Deli

Prihodnost medijev bo, po prepričanju Shane-a Smitha, ki so ga razglasili za medijsko osebnost leta, brez tradicionalnega oglaševanja. Vse naj bi se vrtelo okoli vsebine. Ampak, ali je svet brez oglasov oz. svet, v katerem je klasične oglase zamenjala vsebina, res naša skupna prihodnost?

Je vsebinski marketing res prihodnost oglaševanja - iPROM Novice iz sveta

Realnost je nekoliko drugačna

Vsebinski marketing je za nekatere znamke smiseln, za vse pa prav gotovo ne. Če vprašate ljudi, naj vam povejo, katero podjetje je zelo uspešno v ustvarjanju vsebine, vam bodo gotovo rekli Red Bull. Kar je logično; Red Bull je tako uspešen v ustvarjanju športnih vsebin, da ga imajo za medijsko podjejte, ki pač slučajno zraven dela še energijsko pijačo. A Red Bull je le poseben primer, saj konec koncev, ekstremni športi in energijska pijača gredo skupaj. Težko pa vsaka blagovna znamka naplete tako zgodbo.

Vsebinski marketing je nišna zadeva. Večina vsebine, ki jo ustvarjajo blagovne znamke, je namenjena ozkemu krogu ljudi. In četudi imajo svoje lastne kanale za ustvarjanje vsebin (Instagram, YouTube kanal …), ni nujno, da bodo kupci tudi prišli do teh vsebin. Oglaševalci morajo še vedno »tžiti« svoj marketing.

Ustvarjanje vsebine je težka naloga. Lanska raziskava z naslovom »Prihodnost vsebine« je pokazala, da   je 63 odstotkov vprašanih na vprašanje »Kaj je za vas največji izziv pri izvajanju vsebinskega marketinga?« odgovorilo, da je to ustvarjanje kvalitetnih in privlačnih vsebin, takoj za njim pa še pomanjkanje sredstev (53 odstotkov) in pomanjkanje časa (50 odstotkov). Ustvarjanje vsebine je torej zahtevno, drago in zamudno.

Se torej vsebinski marketing splača? Če vprašate Red Bulll, bo odgovor zagotovo. Ostali pa bodo do vsebinskega marketinga zdržani in se spraševali, če ni mit o »brezoglasni« prihodnosti res samo to – mit.

 

Deli

Arhiv