Deli

IBM-ov oddelek Globalne poslovne storitve (Global Business Services) je predstavil svoje novo poročilo, imenovano “Konec oglaševanja, kakršnega poznamo sedaj”. Poročilo napoveduje, da se bodo v naslednjih petih letih v oglaševalski industriji zgodile večje spremembe, kot smo jim bili priča v minulih 50-ih letih.  

 

Da bi proučili dejavnike, ki vplivajo na oglaševanje, ter raziskali možne scenarije razvoja te industrije, so v IBM-u anketirali več kot 2.400 potrošnikov in 80 marketinških direktorjev s celega sveta. Raziskava je pokazala, da potrošniki postajajo vse močnejši in imajo vpliv na to, kako in kdaj bodo sprejemali oglasna sporočila. Oglaševalci pa si prizadevajo s podporo novih tehnologij izboljšati način prodaje oglasnega prostora in merjenja učinkovitosti oglaševanja. Tradicionalnim oglaševalcem grozi znaten upad prometa, saj se proračuni hitro premikajo proti novim, interaktivnim oblikam oglaševanja, pri katerih se pričakuje kar petkrat večja rast kot pri klasičnem oglaševanju. Ponudniki oglasnega prostora bodo morali prilagoditi svoje razmišljanje, ki še vedno temelji zlasti na množičnosti z novejšimi pristopi, ki dajejo prednost obravnavi nišnih segmentov potrošnikov. Kot distributerji oglasnega prostora pa bodo morali pripeljati ciljne interaktivne oglasne vsebine do široke palete multimedijskih naprav. Oglaševalci se bodo morali oglase ponujati na nove načine  in ne več toliko skozi tradicionalne kanale oglaševanja.

IBM-ovo poročilo kaže, da se bo do leta 2012 trg oglaševalskih storitev dramatično spremenil. Podjetja bodo morala začeti s korenitimi spremembami na področju segmentacije potrošnikov in personalizacije ponudbe, pa tudi pri modelih trženja oglasnega prostora in poslovnih procesov ter infrastrukture, ki omogoča načrtovanje, trženje, distribucijo in spremljanje učinkov oglaševanja.

Deli

Arhiv