Deli
Dostop do interneta je v prvem četrtletju 2007 imelo 58 % gospodinjstev (44 % gospodinjstev prek širokopasovne povezave), uporabljalo pa ga je 56 % oseb v starosti od 10 do 74 let.
Dostop do interneta ima vedno več gospodinjstev, širokopasovna povezava narašča
V prvem četrtletju 2007 je imelo dostop do interneta 58 % gospodinjstev, to je za 4 odstotne točke več kot v enakem obdobju 2006.  Vedno več gospodinjstev dostopa do interneta prek širokopasovne povezave, v prvem četrtletju 2007 je bilo že 44 % takih gospodinjstev, to je za 10 odstotnih točk več kot v enakem obdobju lanskega leta.
Najbolj se je v prvem četrtletju 2007 povečal delež gospodinjstev z dostopom prek povezave xDSL (npr. ADSL, VDSL), in to na 29 % (z 21 % v prvem četrtletju 2006). Hkrati se je povečal delež gospodinjstev s kabelskim dostopom, na 13 % (11 % v enakem obdobju 2006). Vzporedno s tem smo zaznali upad dostopa do interneta prek ozkopasovnih povezav. Modem (klicni dostop prek običajne telefonske linije) je v opazovanem obdobju uporabljalo 9 % gospodinjstev, kar je za 7 odstotnih točk manj kot v enakem obdobju 2006. Za 1 odstotno točko pa je upadel delež gospodinjstev, ki dostopajo do interneta prek ISDN; teh je zdaj 6 %. Upad ozkopasovnega dostopa do interneta je povezan tudi z upadanjem deleža gospodinjstev s klasičnim fiksnim telefonom, ki omogoča ozkopasovni dostop do interneta; teh gospodinjstev je bilo v opazovanem obdobju 83 % (to je za 5 odstotnih točk manj kot pred enim letom).
Gospodinjstva, ki za dostop do interneta niso uporabljala širokopasovne povezave, temveč samo ozkopasovno (14 %), so imela za to več razlogov. Najpogosteje so odgovorili, da širokopasovne povezave ne potrebujejo (64 %). Za slabo tretjino gospodinjstev (29 %) širokopasovna povezava teritorialno ni dosegljiva, 18 % gospodinjstev je nima zaradi previsokih stroškov, 11 % pa jo lahko uporablja kje drugje (in je zato doma ne potrebuje).
Vedno več rednih uporabnikov interneta
V prvem četrtletju 2007 je internet uporabljalo malo manj kot 950.000 oseb oz. 56 % vseh oseb v starosti od 10 do 74 let (redni uporabniki interneta), kar je za 2 odstotni točki več kot v enakem obdobju 2006. Dnevnih uporabnikov interneta je bilo 40 %, kar je za 3 odstotne točke več kot leto prej.

Vedno več oseb uporablja internet doma; v opazovanem četrtletju je bilo takih oseb 48 %, torej za 4 odstotne točke več kot v enakem obdobju lanskega leta. Nove tehnologije in širitev ponudbe omogočajo posameznikom dostop do interneta tudi zunaj doma, in sicer prek mobilnih naprav. 39 % rednih uporabnikov interneta je uporabljalo za dostop do interneta mobilni telefon (GPRS, UMTS), 10 % uporabnikov pa prenosni računalnik z brezžično povezavo.

Med rednimi uporabniki interneta je bilo 23 % takih, ki bi si želeli internet uporabljati pogosteje. Tega pa niso storili predvsem zaradi pomanjkanja časa (71 %), pomislekov glede varovanja osebnih podatkov (28 %), prepočasne internetne povezave (27 %), dodatnih stroškov zaradi pogoste uporabe interneta (20 %), pomanjkljivega znanja tujih jezikov (17 %) ter pomanjkanja veščin ali znanja (17 %).

Na opremljenost z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami (IKT) in na uporabo le-teh vpliva starost posameznikov

Gospodinjstva z otroki so veliko bolje opremljena z IKT kot gospodinjstva brez otrok. Dostop do interneta je namreč imelo kar 77 % gospodinjstev z otroki in 48 % gospodinjstev brez otrok. Gospodinjstva z otroki so bolje opremljena tudi z namiznimi in prenosnimi računalniki.

Tudi rednih uporabnikov računalnikov in interneta je največ med mlajšimi osebami. Med osebami, starimi 10–74 let, je bilo 61 % rednih uporabnikov računalnika (med redne uporabnike smo šteli tiste, ki so računalnik uporabljali v prvi četrtini leta 2007). Med osebami, starimi 10–15 let, je bilo kar 99 % rednih uporabnikov računalnika, med osebami, starimi 55–74 let, pa je bilo rednih uporabnikov 18 %. Tudi delež rednih uporabnikov interneta je prav tako največji med osebami, starimi 10–15 let, in sicer obsega 90 %, najmanjši (14 %) pa med osebami, starimi 55–74 let.

Internet omogoča pester izbor aktivnosti

Osebe v starosti 10–74 let so v prvem četrtletju 2007 uporabljale internet za različne aktivnosti. Na internetu so iskale predvsem različne informacije, kot so informacije o blagu in storitvah (47 %), informacije, povezane z zdravjem (25 %), in različne druge informacije (49 %).

47 % oseb je uporabljalo internet za različne načine komuniciranja. Elektronsko pošto je uporabljalo 45 % oseb (v enakem obdobju 2006 jih je bilo 43 %), telefoniranje prek interneta in videokonferenco je uporabljalo 9 % oseb (to je za 4 odstotne točke več kot pred enim letom), 19 % oseb pa je obiskalo forum, klepetalnico ali blog (spletni dnevnik) in sodelovalo v teh oblikah spletnega komuniciranja.

Z razvojem širokopasovne povezave za dostop do interneta (ta povezava omogoča hitrejši prenos podatkov) ter s pojavom zabavnih medijskih vsebin (npr. resničnostnih šovov) postaja čedalje popularnejše poslušanje spletnih radijskih postaj in gledanje spletne TV. Spletne radijske postaje je v opazovanem obdobju poslušalo 18 % oseb (to je za 6 odstotnih točk več kot pred enim letom), spletne TV-oddaje pa je gledalo 16 % oseb (kar je prav tako za 6 odstotnih točk več kot prejšnje leto).

Spletne strani državne uprave je uporabljala približno tretjina oseb (30 %), in sicer so po tej poti pridobivali različne informacije in obrazce ter te izpolnjene vračali.

Povečuje se tudi delež oseb, ki nakupujejo po internetu. 21 % oseb je že kdaj opravilo internetni nakup, kar je za 6 odstotnih točk več kot v enakem obdobju 2006. Le v prvem četrtletju 2007 je po internetu naročilo ali kupilo blago 9 % oseb. Najpogosteje so po internetu naročale ali kupovale knjige, revije, časopise, elektronsko učno gradivo, oblačila, športno opremo, čevlje ter različne dobrine za gospodinjstvo.

Internet – pomembno orodje za izobraževanje

V prvem četrtletju 2007 je internet za izobraževanje uporabljalo 29 % oseb v starosti od 10 do 74 let. Prek interneta so pridobivali nova znanja in informacije (25 %) ter informacije o izobraževanju in tečajih (18 %). Tečaje prek interneta (e-učenje) sta opravljala 2 % oseb.

Od 11 % oseb, ki so se v prvem četrtletju 2007 izobraževali (npr. v šoli, na univerzi, na raznih tečajih), jih je 63 % uporabljalo internet za prenos učnega gradiva, 51 % jih je uporabljalo internet za izvajanje raziskovanja v sklopu tečaja, 40 % je po internetu preverjalo dosegljivost knjig ali člankov v knjižnici, 36 % pa jih je izmenjalo sporočila o vsebini tečaja z drugimi udeleženci tečaja.

Uporaba interneta mnogim osebam povzroča varnostne težave

V zadnjih 12 mesecih je kar 35 % rednih uporabnikov interneta zaradi uporabe interneta naletelo na varnostne težave (npr. virus), ki so povzročile izgubo podatkov in časa. Med rednimi uporabniki interneta je bilo 22 % takih, ki vedno ali skoraj vedno izdelajo varnostne kopije datotek (bodisi na disketo, CD-nosilec ali disk na internetnih strežnikih), 36 % pa jih varnostne kopije datotek izdela le včasih.

 

Namen uporabe interneta med rednimi uporabniki, Slovenija, 1. četrtletje 2007
1) Osebe, stare od 10 do 74 let, ki so internet uporabljale v zadnjih 3 mesecih.
Avtorja:

 

Deli

Arhiv