Deli

Zgradite močnejše odnose s svojimi potrošniki s še bolj usmerjeno in povezano izkušnjo.

2020: leto hiperpersonalizacije (1.del) - iPROM- Mnenja strokovnjakov - Tomaž Tomšič

Potrošniki vse več časa preživijo v digitalnem okolju, od vsake digitalne interakcije pričakujejo vse več, potreba po ustvarjanju nepozabnih izkušenj neustavljivo raste. Izkazalo se je, da je raven ponujene prilagoditve komunikacije postala nezadostna. Potrošniki si želijo, da jih bolje poznamo, razumemo njihove individualne potrebe, jih navdihnemo za nakup ter jim skrajšamo in olajšamo nakupno pot. Prišel je čas za premislek po meri.

Ključni cilj komunikacije s potrošniki je zmožnost napovedi, kaj si potrošnik želi, še preden ta sploh začne to iskati, in mu to tudi dostaviti. Ker (še) nimamo orodij, s katerimi bi to lahko napovedali, nam preostane, da se potrošniku približamo tako, da na podlagi njegovega vedenja, ki ga kaže, razumemo, kaj si želi, in analiziramo, kje, kaj in kako pogosto navaja svoje želje, ter jih skušamo čim bolj upoštevati.

Po čem se hiperpersonalizacija razlikuje od personalizacije - iPROM - Mnenja strokovnjakov- Tomaž - Tomšič

Potrošniki se namreč z nami ves čas pogovarjajo. V trenutku, ko potrošnik dostopi do e-trgovine in klikne na izdelek, se začne komunikacija z njim. Potrošnik pušča za sabo sledi oz. daje znake, kaj mu je všeč, kaj išče in kaj želi. Če vemo, kako pravilno prebrati te podatke, imamo vso komunikacijsko moč, da se učinkovito pogovarjamo s potrošnikom, mu pošljemo hiperpersonalizirano sporočilo po kanalu, za katerega sklepamo, da je zanj najbolj učinkovit.

Hiperpersonalizacija – je na obzorju nova krilatica?

Izraz »hiper« se nanaša na nekaj, kar presega normo. Ne pomeni nič drugega kot personalizacijo, ki presega do sedaj veljaven standard. Hiperpersonalizacija zato ni nov koncept, je nadgradnja. Na potrošnikovo izkušnjo deluje v realnem času ter spoštuje njegov čas in želje. Omogoča, da stopimo korak dlje od segmentacije in potrošniku zagotovimo personalizirano izkušnjo v realnem času.

S hiperpersonalizacijo torej še bolj individualiziramo marketinške aktivnosti z uporabo umetne inteligence in podatkov v realnem času z namenom, da vsakemu uporabniku posredujemo informacije o najprimernejši vsebini, izdelkih ali storitvah. Na podlagi informacij o nedavnih iskanjih, preteklih nakupih, izdelkih v zapuščeni košarici, številu obiskov itd. je lažje doseči ponudbo in povečati možnosti za konverzijo.

Torej kaj pravzaprav je hiperpersonalizacija - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Tomaž Tomšič

Po čem se hiperpersonalizacija razlikuje od personalizacije?

Pri hiperpersonalizaciji se vedenjski profili potrošnika ustvarjajo in posodabljajo progresivno za vsakega posameznika v realnem času. Prav tako je mogoče zaznati in prepoznati več kontekstov in odtenkov, ki jih zahteva večkanalna komunikacija. To je mogoče na podlagi odločitev, ki temeljijo na tehnologiji umetne inteligence. Hiperpersonalizirana komunikacija namreč uporablja odločitve na osnovi algoritmične izbire najboljše izkušnje iz nabora z uporabo statistike (podatkov), strojnega učenja in poglobljenega učenja. S tem postaja ciljanje še natančnejše in komunikacija še učinkovitejša, v realnem času. Kar vodi do konverzij.

Zgradite močnejše odnose s svojimi potrošniki - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Tomaž Tomšič

To je tisto, zaradi česar menim, da hiperpersonalizacije ne gre prezreti. Pričakovanja potrošnikov se večajo, zato se klasični personalizaciji počasi iztekajo dnevi. Tisti, ki jo boste uporabili med prvimi, boste zagotovo lažje sledili vse večjim zahtevam potrošnikov in z njimi gradili boljše odnose.

V naslednjem, drugem delu zapisa o hiperpersonalizaciji, ki sledi, se podrobneje posvetim elementom hiperpersonalizacije, ki gradijo učinkovito strategijo, ter vprašanju, kako lahko podatkovna in tehnološka orodja pomagajo pri izvajanju takšnih modelov ciljanja.

Deli

O avtorju

Tomaž Tomšič je danes strateški svetovalec in vodja iPROM Labs. Odgovoren je za enoto iPROM Labs, v kateri že več kot desetletje raziskuje nove tehnologije za oglaševanje in komuniciranje v digitalnih medijih. V iPROMU je redno zaposlen praktično že od same ustanovitve, kar o njem pove praktično vse. V prostem času se ukvarja z raziskovanjem analitičnih metod obdelave velikih količin podatkov in raziskovanjem tehnologij za 3D tiskanje. Po njegovih besedah bo kombinacija teh tehnologij v prihodnosti človeški vrsti utrla pot življenja in bivanja na drugih planetih. Tomaž je v prostem času tudi strasten tekač in maratonec.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv