Deli

Osebam, ki postanejo satelitski komunikacijski kanali blagovne znamke, izdelka ali storitve, rečemo ambasadorji oz. vplivneži. Tovrsten marketinški pristop je ponovno aktualiziran, četudi s koreninami sega že v 40. leta prejšnjega stoletja. O vključevanju vplivnežev v marketinške strategije piše Miha Rejc, vodja oddelka za družbene medije v iPROM-u.

O vplivnežih in pomenu njihovega vključevanja v marketinške strategije - iPROM Mnenja strokovnjakov Miha Rejc

Večina marketinških napovedi za leto 2017 se je vrtela okrog besedne zveze marketing z vplivneži (ang. influencer marketing). Številni ljudje v marketinških oddelkih podjetij in v agencijah so v ta skupek besed le začudeno strmeli; peščica pa se je zadovoljno nasmihala, saj se s tem že ukvarjajo. In šef bo zadovoljen.

Vendar trženje s pomočjo vplivnežev ni tako nova zadeva. Tako kot tudi ne osnovni mehanizem, ki stoji zadaj.

Zato skočimo nekaj let nazaj, ko se je ta marketinški pristop prvič pojavil v Sloveniji. Običajno se je ob predstavitvi novega izdelka ali storitve poklicalo nekaj ljudi, ki so imeli na Twitterju večje število sledilcev in so jih drugi uporabniki dojemali kot neke vrste mnenjske voditelje in snovalce trendov. Na začetku je šlo dosledno za blagovno menjavo, bodisi za brezplačne izdelke, morda enomesečno uporabo avtomobila, bodisi za ekskluziven dostop do informacij ali nekega dogodka, prek katerega so ti vplivneži še dodatno gradili svoj položaj. Zmagovita kombinacija. In popolnoma novi pristopi podjetij k doseganju ciljne populacije?

Dejansko gre za marketinški mehanizem, ki ima svoje korenine že v 40. letih prejšnjega stoletja, ko so se v oglasih za tobačne izdelke začeli pojavljati hollywoodski igralci. Posledično so si gledalci znamko tobačnega izdelka v misli priklicali kadarkoli se je tisti igralec pojavil na velikem platnu. In tudi 80 let pozneje gre v osnovi za popolnoma enako mehaniko, le kanali so drugačni: Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Snapchat.

O vplivnežih in pomenu njihovega vključevanja v marketinške strategije - iPROM Mnenja strokovnjakov Miha Rejc

Tem osebam, ki postanejo satelitski komunikacijski kanali blagovne znamke, izdelka ali storitve, rečemo ambasadorji, promotorji ali vplivneži. Gre le za več različnih poimenovanj za osebo ali skupino oseb, ki lahko glede na svojo osebnost, prisotnost in dejavnosti učinkovito dosega ciljno skupino oseb, ki je za podjetje zanimiva. V osnovi lahko sodelovanje z vplivneži razdelimo na tri vrste:

Prisluženi vplivneži oz. ambasadorji:

to so ljudje, ki jih je naš izdelek ali storitev tako prepričal/a, da ga/jo na lastno pobudo priporočajo drugim in goreče zagovarjajo. Praktično edini način, da ustvarimo takšen odnos, je absolutni presežek v kakovosti izdelka ali storitve, kar pomeni, da ta težave uporabnika rešuje na popolnoma nov, inovativen način. Kljub temu je treba odnose s temi osebami pozorno negovati in razvijati.

Prednosti: nizki ali celo ničelni stroški, dolgoročen odnos
Slabosti: dolg časovni interval vzpostavitve odnosa, popolnoma brez nadzora

Sodelovanje na osnovi blagovne menjave:

pri teh vplivnežih gre za osebe, ki jih bomo z brezplačnim ali s testnim izdelkom usmerili v to, da bodo mnenja o izdelku ali storitvi objavljali na svojih kanalih. Običajno gre za zelo nišne vplivneže – z manjšim krogom vpliva –, ki jih je zato treba iskati s povečevalnim steklom in v osnovno komunikacijo vložiti kar nekaj časa.

Prednosti: nižji stroški, določena stopnja nadzora
Slabosti: večja naložba v iskanje primernih ljudi, časovno intenzivno usklajevanje, manjši doseg vplivnežev, vprašljiva kakovost vsebin

Plačani vplivneži:

imajo velik doseg in širšo prepoznavnost. Te osebe s svojo prisotnostjo običajno presegajo svoje lastne komunikacijske kanale in se sekundarno pojavljajo tudi v medijih ter imajo že (pol)zvezdniški status. Vplivni in prepoznavni so ne le zgolj v določeni niši, temveč na širšem področju. Svojo podobo skrbno negujejo in tudi kakovost ustvarjenih vsebin je na zelo visoki ravni, pa naj gre za besedila, slikovne ali video vsebine. Pri svojem delu so praviloma – ne pa vedno – profesionalni in tesno sodelujejo z naročnikom.

Prednosti: visoka kakovost vsebin, večji doseg, večji nadzor nad vsebinami
Slabosti: višji stroški, konkurenčnost, zasedenost

Ključni element učinkovitega sodelovanja z vplivneži je, da te dejavnosti integriramo v strategijo vsebinskega marketinga oziroma v celostno marketinško strategijo ter tako povečamo učinke in optimiziramo pojavnost in komunikacijo na digitalnih kanalih.

Ste aktivni na digitalnih medijih in si želite povečati doseg na teh kanalih z ustvarjanjem prave kemije med svojo blagovno znamko ali izdelkom prek vplivnežev, pa ne veste, kje začeti? Za to smo tu mi.

Povezane vsebine:

03. 09. 2017 - Miha Rejc za MM - Kako učinkovito pripovedovati zgodbo svoje blagovne znamke na spletu: Vplivajte prek vplivnežev!

Deli

O avtorju

Miha Rejc v družbi iPROM vodi oddelek za celostne digitalne strategije. Zaradi povečanega obsega dela se je v družbi iPROM redno zaposlil leta 2019, temu pa je botrovalo tudi dobro poslovno sodelovanje z njim v preteklosti. Kot svetovalec za uporabo inovativnih orodij za digitalno komuniciranje danes v družbi iPROM skrbi za strateško umeščanje oglaševalski tehnologij v trženjske strategije. Miha je po študiju novinarstva na Fakulteti za družbene vede nastopal kot komunikator in svojo poklicno kariero v podobni vlogi nadaljeval pri spletnem trgovcu Mimovrste. Za podjetje Pro Plus je nastopal v vlogi urednika družbenih omrežij za redakcijo oddaje 24ur. Med pomembnejšimi mejniki na njegovi poklicni poti na področju digitalnega komuniciranja sta tudi Lidl in Outfit7 (slovenska podružnica Ekipa2), kjer je vodil digitalni marketing. Miha na edinstven način združuje zlaganje besednih zvez z najnovejšimi tehnologijami za upravljanje družbenih medijev. V prostem času je strasten potapljač in popotnik.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv