Deli

E-poštni marketing ostaja komunikacijski kanal z najvišjo donosnostjo naložbe – še posebej ob uporabi personalizacije.

Uporaba personalizacije pri e-poštnem marketingu trgovcev na drobno - iPROM - Novice iz sveta

Potrošniki v svoje e-poštne nabiralnike dnevno prejmejo veliko e-pošte, zato ni presenetljivo, da e-sporočila, poslana kot odziv na določeno vedenje potrošnikov, dosežejo kar 77-odstotno donosnost naložbe, so prepričani v združenju Data & Marketing Association.

Personalizirana e-dobrodošlica

Pri personalizaciji e-poštnih sporočil je smiselno upoštevati nekaj osnovnih napotkov, med katere sodi personalizirana dobrodošlica. Ta je zelo pomembna, saj imajo e-sporočila dobrodošlice pomembno višjo stopnjo odpiranja kot druga marketinška sporočila. Indeks Retail Personalization Index podjetja Sailthru kaže, da 86 odstotkov vprašanih trgovcev na drobno po prijavi na prejemanje e-novic potrošnikom pošlje e-sporočilo dobrodošlice, le 18 odstotkov izmed teh pa v sporočilo vključi personalizirano vsebino, kot sta uporaba imena in navedba izdelkov, ki si jih je potrošnik že ogledal. Med top 25 trgovci s tega seznama jih 96 odstotkov uporablja personalizirana e-sporočila dobrodošlice.

Uporaba opuščenih e-košaric

Veliko e-nakupovalnih košaric je opuščenih, saj potrošniki pred dokončanjem spletnega nakupa zapustijo spletno mesto. Zato so e-sporočila, povezana z opuščenimi e-košaricami, za trgovce nujna. Kljub temu pa jih le polovica pošilja e-sporočila, povezana z opuščeno e-košarico, dodatna personalizirana priporočila pa v ta e-sporočila vključuje le 24 odstotkov trgovcev. Najuspešnejši trgovci na drobno pa izstopajo tudi na tem področju – 84 odstotkov top 25 trgovcev v svoja personalizirana e-sporočila vključuje opuščene e-košarice, 68 odstotkov jih uporablja priporočila za druge izdelke.

Za večjo vključenost obstoječih naročnikov

S sporočili za ponovno pridobitev trgovci dosežejo, da postanejo obstoječi naročniki, ki ne odpirajo e-pošte ali ne klikajo na povezave tako pogosto kot nekoč, spet bolj vključeni. S sporočili jih opomnijo, kaj zamujajo, omogočijo jim nadzor nad pogostostjo e-pošte ali ponudijo poseben popust. Vendar pa večina trgovcev – tudi med top 25 – ne uporablja te strategije, zaradi česar zamujajo veliko priložnost.

E-poštni marketing je odlično orodje za promocijo izdelkov, nikakor pa ne sme biti namenjeno izključno prodaji. Z e-pošto pokažite svojim strankam, da jih cenite. Le 34 odstotkov trgovcev s seznama Retail Personalization Index se med strankami pozanima o njihovem zadovoljstvu z nakupom. Pri vseh odnosih gre za dajanje in prejemanje in tudi pri odnosih s strankami ne sme biti nič drugače.

Deli

Arhiv