Deli

Z uporabo naprednih tehnoloških orodij je mogoče natančno vedeti, v kateri fazi na nakupni poti se nahaja potrošnik. Blagovna znamka mu mora ponuditi vsebine, ki jih ta želi brati, in ne tistih, za katere podjetje želi, da jih prebere.

Negovanje strank z učinkovito komunikacijo - iPROM - Novice iz sveta

Ne glede na to, ali skušate potrošnike doseči prek e-pošte, kratkih sporočil SMS ali s kampanjo neposredne pošte, je cilj vseh marketinških strokovnjakov enak – spodbuditi posameznike k nakupu njihovih izdelkov ali storitev. Zastavlja pa se vprašanje, kako v množici spletnih komunikacijskih sporočil doseči, da bodo ti dovolj motivirani za sodelovanje z blagovnimi znamkami prek spletnih kanalov in za redne nakupe ravno pri njih.

V povprečju je potrebnih šest stikov, preden sporočilo blagovne znamke prepriča potrošnika, da izvede konverzijo. Zato je povsem nerealno pričakovati, da je prodajni proces mogoče zaključiti čez noč ali na prvi točki stika. Marketinški oddelki morajo zato pripraviti zanesljivo izvedbeno strategijo, ki vključuje podrobne faze negovanja posameznika na edinstveni nakupni poti – od prve personalizirane vsebine do zaključnega dejanja. To zahteva uporabo tehnološko naprednih orodij za dostavo visokokakovostnih, prilagojenih sporočil takrat, ko je ciljna skupina najbolj pripravljena nanje.

Začetek spletnega potovanja

Dober začetek za doseganje poglobljene spletne povezanosti s potrošniki, da bodo začeli zaupati blagovni znamki in se bodo odločili za nakup le-te, je uporaba orodij za avtomatizacijo. Z njimi je mogoče učinkovito izvajati ciljno usmerjene e-poštne kampanje, ki sprožijo interakcijo s potrošniki.

S prefinjenim in personaliziranim negovanjem strank lahko marketinški strokovnjaki natančno vedo, kako potrošnikom ponuditi pomoč in kako jih voditi v nadaljevanju njihove nakupne poti, če je prepričevanje še potrebno.

Merjenje marketinškega uspeha

Z uporabo podatkov in avtomatiziranih sistemov lahko podjetja razumejo, v kateri nakupni fazi se nahaja njihova stranka. Te informacije marketinškim strokovnjakom pomagajo razumeti, kaj pri ciljanih potrošnikih deluje in kaj ne. In ko se pogovarjamo o pomembnih metrikah, pozabite na stopnjo odpiranja. Ta nikoli ne pove celotne zgodbe o spletnih nakupovalnih navadah ljudi ali na kateri točki stika je potrošnik najbolj dojemljiv za sporočilo. Zagotavlja sicer nekakšen vpogled, a sodoben marketinški strokovnjak se mora osredotočiti na metrike, ki prinašajo boljše razumevanje vsake interakcije – to pa je točkovanje potencialnih strank.

S tem pristopom lahko marketinški oddelki vsakemu posamezniku dodelijo številčno vrednost oziroma točke, ki odražajo njegovo stopnjo vključenosti glede na doslej prejeta sporočila. Vnet zagovornik blagovne znamke je tako lahko točkovan z oceno 80/100, medtem ko ima nekdo drug le 1 ali 2 točki. Take podrobnosti pomagajo marketinškim ekipam resnično razumeti, ali bo posameznik postal kupec blagovne znamke, katere nadaljnje korake izvesti, ali bi bilo smiselno poklicati potencialno stranko ipd.

Vzdrževanje spletnega potovanja

Iznajdljivi marketinški strokovnjaki se ne bodo zanašali le na e-pošto, temveč na različne digitalne točke stika. In to je tisto, zaradi česar lahko resnično izstopajo v primerjavi s tekmeci. Zagotavljanje dodatne podpore pri nadaljnji komunikaciji, kot sta ustvarjanje pristajalne strani in priprava vsebine, ki je na voljo za prenos, je odličen primer, kako kupcu ponuditi več, kot pričakuje na svoji nakupni poti. Dodatna, prilagojena vsebina ohranja spletno vključenost potrošnikov, saj utrjuje vsebino, že posredovano jim prek e-pošte ali sporočil SMS. Na ta način blagovne znamke nadzirajo nakupno pot potrošnika vse do končne faze.

Z uporabo pomembnih podatkov in orodij, ki so na voljo marketinškim strokovnjakom, je mogoče natančno vedeti, katero spletno stran ali delček vsebine je potrošnik pregledal. To je ključno za ohranjanje dolgoročnih odnosov blagovne znamke s potrošnikom. Pomembno je, da blagovna znamka potrošniku ponudi vsebine, ki jih slednji želi brati, in ne tistih, za katere podjetje želi, da jih potrošnik prebere.

Deli

Arhiv