Deli

Prodaja na drobno na trgih Zahodne Evrope ne bo dosegla lanskoletnih prihodkov, a en njen segment - spletno nakupovanje - bo letos zabeležil občutno rast. Zaradi pandemije močno prizadeti trgi Španije, Italije in Nizozemske bodo priča nagli rasti spletnega nakupovanja. Veliko prebivalcev Zahodne Evrope bo do konca 2020 vsaj določene nakupe opravilo prek spleta.

Obetavne napovedi za spletno nakupovanje na trgih Zahodne Evrope v 2020 - iPROM - Novice iz sveta

Spletno nakupovanje se bo zaradi pandemije še hitreje uveljavilo pri ponudnikih in strankah. Čeprav se je skupna prodaja na drobno v Zahodni Evropi znižala za 9,9 %, bo spletno nakupovanje beležilo 16,9-% rast, kar je precej več od napovedi pred pandemijo. Spletno nakupovanje je iz leta v leto privabljalo več strank, letos pa so morali pri E-marketerju popraviti prvotno oceno rasti, saj njen delež v skupni prodaji ne bo dosegel zgolj 11 %, pač pa celo 13,2 %. Popravek napovedi pomeni, da bo več kot 498 milijard ameriških dolarjev porabljenih v spletnih trgovinah, kar je 71,94 milijard ameriških dolarjev več kot leta 2019. Hitra rast se bo umirila leta 2021, ko se bodo običajne trgovine spet odprle in si povrnile nekaj deleža.

Španiji se napoveduje 22,9-%, Nizozemski 21,9-% in Italiji 20,5-% rast spletnega poslovanja. Rast spletnega poslovanja bo opazna tudi na zrelih trgih Zahodne Evrope, kot so Združeno Kraljestvo in nordijske države, čeprav ne bo tako visoka. Na splošno se bo spletno nakupovanje v vsaki državi Zahodne Evrope povečalo za vsaj 12 %. Večino rasti bo spodbudila visoka rast spletne prodaje potrošniškega pakiranega blaga (Consumer Packaged Goods), rast spletnih trgovin z živili in uveljavljanje kupovanja ‘klikni in prevzemi’. Številni trgovci na drobno so se hitro zatekli k spletni trgovini in seveda so novi prodajalci s seboj pripeljali nove spletne uporabnike.

Emarketer ocenjuje, da bo do konca leta 66,9 % prebivalcev Zahodne Evrope nakupovalo digitalno in kar 79 % uporabnikov interneta v tem delu Evrope bo hkrati digitalnih kupcev.

Deli

Arhiv