Deli

Vsebine OTT so pri potrošnikih priljubljene že dlje časa, nič drugače pa ni niti pri oglaševalcih. Rast vsakoletnih naložb oglaševanja v vsebinah OTT ni naključje in že zdaj ogroža delež vloženih sredstev v tradicionalno televizijo.

Vsebine OTT počasi izpodrivajo tradicionalno televizijo iPROM Novice iz sveta

Dostava TV-vsebin prek interneta svoj vrhunec doživlja predvsem pri generacijah Y in Z, ki naprave uporabljata drugače od prejšnjih generacij in ustvarjata novo obliko medijske potrošnje. Raziskava je pokazala, da bo v ZDA do konca leta kar 200 milijonov uporabnikov vsebin OTT, kot sta Netflix ali Hulu.

Spremembe v medijski potrošnji vplivajo tudi na razporejanje marketinških proračunov, ki se bodo vedno bolj usmerjali proti vsebinam OTT in se manjšali na drugem koncu – pri vložkih v tradicionalno televizijo. Za leto 2020 je napovedano, da bo poraba za tradicionalno TV-oglaševanje znašala 85 milijard dolarjev, kar je le enkrat več od porabe za oglaševanje v vsebinah OTT, ki bo znašala 40 milijard dolarjev. Pričakovati je, da se bodo naložbe v tradicionalno TV-oglaševanje nekoliko umirile, medtem ko bodo naložbe v OTT-televizijo strmo rastle.

Razloge za rast oglaševalskih naložb v vsebine OTT je smiselno pripisati novejšim oblikam medijske potrošnje, pomemben razlog pa strokovnjaki pripisujejo tudi natančnemu ciljanju, ki temelji na poznavanju potrošnikovih potreb, zanimanj in lokacij. Poleg natančnega ciljanja pa strokovnjaki priljubljenost vsebin OTT pripisujejo tudi analizam, ki prikažejo točne rezultate. Prednost oglasov v OTT-vsebinah je tudi plačilo oglasa na učinek, saj oglaševalci plačujejo na prikaz oz. na ogled videa, medtem ko je TV-oglaševanje plačano vnaprej. Mnogi strokovnjaki kot prednost izpostavljajo tudi spremljanje rezultatov v realnem času in možnost sprotne optimizacije oglasov.

Tako kot se spreminja medijska potrošnja, se spreminja tudi razporejanje marketinških proračunov, ki se od tradicionalnih medijev usmerjajo k novejšim kanalom oglaševanja. Razvoj tehnologije gledalce od tradicionalne televizije preusmerja k vsebinam OTT, ki ponujajo spremljanje najljubših vsebin kadarkoli, na vsakem koraku in na katerikoli napravi. Ta trend so opazili tudi oglaševalci, ki v oglase v vsebinah OTT vlagajo vedno ve

Deli

Arhiv