Deli

Z uvedbo možnosti preddražbe (t. i. header bidding) želi Facebook doseči, da bo njegovo oglasno omrežje bolj konkurenčno kot Googlovo, saj bodo založniki pridobili boljši vpogled v to, kje lahko dobijo več za svoj oglasni prostor.

Facebook uvedel možnost preddražbe oglasnega prostora - iPROM - Novice iz sveta

Facebookovo oglasno omrežje izziva oglasna omrežja, ki jih upravljajo Google in drugi, s tem, kdo bo založnikom ponudil najboljšo ponudbo za njihov oglasni prostor. Facebook je namreč uvedel postopek, imenovan preddražba oglasnega prostora, ki izenačuje pogoje za prodajo programatičnih oglasov.

S preddražbo do najboljših ponudb iz več omrežij naenkrat

Doslej je smetano pobiral Google, a to se začenja z uvedbo preddražbe oglasnega prostora počasi spreminjati. Namesto dajanja oglasnih pozicij na prodaj prek različnih oglasnih omrežij po vrsti, preddražba omogoča, da se založniki potegujejo za potencialne cene ali ponudbe iz več oglasnih omrežij naenkrat in se nato pred koncem dražbe odločijo, katera ponudba je za njih najboljša.

Omenjeni postopek preddražbe je zdaj uvedlo tudi Facebookovo oglasno omrežje Audience Network.

Primer preddražbe: založniki bodo tako odslej lahko Google vprašali, kaj jim lahko ponudi za izbrano oglasno pozicijo, in namesto, da se bodo morali takoj odločiti, ali je Googlova cena prava, bodo lahko povprašali še Facebook in druga oglasna omrežja hkrati, kaj jim lahko ponudijo. Šele nato se bodo odločili, katero ponudbo izbrati.

»V iPROM-u se s programatičnim oglaševanjem ukvarjamo že vrsto let. Preddražba je napreden dražbeni sistem v programatičnem ekosistemu, ki se ga v povezavi z našo tehnologijo redno poslužujemo v izvedbi in optimizaciji digitalnih akcij. Preddražba zagotavlja naročniku doseganje uporabnikov za določeno ceno, mediju pa optimalno trženje oglasnih površin. Facebook je s tem korakom ponudil nove oglasne površine oglaševalcem, medijem pa nov vir monetizacije oglasnega prostora,« povzema Tomaž Tomšič, ki opravlja funkcijo direktorja razvojnega oddelka.

Deli

Arhiv