Deli

Delati najboljše za svojega naročnika z razpoložljivimi sredstvi je pogoj, da boš naredil nekaj, o čemer boš lahko govoril drugim. Delati dobro, strokovno in pošteno je pogoj za študije primerov, na katere boš ponosen in s katerimi boš prispeval delček v »splošno dobro« za panogo.

Merilo-uspešnosti-ali-kako-izbrati-pravega-ponudnika-za-digitalno-oglaševanj-iPROM-Mnenja-strokovnjakov-Igor-Mali

KPI-ji (»key performace indicators«) se pri naročnikih izpopolnjujejo in razvijajo skozi mojo celotno poklicno pot. Razkorak med naročniki, ki imajo svoje KPI-je danes dobro razdelane, in med tistimi, ki se še vedno zanašajo na indikatorje izpred desetletij, pa je vedno večji.

Indikatorji uspešnosti, ki so veljali pred več kot desetimi leti, so past za naročnika in priložnost za posel oportunistov.

V naslednjih dveh primerih bom poskušal razložiti, kako prepoznati oportunističnega izvajalca oglaševalske akcije v digitalnih medijih. Izogibajte se agencij oziroma oportunistov, ki visoko dvigujejo roko, ko jih povprašate po zakupu digitalnih medijev, v medijskih načrtih pa izpostavljajo prikaze, klike in popuste.

Oportunist (ne)vede zavaja naročnike z neverjetnimi številkami, ki so same sebi namen. Cilj oportunista je pustiti naročnika v slepi ulici in nevednega.

 PRVI KPI: ČIM VEČJE ŠTEVILO KLIKOV V PONUDBI ZA ČIM MANJ DENARJA!

Ta pokazatelj uspešnosti dajem na prvo mesto, kajti oportunisti v medijskih načrtih klike na oglase izpostavljajo kot najbolj pomemben pokazatelj uspešnosti oglaševalske akcije. Več klikov kot dostavi agencija za določen denar, boljša naj bi bila njihova ponudba.

Število klikov v medijskem načrtu, brez konteksta in ciljev, je zavajajoča številka, ki se je nikakor ne da enačiti s številom obiskovalcev, ki bodo zato prišli do vaših spletnih strani, kaj šele s številom doseženih ljudi v vaši ciljni skupini, ki so se odzvali na vaše oglasno sporočilo s klikom, ki je bil posledica ciljanega prikazovanja oglasov. V online oglaševalskem svetu prevladuje resnica, da klik pa vendarle vsi »razumemo«. Pa je temu res tako?

Želite klike? Ni problema. Za vaš denar jih boste pri nas dobili največ.

 DRUGI KPI: ŠTEVILO PRIKAZOV OGLASOV JE POMEMBNO!

Preden sprejmete ponudbo oportunista, ki zagotavlja največje število prikazov na spletnih medijih po najnižji ceni, se vprašajte:

»Ali je prikaz celostranskega oglasa enak prikazu tekstovnega oglasa s sliko na, denimo, Facebooku?«

Tehnično gledano je prikaz pač prikaz in če je lepo »zapakiran« v medijskem načrtu, številke lahko izgledajo res impresivno.

Komu je bil oglas prikazan? Cena za prikazovanje oglasov vsem obiskovalcem nekega digitalnega medija je nižja kot cena za prikazovanje oglasa samo določeni ciljni skupini na istem mediju. Toda za 1000 € ciljanega oglaševanja boste lahko s popolnoma istim naborom medijev in istimi formati na koncu dneva prodali tudi 10-krat več kot z neciljanim prikazovanjem oglasov v enakem znesku.

Zajamčeno najnižja cena za prikaz in 100 % dodane vrednosti v prikazih? Če kupite takoj, dobite zraven še sponzorstvo naše najbolj obiskane rubrike. Pa boste zato zares prodali več?

KPI-jev je še veliko več, a v tem zapisu ne bom šel v podrobnosti.

Preden začnete zbirati ponudbe od zakupnikov oglasnega prostora v digitalnih medijih, pa si je smiselno zastaviti vprašanje, kaj je zame zares pravi KPI. Boljši kot bo odgovor na to vprašanje, lažje se boste odločali med prispelimi ponudbami in na koncu izbrali pravo.

Deli

O avtorju

Igor Mali je karizmatičen podjetnik z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Za podjetje Central European Media Enterprises je vodil prodajo za internet. Sodeloval je z regionalnimi naročniki, strateško vodil prodajo in prodajne ekipe ter skrbel za razvoj in implementacijo tehničnih rešitev na področju trženja medijskega prostora na spletu. Strokovne izkušnje je pridobival še v podjetjih Najdi.si, Httpool in Domenca, kjer je soustvarjal tudi enega prvih sistemov za trženje oglasnega prostora na slovenskem spletu. V iPROMu z Igorjem sodelujemo na področju sistematizacije poslovnih in operativnih procesov ter na področju pravne skladnost poslovanja družbe. Njegove mednarodne izkušnje in znanje imajo pri načrtovanju našega širjenja izven meja Slovenije velik pomen.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv