Deli

Skoraj vsi deležniki v digitalnem ekosistemu vse bolj sprejemajo programatično oglaševanje in izrabljajo njegov potencial za ustvarjanje vrednosti, je pokazala raziskava IAB Europe.

IAB Europe: odnos do programatičnega oglaševanja iPROM - Novice iz sveta

Raziskava IAB Europe je pokazala, da danes skoraj vsi v industriji že uporabljajo programatično oglaševanje, saj zgolj 13 odstotkov oglaševalcev, osem odstotkov založnikov in sedem odstotkov medijskih agencij trdi, da programatične tehnologije ne uporabljajo.

Najpomembnejši vplivi programatika so po besedah vprašanih zmanjšane medijske izgube ter boljša učinkovitost trgovanja z oglasnim prostorom. Ker programatično oglaševanje zori, mu daje vse večje priznanje tudi industrija, saj prispeva h ključnim oglaševalskim ciljem, kot so izboljašanje mobilnih kampanj in učinkovitejše doseganje potrošnikov z oglaševalčevimi sporočili.

Z vsemi navedenimi prednostmi in že preizkušenimi programatičnimi modeli bo sprejetje programatičnega oglaševanja tudi v prihodnosti raslo. Vsi vpleteni so optimistični glede njegovih obetov, saj jih več kot 90 odstotkov trdi, da bodo povečali investicije v tovrstno oglaševanje v prihodnjih 12 mesecih.

Seveda pa so tudi pri programatičnem oglaševanju še vedno prisotni tudi izzivi in ovire. Največji med njimi je najti ljudi s pravimi znanji in izkušnjami, ki bodo uspešno krmarili v svetu programatika.

Prvič pa so z raziskavo ugotavljali še, kakšne operativne modele uporabljajo oglaševalci za izvajanje programatičnega oglaševanja. Ugotovili so, da obstaja na trgu jasno razvita strategija. Oglaševalci začnejo svojo programatično pot z neodvisnim specialistom, nato preidejo na agencijo ali DSP. Na zrelih trgih pa imajo že svojo agencijo ali hibridni model (kombinirajo več kot eno strategijo). Podobno se razvijajo tudi strategije založnikov; začnejo s hibridnim modelom, nato se zanesejo na svoj SSP, na koncu pa uporabijo znanje znotraj hiše.

Deli

Arhiv