Deli

Podjetja obstajajo zato, da rešujejo naše izzive oziroma jih zadovoljujejo, naloga marketinga pa je, da te potrebe uspešno naslovi. Skladno s tem je cilj (digitalnega) oglaševanja, da potencialnega potrošnika s ključnimi sporočili učinkovito zadene – ob pravem času na pravem mestu in s pravo vsebino. Vsebina in razumevanje kontekstualnega umeščanja oglasnih vsebin sta postala danes še bolj pomembna. Celotna industrija se je zato močno okrepila na podlagi doseganja občinstva oz. natančnega ciljanja, ki temelji na podatkih o spletnih uporabnikih, njihovih vedenjskih navadah in semantičnem prepoznavanju medijske vsebine z namenom bolj učinkovite distribucije oglasnih sporočil. Če potegnemo analogijo s filmsko industrijo, sta v oglaševanju pomembni tako vsebina kot učinkovita distribucija.

Zakaj bo semantično ciljanje v letu 2021 okrepilo svoj položaj? - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Andrej Cetin

Prihaja namreč čas, ko bo inteligenca prepoznavanja primerne medijske vsebine in umeščanja oglasne vsebine s pomočjo kontekstualno-semantičnega ciljanja izredno pomembna. Koncept ni povsem nov; semantična metoda je bila ključna pri umestitvi digitalnih oglasov, še preden je nastopilo ciljanje na podlagi vedenja ciljnega občinstva. Vendar tehnika ni samo potrpežljivo čakala na pravi trenutek, ampak se je v procesu učenja izpopolnila ter v kombinaciji s tehnologijo strojnega učenja in NLP-ja (t. i. obdelava naravnega jezika) postala vzhajajoča zvezda industrije digitalnega oglaševanja.

Prava vsebina je dobra zgodba - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Andrej Cetin

Prava vsebina je dobra zgodba

Del vsakega uspešnega filma je privlačna zgodba. V digitalnem oglaševanju ni nič drugače. Napredek v semantičnem ciljanju omogoča semantični pristop, ki prepozna besede na strani ter analizira razmerje med njimi in globoko razume, kaj digitalna vsebina dejansko govori. Celovita analiza vsake spletne strani, katere namen je razumeti njen pravi pomen, omogoča distribucijo oglasov na način, da so pozicionirani znotraj vsebine, kjer se lažje zlijejo s svojim okoljem.

Oglaševalci lahko z uporabo napredne tehnologije bolje razumejo digitalno okolje, pridobijo neprimerljiv vpogled v vedenje posameznikov ter v kontekst vsebine, ki jo prebirajo. Aktualne potrebe in izzive potrošnika je mogoče natančneje oceniti iz vsebine, ki jo trenutno prebira. S postavitvijo oglasov v za potrošnika relevantne vsebine lahko blagovne znamke pridobijo njegovo pozornost v najprimernejšem trenutku, ko je za oglasna sporočila dejansko zainteresiran. Za največji učinek ciljanja lahko ustvarjajo svoje semantične kategorije in vnašajo druge kontekstualne podatkovne točke, kot so krajevne vremenske razmere, zaradi katerih je ciljanje še natančnejše in ustreznejše brez uporabe osebnih podatkov.

Pametno umeščanje oglasne vsebine zagotavlja varnost blagovne znamke - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Andrej Cetin

Pametno umeščanje oglasne vsebine zagotavlja varnost blagovne znamke

Blagovne znamke so nosilci vrednosti, zato podjetja v njih nenehno vlagajo, prav tako pa skrbijo, da je njihova izpostavitev ustrezna in konsistentna. Po mnenju potrošnikov so blagovne znamke odgovorne za verodostojnost vsebine, ki jo oglašujejo. Skoraj dve tretjini potrošnikov bi nehali kupovati izdelke določene blagovne znamke, če bi njeno oglaševanje videli poleg lažnih, spornih ali provokativnih spletnih vsebin. Napredno semantično ciljanje lahko to prepreči in hkrati ohrani varnost blagovne znamke na številne načine. Oglaševalcem lahko zagotovi, da se proaktivno izogibajo umestitvi oglasov med škodljive teme, kot so kriminal, kronika, neprimerni jezik in sovražni govor. To metodo v praksi imenujemo antisemantika.

Z napredno semantično analizo lahko prepoznamo in razvrstimo mnenja v spletnih vsebinah ter ugotovimo, ali je odnos do teme, izdelka ali blagovne znamke pozitiven ali negativen. Oglaševalci se lahko izognejo umestitvi med vsebine, ki izražajo negativna mnenja o njihovi blagovni znamki, ter uporabijo vertikalno specifične segmente, da se izognejo tudi povezovanju z negativno vsebino, povezano z njihovo industrijo.

Prestižne blagovne znamke zahtevajo pridih najvišje kakovosti

Prestižne blagovne znamke se od blagovnih znamk, ki so namenjene široki potrošnji, poleg v kakovosti razlikujejo predvsem po višji ceni in manjši dostopnosti. Ta dva ključna elementa grajenja dojemanja blagovne znamke višjega cenovnega razreda je treba ustrezno preslikati tudi v medijsko strategijo. Digitalni oglasi, ki si jih potrošniki ogledajo na zaupanja vrednih uredniških straneh, povezanih z visokokakovostnim novinarstvom, ustvarjajo bolj angažirano občinstvo potrošnikov. S popolnim razumevanjem digitalnega okolja semantično oglaševanje blagovnim znamkam pomaga zagotoviti, da se njihovi oglasi pojavljajo le na visokokakovostnih, vsebinsko bogatih straneh z minimalno poplavo oglasov in vidnimi umestitvami, kar zelo izboljša potrošnikovo dojemanje blagovne znamke in njenega sporočila.

Algoritmi lahko napovejo viralnost vsebine - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Andrej Cetin

Algoritmi lahko napovejo viralnost vsebine

Poleg kakovostnih okolij potrebujejo blagovne znamke tudi lestvico, semantično ciljanje pa lahko to doseže z analizo vsake potencialne spletne strani v realnem času z namenom ugotoviti pomen in primernost. Napovedovanje z uporabo algoritma, za katere dele vsebine obstaja velika verjetnost, da postanejo viralni, lahko oglaševalci s parametri, kot so datum objave in podatki o deljenju vsebine na družbenih medijih, dodatno ciljajo na priljubljeno vsebino in dosežejo ogromen doseg, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost.

Sodobni časi od oglaševalcev in agencij zahtevajo, da razmislimo tako o potrebah občinstva kot o vsebini in okolju. Napredno semantično ciljanje ponuja poglobljeno ozadje, ki oglase umešča v vsebino, ki je v sozvočju z uporabnikovo miselnostjo, utrjuje varnost blagovne znamke in omogoča zaščito njene vrednosti ter zagotavlja najvišjo kakovost, ki oglase postavlja v prvovrstna medijska okolja. V razvijajočem se in do zasebnosti prijaznem okolju tako vsebina zavzema prvo mesto v digitalnem oglaševanju.

Deli

O avtorju

Andrej Cetin je redno zaposlen v družbi iPROM, kjer skrbi za organizacijo in usklajen potek vseh operativnih procesov na področju serviranja in optimizacije oglasov. iPROM ekipi se je kot podpora tehničnemu in medijskemu oddelku pridružil pred več kot desetimi leti. Sodeloval je pri načrtovanju in razvoju oglasnega strežnika iPROM AdServer. Z dolgoletnimi izkušnjami in neprecenljivim znanjem na področju izvedbe in optimizacije oglasnih kampanj v digitalnih medijih, Andrej med strokovno javnostjo velja za enega vodilnih poznavalcev tega področja. V ekipi je zato zaslužen tudi za strokovni prenos znanja. V svoji dolgoletni karieri je svetoval številnim spletnim založnikom, kako povečati dobičkonosnost z naslova oglasnih prihodkov. Njegovo predano delo je izrednega pomena za iPROM.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv