Deli

Zaradi hitrih sprememb trga na dolgi rok stroškov za vzdrževanje sistema nikoli ne moremo v celoti predvideti. A vendar nekaj zagotovo drži: k cenovni racionalizaciji projekta in enostavnosti njegovega vzdrževanja bo najbolj doprinesla ravno dobra arhitektura.

Naj-vas-stroski-vzdrzevanja-sistema-ne presenetijo-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Nejc-Lepen

Kot sem pojasnil v prejšnjih zapisih, nam lahko premišljeno načrtovanje arhitekture sistema pomaga pri stroškovnem prihranku za vzdrževanje in nadgradnje platforme – to pa je izrednega pomena, če vemo, da slednji živi ravno tako dolgo, kot aplikacija sama.

Kako pomembno je vzdrževanje platforme?

Vzdrževanje platforme ima isto življenjsko dobo kot aplikacija sama. V njenih prvih razvojnih fazah je lahko vzdrževanje enostavno, kar pomeni, da lahko razvijalci sistem hitro nadgradijo z novimi funkcionalnostmi. V kasnejših fazah razvoja pa lahko nove nadgradnje, ki niso bile načrtovane, predstavljajo težavo in povzroči jo konfliktne spremembe v kombinaciji z že obstoječo kodo.

Kako zagotovimo njeno pravilno vzdrževanje?

Dobra postavitev arhitekture v vsakem začetku razvoja nam omogoči, da lahko aplikacijo oz. platformo spreminjamo z minimalnimi konflikti na obstoječe funkcionalnosti. To pa poenostavljeno pomeni, da pri vsaki nadgradnji načrtno spremenimo le tisti del, ki potrebuje posodobitev, brez da bi s posegom vplivali na spremembo celote.

Če povzamem, je dobra arhitektura sistema tista, ki zagotovi, da:

  • dodajanje novih funkcionalnosti ne povzroči velikih sprememb v primarni kodi,
  • spremembe v enem segmentu aplikacije ne povzročajo sprememb v katerem koli drugem delu aplikacije,
  • testiranje aplikacije ostane enostavno in se bistveno ne spremeni z dodajanjem novih funkcionalnosti.

Skladno s tem pa je dober načrtovalec tisti, ki bo že v začetku razvoja predvidel morebitne spremembe in poskrbel za optimizacijo stroškov in aplikacije same.

Deli

Deli prispevek prek e-pošte

Vaše kontaktne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) ter posredovani kontakt prejemnika (elektronski naslov) potrebujemo, da lahko na prejemnikov elektronski naslov posredujemo vaše sporočilo. Prejetih podatkov ne bomo uporabili za druge namene. Z vnosom vaših podatkov in podatkov prejemnika, izjavljate, da imate od prejemnika pridobljeno privolitev za posredovanje njegovega/njenega kontakta. V kolikor podatkov ne boste oddali, želenega sporočila ne bomo mogli posredovati. Več o vaših pravicah in varstvu osebnih podatkov izveste tukaj.

O avtorju

Nejc Lepen je v iPROM-u zaposlen kot direktor razvojnega oddelka. Njegova ekipa programerjev je zaslužna za razvoj vodilnih novih tehnologij in rešitev – med drugim tudi za upravljanje in nadgradnje oglasnega strežnika iPROM AdServer, ki spada v sam vrh programskih rešitev za upravljanje oglaševanja v digitalnih medijih. Obenem je Nejc tudi administrator iPROM-ove pisarne v oblaku in vodja internega CRM sistema iPROM Intranet, ki našim zaposlenim poenostavljata komunikacijo in omogočata večjo fleksibilnost pri delu ter lokacijsko neodvistnost. Z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem je nepogrešljiv člen pri vseh ključnih razvojnih projektih, ki jih iPROM izvaja za naročnike na domačem in tujih trgih.

Vsi prispevki avtorja