Deli

Marketing v realnem času je lahko odlična priložnost za blagovno znamko, da pokaže svojo kreativnost in takojšen odziv. Se pa mora znamka zavedati posledic, ki jih lahko prinese takojšen odziv. Dobro je imeti res pametno idejo, preden se spustite v pogovor.

Primera Skittles in Norwegian Airlines ali kako uporabiti marketing v realnem času - iPROM - Novice iz sveta

V zadnjem času smo zasledili dve zanimivi zgodbi. Ena vključuje Donalda Trumpa Jr., druga pa razhod razvpitega para, imenovanega »Brangelina«.

Prva zgodba se je začela, ko je Donald Trump Jr. objavil tvit, v katerem je primerjal sirijske begunce s skledo bonbonov Skittles. Dovolj velik povod, da so se uporabniki Twitterja močno odzvali in ustvarjali memeje, pošiljali svoje odgovore in na koncu je #Skittles postal trendovska tema.

Kljub temu, da je debata tekla naprej, se je podjetje odzvalo šele po več urah s sporočilom za javnost, v katerem so na kratko zapisali, da se distancirajo od nadaljnjih komentarjev, saj bi lahko kdo narobe razumel, da so to uporabili v marketinške namene.
In to je bila pametna poteza, saj so se s tem izognili temu, da bi kdo njihov takojšen odziv razumel, kot da hočejo situacijo izkoristiti. Kar pa je še pomembneje, blagovno znamko niso asociirali s Trumpovim tvitom.

Uporabnikom je bil Skittlesov odziv všeč, dodali so nov hashtag (#SkittlesWelcome), da bi pokazali na drugi zorni kot, v katerem podpirajo sirijske begunce in se hkrati norčujejo iz Donalda Trumpa in njegovega sina. Razvili so pozitivna čustva do blagovne znamke v situaciji, ko bi lahko samo ena napačno uporabljena beseda vodila v katastrofo. V tem primeru je bila neuporaba marketinga v realnem času prava izbira.

Drugo, sicer žalostno zgodbo, o razhodu Brada Pitta in Angeline Jolie pa so na humoren način »pograbili« pri letalskem prevozniku Norwegian Airlines, ko so kupcem ponudili poceni enosmerne lete iz Osla v Los Angeles s preprostim sloganom »Brad je spet samski«. Oglas se je razširil po družbenih omrežjih skoraj s svetlobno hitrostjo in doživel večinoma pozitivne odzive. Se je pa našel kdo, ki je rekel, da so humor v tem primeru uporabili nekoliko prehitro.

Kako naj se torej znamka odzove in uporabi marketing v realnem času?

Marketing v realnem času je lahko odlična priložnost za blagovno znamko, da pokaže svojo kreativnost in takojšen odziv. V preteklosti je že vodil je do zelo impresivnih kampanj, kot je zdaj že Oreova klasika med Super Bowlom.

Se pa mora znamka zavedati posledic, ki jih lahko prinese takojšen odziv. Morala bi imeti izdelan »zasilni načrt« za primer, če bi šlo kaj narobe. Dobro je imeti res pametno idejo, preden se spustite v pogovor.

Bi Skittles lahko izkoristil trenutek in promoviral svojo znamko v zgornjem primeru? Kakšna bi bila prava korist od tega in, kar je najpomembnejše, kaj bi si skupnost mislila? Pa v primeru Norwegian Airlines? So se odločili pametno in izkoristili marketing v realnem času? Ali so morda s tem užalili številne oboževalce para »Brangelina«?

Ni vedno lahko uporabiti zdrave pameti in čakati na priložnost v marketingu v realnem času, lahko pa vas pripelje do še boljših rezultatov.

Deli

Arhiv