Deli

V dobi digitalizacije se marketinški pristopi nezadržno spreminjajo, pri čemer postajata mikro segmentacija in mikro ciljanje ključna elementa v nagovarjanju novih generacij. Generacijske razlike med milenijci, generacijo Z in zilenijci prinašajo izzive, saj vsaka generacija zahteva drugačen način komunikacije in prilagojene marketinške strategije. V tem blogu bomo raziskali, zakaj je razumevanje teh subtilnih razlik bistveno za uspeh v sodobnem tržnem prostoru.

Nagovarjanje novih generacij z mikro segmentacijo in mikro ciljanjem - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miloš Suša

Generacijske razlike in njihov vpliv na marketing

Če bi milenijce primerjali z obiskovalci Marsa in generacijo Z s prebivalci Venere, bi lahko rekli, da zilenijci predstavljajo vesoljce, ujete med oba sveta. Pogosto se počutijo ujeti v nedejavnosti med nenehnim spremljanjem novic na svojih pametnih telefonih, pri čemer jim manjkajo specifična orodja ali jezik generacije Z. Tako o medgeneracijskem razkoraku razmišlja Evie Delaney v kolumni za Tatler.

Ta analogija zame osebno lepo ponazarja, da je marketinški pristop, začenši z milenijci, treba vse bolj prilagoditi novi resničnosti. Če smo včasih lažje postavljali jasne definicije ciljnih skupin, danes marketinški strokovnjaki med delom ugotavljajo, kako kompleksno je razumeti generacijske razlike. Ob tem pa še nove mikro skupine postajajo vse pomembnejši potrošniški segment.

Zakaj je mikro segmentacija tako pomembna? - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miloš Suša

Zakaj je mikro segmentacija tako pomembna?

Mikro segmentacija v marketingu predstavlja proces razdelitve trga na majhne, specifične skupine potrošnikov glede na njihove edinstvene želje, preference in vedenjske vzorce. Marketinška prizadevanja, tudi oglaševanje, ki bi sicer bila usmerjena na širok trg, so zdaj razdeljena na ožje segmente, s čimer se zviša učinkovitost trženjskih akcij. Ta taktika omogoča podjetjem, da temeljito razumejo specifične potrebe svojih strank in ustvarijo zelo ciljana sporočila ter kampanje, ki zares odmevajo na osebni ravni.

Razlike med mikro in makro segmentacijo

Ko govorimo o razlikah med mikro in makro segmentacijo, mikro segmentacija omogoča globlji vpogled ter razumevanje potreb in želja posameznih potrošnikov, do česar s splošnim pristopom, ki ga nudi makro segmentacija, ki deli trg na skupine glede na osnovne demografske značilnosti, ne moremo priti.

Makro segmentacija ponuja vpogled v širše tržne trende, vendar mikro segmentacija presega to z določanjem posebnih značilnosti, psihografskih profilov in nakupnih navad posameznih strank. Mikro segmentacija tako med drugim omogoča natančno prilagajanje tržnih sporočil, izdelkov in storitev, tudi oglaševanja, kar pomeni večjo osebno povezanost in zadovoljstvo strank ter prispeva k bolj uspešnemu poslovanju.

Strategije mikro segmentacije v digitalnem oglaševanju - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miloš Suša

Strategije mikro segmentacije v digitalnem oglaševanju

Podjetja, ki uporabljajo napredne platforme za upravljanje podatkov, kot je iPROM Private DMP, lahko analizirajo svoje občinstvo z izjemno natančnostjo. Ta pristop ne samo da omogoča določanje t. i. makro občinstev za identifikacijo širših tržnih trendov, ampak zagotavlja tudi odkrivanje in ciljanje manjših, specifičnih mikro segmentov, ki omogočajo personalizacijo trženjskih sporočil. Uporaba prvoosebnih podatkov dovoljuje podjetjem, da oblikujejo oglasne akcije, ki bolje naslavljajo potrebe posameznih potrošniških segmentov, kar povečuje učinkovitost oglaševalskih akcij.

Mikro ciljanje za natančnejše doseganje posameznika - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miloš Suša

Mikro ciljanje za natančnejše doseganje posameznika

Mikro segmentacija je pristop, ki ga bomo morali tržniki še bolje usvojiti, če želimo osvojiti srca in glave generacij, ki postajajo vedno bolj pomemben potrošniški segment. Ta pristop omogoča, da se v času, ko se tradicionalni, makro pristopi umikajo, podjetja prilagajajo naraščajoči želji potrošnikov po individualizaciji.

Mikro ciljanje z uporabo prvoosebnih podatkov omogoča, da naše sporočilo doseže posameznike, ki jih želimo nagovoriti, na način, ki odzvanja njihovim specifičnim željam in potrebam. Za mikro ciljanje je ključna uporaba napredne oglaševalske tehnologije. Uporaba umetne inteligence za analizo velike količine podatkov danes omogoča poglobljeno raziskovanje ciljnih skupin, njihovo natančno ciljanje kljub strožjim omejitvam glede e-zasebnosti ter personalizirano nagovarjanje.

Deli

O avtorju

Miloš Suša je v družbi iPROM redno zaposlen že od leta 2011. Danes usklajuje delo spletnih medijskih specialistov in jim pomaga pri doseganju prodajnih ciljev. Je prodajnik z neprecenljivimi izkušnjami na področju digitalnih rešitev. Poleg izkušenj s področja trženja digitalnih oglaševalskih rešitev mu pri gradnji poslovnih odnosov v tem hitro se spreminjajočem okolju pomaga tudi strokovno znanje iz informatike in ekonomije. V prostem času Miloš z zanimanjem raziskuje področje digitalnega marketinga in marketinga na splošno. Zanima ga novodobna transformacija marketinških prijemov na področju avtomobilizma, bančništva, turizma in zabavne elektronike. Razmišlja kot podjetnik in verjame, da so poslovne priložnosti v regijskih in mednarodnih poslih.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv