Deli

Zaradi hitrih sprememb trga na dolgi rok stroškov za vzdrževanje sistema nikoli ne moremo v celoti predvideti. A vendar nekaj zagotovo drži: k cenovni racionalizaciji projekta in enostavnosti njegovega vzdrževanja bo najbolj doprinesla ravno dobra arhitektura.

Naj-vas-stroski-vzdrzevanja-sistema-ne presenetijo-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Nejc-Lepen

Kot sem pojasnil v prejšnjih zapisih, nam lahko premišljeno načrtovanje arhitekture sistema pomaga pri stroškovnem prihranku za vzdrževanje in nadgradnje platforme – to pa je izrednega pomena, če vemo, da slednji živi ravno tako dolgo, kot aplikacija sama.

Kako pomembno je vzdrževanje platforme?

Vzdrževanje platforme ima isto življenjsko dobo kot aplikacija sama. V njenih prvih razvojnih fazah je lahko vzdrževanje enostavno, kar pomeni, da lahko razvijalci sistem hitro nadgradijo z novimi funkcionalnostmi. V kasnejših fazah razvoja pa lahko nove nadgradnje, ki niso bile načrtovane, predstavljajo težavo in povzroči jo konfliktne spremembe v kombinaciji z že obstoječo kodo.

Kako zagotovimo njeno pravilno vzdrževanje?

Dobra postavitev arhitekture v vsakem začetku razvoja nam omogoči, da lahko aplikacijo oz. platformo spreminjamo z minimalnimi konflikti na obstoječe funkcionalnosti. To pa poenostavljeno pomeni, da pri vsaki nadgradnji načrtno spremenimo le tisti del, ki potrebuje posodobitev, brez da bi s posegom vplivali na spremembo celote.

Če povzamem, je dobra arhitektura sistema tista, ki zagotovi, da:

  • dodajanje novih funkcionalnosti ne povzroči velikih sprememb v primarni kodi,
  • spremembe v enem segmentu aplikacije ne povzročajo sprememb v katerem koli drugem delu aplikacije,
  • testiranje aplikacije ostane enostavno in se bistveno ne spremeni z dodajanjem novih funkcionalnosti.

Skladno s tem pa je dober načrtovalec tisti, ki bo že v začetku razvoja predvidel morebitne spremembe in poskrbel za optimizacijo stroškov in aplikacije same.

Deli

Deli prispevek prek e-pošte

Vaše kontaktne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) ter posredovani kontakt prejemnika (elektronski naslov) potrebujemo, da lahko na prejemnikov elektronski naslov posredujemo vaše sporočilo. Prejetih podatkov ne bomo uporabili za druge namene. Z vnosom vaših podatkov in podatkov prejemnika, izjavljate, da imate od prejemnika pridobljeno privolitev za posredovanje njegovega/njenega kontakta. V kolikor podatkov ne boste oddali, želenega sporočila ne bomo mogli posredovati. Več o vaših pravicah in varstvu osebnih podatkov izveste tukaj.

O avtorju

Nejc Lepen je v iPROMu zaposlen od leta 2017 in vodi razvoj. Po študiju se je podal na samostojno poslovno pot, sodelovanje z iPROMom pa se prepleta že od njegovih študentskih let. Danes Nejc usklajuje programiranje vodilnih tehnologij in rešitev za upravljanje z oglasnim prostorom v digitalnem okolju. iPROMov oglasni strežnik iPROM AdServer danes spada v sam vrh programskih rešitev za upravljanje oglaševanja v digitalnih medijih. S svojim znanjem je danes nepogrešljiv člen pri ključnih razvojnih projektih družbe iPROM. V prostem času že od študijskih let v svojem domačem »laboratoriju« goji strast do obdelave podatkov, umetne inteligence in strojnega učenja na splošno.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv