Deli

Še pred nekaj meseci so strokovnjaki naložbam v TV-oglaševanje v ZDA napovedovali (nizko) rast, pandemija COVID-19 pa je številke obrnila v negativno smer.

Naložbe v TV-oglaševanje v ZDA padajo - iPROM - Novice iz sveta

Blagovne znamke so zaradi nestabilnega gospodarstva v prvi polovici leta 2020 zaustavile, odložile ali zmanjšale naložbe v TV-oglaševanje, ogromen vpliv pa je imela tudi prekinitev prenosa športnih vsebin, kot so tekme NBA. V ZDA se namreč naložbe v TV-oglaševanje sunkovito povečajo ravno ob pripravi na končnico tekmovanja.

V naslednjem letu pričakovano znižanje proračunov za TV-oglaševanje za 27 odstotkov

Izdatki ameriških oglaševalcev za oglaševanje na televiziji se bodo v obdobju 2019–2020 znižali za 1,4 % na 20,28 milijarde ameriških dolarjev. V obdobju 2020–2021 pa sledi znižanje za znatnih 27,1 % na 14,78 milijarde ameriških dolarjev, kar znaša 5,5 milijarde ameriških dolarjev razlike med omenjenima obdobjema, poroča eMarketer.

Številke predstavljajo bistveno spremembo ocen pred pandemijo, ko so strokovnjaki pričakovali, da bodo naložbe v obdobju 2019–2020 zrasle za 2,3 % oz. za 1,8 % v obdobju 2020–2021. Revidirani podatki odražajo približno milijardo dolarjev nižjo porabo za TV-oglaševanje za obdobje 2019–2020 in približno 7 milijard dolarjev nižjo za obdobje 2020–2021 v primerjavi s preteklimi napovedmi.

Kako bodo podjetja razporedila sredstva za oglaševanje?

Pandemija nas je naučila, da so potrošniki v novih razmerah spremenili nakupne navade, ki se v veliki meri selijo na splet. Ta trend pri načrtovanju naložb v oglaševanje že upoštevajo številna podjetja, ki medijske proračune razporejajo tako, da sredstva najbolj optimalno izkoristijo. Digitalno oglaševanje v učinkovitosti prednjači predvsem zaradi uporabe naprednih možnosti za natančno ciljanje in vedno bolj uporabljenih rešitev za programatični zakup ciljnih občinstev, med katerimi je tudi iPROM Cloud.

»V zadnjih mesecih so številna podjetja prerazporedila svoje medijske proračune, saj je digitalizacija vsega praktično čez noč postala nova resničnost. Podjetja so zato proračune preusmerila tja, kjer se nahaja potrošnik – na digitalne kanale. Na vprašanje, kaj vse bo prinesla prihodnost, težko odgovorim, sem pa prepričan, da bodo digitalni kanali še bolj pridobili na pomenu,« je prepričan Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v iPROMu.

Deli

Arhiv