglaševanje podpirajo podatki, ki zagotavljajo, da je oglas relevanten za uporabnika, mu ponuja personalizirano vsebino glede na njegovo zgodovino v brskalniku in njegove navade. Na digitalnih platformah se lahko uporablja tudi kretnje za začetek interakcije z oglasi. Naslednja pomembna usmeritev pa je, da so oglasi, ki imajo obliko članka, prepoznavno označeni. Uporabnik ne sme biti nikoli zaveden, da gre za resnično priporočen izdelek, v resnici pa je vsebina plačana. Primer prepleta vsebine in oglasnega sporočila so t. i. nativni oglasni formati, ki smo jih za svoje naročnike razvili tudi v iPROMu v povezavi z iPROM DMP, praviloma zagotavljajo do 30 odstotkov boljše rezultate v primerjavi s konkurenco.

Oglaševanje v oknu upravljanja potrošniške izkušnje CX iPROM mnenja strokovnjakov Andrej Cetin

Pomen pravilnega ponovnega ciljanja in omejitev frekvence

Ponovno ciljanje igra pomembno vlogo pri oglaševanju, a ob nepravilni uporabi lahko kaj hitro doseže nasproten učinek pri potrošnikih. Da bi potrošniku zagotovili kar najboljšo izkušnjo, na iPROMu svetujemo, da se ponovno ciljanje razvija v skladu tako s položajem potrošnika v nakupnem lijaku kot tudi z njegovo nakupno potjo, z izrabo moči podatkov in tehnologije pa segmentira potrošnike glede na fazo nakupne poti, v kateri so. Najpomembnejša komponenta ponovnega ciljanja je zagotovo način dostave personaliziranega oglaševalskega sporočilaob pravem času na pravem mestu.

Poleg tega pa je pomembna tudi ustrezna frekvenca in prioriteta prikazovanja oglasnih sporočil. Naše izkušnje iz regije Adriatic kažejo, da lahko z omejitvijo frekvence na uporabnika in izbire pravega formata v pravem času in prave prioritete prikazovanja oglasov uporabnikom blagovna znamka poveča učinkovitost oglaševalske kampanje in razširi doseg v ciljni skupini do 30 odstotkov, saj uporabniku po določenem številu prikazov oglasov teh ne prikazuje več.

Prepričan sem, da mora potrošniška izkušnja postati prednostna naloga vsakega podjetja, ki si želi zagotoviti stabilno prihodnost, saj spodbuja rast in prihodke. Potrošniki bodo namreč vedno znova izbrali blagovno znamko, ki ponuja boljšo izkušnjo. V kakšni kondiciji pa je vaše podjetje oziroma blagovna znamka?

Deli

O avtorju

Andrej Cetin je redno zaposlen v družbi iPROM, kjer skrbi za organizacijo in usklajen potek vseh operativnih procesov na področju serviranja in optimizacije oglasov. iPROM ekipi se je kot podpora tehničnemu in medijskemu oddelku pridružil pred več kot desetimi leti. Sodeloval je pri načrtovanju in razvoju oglasnega strežnika iPROM AdServer. Z dolgoletnimi izkušnjami in neprecenljivim znanjem na področju izvedbe in optimizacije oglasnih kampanj v digitalnih medijih, Andrej med strokovno javnostjo velja za enega vodilnih poznavalcev tega področja. V ekipi je zato zaslužen tudi za strokovni prenos znanja. V svoji dolgoletni karieri je svetoval številnim spletnim založnikom, kako povečati dobičkonosnost z naslova oglasnih prihodkov. Njegovo predano delo je izrednega pomena za iPROM.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv