Deli

Iskalni marketing temelji na zakupu ključnih besed. Gre za iskalne fraze, ki jih uporabniki vpisujejo v iskalnik, besedne zveze, ki so povezane z našo ponudbo, oziroma za poizvedbe uporabnikov, za katere imamo v podjetju odgovor oziroma rešitev.

Ko uporabljamo iskalnik, pričakujemo pomembne rezultate, ki nam podajajo odgovor na naša vprašanja. Pa vedno dobimo to, kar iščemo? In predvsem, ali nam kot oglaševalcu vedno uspe na iskalniku ujeti prave uporabnike? Poglejmo si primer.

Alenka prodaja belo tehniko. Posebej se je specializirala za prodajo pralnih strojev in si želi zajeti že obstoječa povpraševanja na iskalniku. Pripravila je nabor ključnih besed v povezavi s ponudbo pralnih strojev in jih vnesla v sistem Google Adwords.

Po kratkem testu oglaševanja na iskalniku pregled statistik njene akcije kaže, da je prejela že kar nekaj klikov. Največji delež prikazov in klikov odpade na generično ključno besedo – pralni stroj. Vendar pa je Alenka opazila, da se je v času oglaševanja povečala stopnja odboja na podstraneh s pralnimi stroji. Kaj je botrovalo temu?

Ali-vest-katere-ključne-besede-v-resnici-zakupujete–1-del-iPROM-mnenja-strokovnjakov-Anja-Molan

Slika 1: Pregled ključnih besed

Začnimo pri osnovah – pregledu seznama njenih ključnih besed (slika 1). Vidimo, da je v eni sami oglasni skupini opredelila generične ključne in znamčne oziroma produktne ključne besede. Prav tako pa lahko v stolpcu »Vrsta ujemanja« opazimo, da so vse ključne besede opredeljene »Približno«.

 

NA HITRO O UJEMANJU KLJUČNIH BESED

Za bolj uspešno oglaševanje na iskalniku (dvig pomembnosti naših oglasov in posledično dvig CTR-ja) nam Google Adwords omogoča ciljanje s 3 različnimi ujemanji ključnih besed:

  1. široko/približno ujemanje, ki se zapisuje brez ločil: pralni stroj;
  2. frazno ujemanje, ki se zapisuje v narekovajih: »pralni stroj« in
  3. natančno ujemanje, ki se zapisuje v oglatih oklepajih: [pralni stroj].

Z zakupom ključnih besed tekmujemo za pojavljanje naših oglasov med rezultati na iskalniku. V kolikor ciljamo na široko ujemanje ključne besede »ženski klobuk«, ciljamo na širok nabor različnih iskanj. Na primer:

  • ženski rdeč klobuk,
  • klobuk za ženske in
  • damska čepica.

Če ciljamo na frazno ujemanje »ženski klobuk«, se nabor iskanj, na katerega se lahko prikaže naš oglas, zmanjša. Pri fraznem ujemanju zajemamo le ključne besede, ki vsebujejo besede v zaporedju, kot smo ga opredelili. Naš oglas se lahko pojavi na iskanja, kot so:

  • ženski klobuk ugodno in
  • usnjen ženski klobuk.

Ne bo

pa se pojavil na naslednja iskanja:

  • ženski večerni klobuk in
  • klobuk za ženske.

Lahko pa ciljamo tudi na zelo ozko opredeljene ključne besede z natančnim ujemanjem [ženski klobuk]. S tem omejimo možnost prikazovanja našega oglasa samo na ključno besedo:

  • ženski klobuk.

S širokim ujemanjem lahko zajamemo veliko iskanj na en mah. Sliši se odlično – malo dela, velik doseg. Vendar pa v resnici s širokim ujemanjem velikokrat zajamemo tudi poizvedbe, ki so minimalno povezane z našo ponudbo. S tem povečamo tudi možnost, da uporabnik ne bo kliknil na naš oglas, ker ne bo povezan z njegovim iskanjem, posledično pa to vpliva na naš CTR, ki je tesno povezan z oceno kakovosti ključne besede, ki na koncu lahko privede tudi do višje cene na klik. Ne le, da z neustreznimi nastavitvami ujemanja ključnih besed znižujemo CTR in povečujemo CPC, ampak predvsem zapravljamo denar za uporabnike, ki nimajo nobenega namena opraviti nakupa pri nas.

Če povzamem, za prikazovanje našega oglasa na nepomembne poizvedbe, ki so posledica preširoko zastavljenih ključnih besed, plačujemo (pre)več in to za uporabnike, ki niso naši potencialni kupci.

Kako si lahko pomagamo?

 

REŠITEV: PREGLED ISKALNIH IZRAZOV

Nazaj k Alenki in njenim pralnim strojem.

Ker je Alenka že vključila besede s širokim ujemanjem v kampanjo, nas zanima, na katere iskalne nize so se pojavljali njeni oglasi. V sistemu Google Adwords te informacije pridobimo z vpogledom v poročilo iskalnih izrazov. Poročilo omogoča pregled dejanskih iskanj v iskalnem omrežju, ki so sprožili prikaz vašega oglasa. V pomoč je lahko pri iskanju novih ključnih besed z velikim potencialom in omogoča odkrivanje iskalnih poizvedb, ki nikakor niso povezane z našo ponudbo.

Slika 2: Poročilo iskalnih izrazov

Kot lahko vidimo, so se Alenkini oglasi pojavljali tudi na iskanja v povezavi s servisom pralnih strojev in rezervnimi deli. Ali je primerno, da uporabnika, ki išče servis pralnih strojev, peljemo direktno v spletno trgovino z novimi? Na katere iskalne nize pa se pojavlja vaš oglas?

Tokrat le v razmislek, v naslednjem zapisu pa več o tem, kako se izogniti zakupu neustreznih ključnih besed in kako izboljšati oglaševanje na iskalniku v dveh korakih.

 

Imate vprašanje? Potrebujete brezplačno revizijo obstoječih kampanj Google Adwords?

Kontaktirajte me prek e-naslova anja.molan@iprom.si in skupaj bomo poiskali skriti potencial za izboljšanje vaše prisotnosti na iskalniku.

 

 

 

Deli

O avtorju

Anja Molan, strokovnjakinja na področju spletne analitike, zaposlena kot Marketing Operations & Demand Generation Manager v podjetju NiceLabel.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv