Deli

Vsi strokovnjaki na področju digitalnega marketinga se strinjamo v eni točki: uporabniki so vse bolj pozorni na zunanjo podobo in delovanje vašega spletnega mesta. Še tako majhna sprememba lahko odločilno vpliva na to, ali boste svojega uporabnika na strani uspeli zadržati dovolj časa, da ga prepričate v želeno dejanje.

Kako povečati konverzije? Izboljšajte delovanje spletnega mesta - iPROM Mnenja strokovnjakov - Andrej Beširevič

Zanimiv eksperiment so izvedli pri Googlu: z upočasnitvijo delovanja testiranih spletnih mest so dokazali, da se potrošniki z negativno uporabniško izkušnjo na stran vrnejo šele čez mesece. In obratno: že leta 2012 je Walmart z analizo ugotovil, da je vsaka sekunda pohitritve spletnega mesta zaslužna za dvoodstotno povečanje konverzij.

Kaj je »higienski minimum« spletnih mest in zakaj ga omenjam?

V komunikaciji s svojimi strankami vselej poudarim ključno zadevo – še pred začetkom digitalne kampanje je treba poskrbeti za »osnovno higieno« oglaševanega spletnega mesta (ali vsaj pristajalne strani). Če gre za kampanjo, v kateri pridobivate nove kontakte (lead generation), dobro razmislite o številu in naboru zahtevanih polj, pri čemer imejte v mislih rek »Manj je več.«. Pri prvem stiku s stranko od nje zahtevajte le tiste informacije, ki jih potrebujete za prvi povratni kontakt (ime, priimek, e-poštni naslov ali telefon), in največ eno polje, s katerim jo lahko označite kot potencialno oz. nepotencialno stranko (npr: Kdaj nameravate kupiti vozilo?). Nikakor ne smete pozabiti tudi na prilagoditev spletnega mesta ali pristajalne strani mobilnim napravam. Več o tem si lahko preberete v mojem prejšnjem blogu.

Zakaj je to pomembno?

Ravno »osnovna higiena« je najpogostejši vzrok, da obiskovalec spletnega mesta ne izvede želenega dejanja; s tem pa pomembno znižuje uspeh oziroma pričakovane rezultate vaše digitalne kampanje. Če spletno mesto vsebinsko in kreativno ni prilagojeno apetitom sodobnega potrošnika, se lahko soočite z neprijetnimi posledicami:

  • Zvestoba kupcev in vračajoči obiskovalci: Zelo preprosto – obiskovalci se na počasno in slabo odzivno spletno mesto ne bodo vračali. To potrjuje tudi nedavna raziskava podjetja Compuware, ki pravi, da 33 odstotkov uporabnikov tablic, ki bo imelo s spletnim mestom negativno izkušnjo, nakupa ne bo izvršilo, 46 odstotkov pa se jih bo preprosto odpravilo h konkurenci. Še več, 35 odstotkov obiskovalcev slabo delujočega oziroma neodzivnega spletnega mesta sploh ne bo več obiskalo.
  • Optimizacija za spletne iskalnike: Kot najpomembnejši iskalnik Google spletna mesta razvršča glede na hitrost nalaganja, kar pomeni, da bo hitro delujoče spletno mesto med iskalnimi zadetki uvrščeno višje. Podobno velja tudi za spletna mesta, ki so optimizirana za mobilne naprave.
  • »Teža« spletnega mesta: Četudi teže spletnega mesta ne merimo v kilogramih, ta podatek spletnega mesta pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo in doseg na trgu. »Teža« spletnega mesta pove, koliko bitov informacij pri nalaganju spletnega mesta potuje s strežnika do brskalnika. Tudi tu velja sodobni trend: vitko mesto bo uporabniku privlačnejše.
  • Spletno mesto in mobilne naprave: Ne le digitalno, mobilno je nova črna. Temu prikimavajo vse najnovejše raziskave – spletna mesta hitreje zapuščajo tisti uporabniki, ki po njih brskajo prek telefonov in tablic in teh je iz dneva v dan več.
  • Odzivno spletno mesto: Prilagodljivost in odzivnost spletnega mesta je širok pojem, ki zajema vsebinsko ter tudi kreativno prilagoditev informacij posamezni digitalni napravi. Pri tem je ključno, da se uporabniška izkušnja in slikovne velikosti datotek prilagajajo različnim velikostim zaslonov in okolju, kjer uporabnik do informacij dostopa.
Deli

O avtorju

Andrej Beširevič je strokovnjak z več kot 13-letnimi izkušnjami s področja digitalnega trženjskega komuniciranja v avtomobilski industriji, ki se je na trgu uveljavil kot eden vidnejših praktikov na tem področju. V okviru svojega strokovnega razvoja je sodeloval z uglednimi domačimi in mednarodnimi blagovnimi znamkami, ki so njegove avtorske koncepte s področij igrifikacije in licitacije uporabile pri svojih svetovnih digitalnih strategijah. Med drugim je bil pobudnik prvih spletnih raziskav s področja avtomobilske industrije. Svojo karierno pot je začel v podjetju Avto Triglav, kjer je v sodelovanju s koncernom FCA skrbel za digitalno komuniciranje blagovnih znamk Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari in Maserati. Nato se je podal na samostojno poslovno pot, na kateri je tudi iPROMu nudil storitve s področja oblikovanja in organizacije posebnih kreativnih konceptov. Andrej se je skozi preteklo sodelovanje izkazal kot zanesljiv partner, danes pa je redno zaposlen v družbi iPROM.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv