Deli

Na splošno bo rast investicij v oglaševanje na svetovni ravni letos najmočnejša v šestletnem obdobju, saj bo znašala 5,4 odstotka in bo dosegla 480 milijard ameriških dolarjev. Največ bo k tej rasti prispevala dvomestna rast digitalnega oglaševanja.

Digitalno oglaševanje poganja programatično, mobilno in video oglaševanje - iPROM - Novice iz sveta

Po podatkih raziskave »Global Ad Spend Forecast« agencije ZenithOptimedia najhitreje rastoči kanali, programatično in mobilno oglaševanje ter oglaševanje v družbenih omrežjih, ne kažejo znakov zaustavljanja in bodo gonilna sila rasti digitalnega oglaševanja vsaj do leta 2018.

Tudi podatki agencije Magna kažejo, da bo digitalno oglaševanje najhitreje rastoči del oglaševanja in bo v letošnjem letu dosegel 170 milijard dolarjev. Do leta 2018 naj bi v povprečju rasel s 13 odstotki na leto.

Programatično, prikazno in video oglaševanje bodo, po podatkih Magne, predstavljali tri četrtine vseh investicij v digitalno oglaševanje. Tako bo programatično zraslo s 14,2 milijarde lani na 19,5 letos, do leta 2019 pa naj bi doseglo že 36,8 milijarde dolarjev. Tega leta naj bi bilo polovico spletnega videa prodanega po tej metodi.

Eksplozivno mobilno oglaševanje

Mobilno oglaševanje ostaja glavna gonilna sila digitalne rasti in to na račun namiznih računalnikov. Tako bo prvi slednjega v ZDA prehitel leta 2018. Letos bo mobilno predstavljalo 42 odstotkov vseh digitalnih oglasov, drugo leto že polovico. Med tem pa bodo vložki v oglase na namiznih računalnikih ostali nespremenjeni, ugotavljajo pri Magni.

Tudi Zenithovi podatki kažejo, da je mobilno oglaševanje lani na svetovni ravni zraslo za 95 odstotkov in bo raslo s 34 odstotki na leto do 2018, ko bo doseglo 74,9 milijarde dolarjev. Oglaševanje na namiznih računalnikih pa se bo skrčilo za dva odstotka na leto; do leta 2018 se bo tako skrčilo za 7,1 milijarde dolarjev.

Deli

Arhiv