iPROM Slovar

IŠČI PO SLOVARJU

Java®

[Java®]

Programski jezik. Njegova prednost je prenosljivost, saj je podprt na večini računalniških sistemov, prav tako pa tudi na sodobnih mobilnih telefonih. Na internetu omogoča izdelavo spletnih aplikacij in tudi t. i. appletov, ki predstavljajo interaktivne/večpredstavne spletne vsebine.

JavaScript

[JavaScript]

Programska jezikovna podlaga, ki se uporablja za dodajanje interaktivne in dinamične vsebine na spletnih straneh (na primer rotacija spletnih pasic, opozorila, preverjanje vnosov ipd.).

Javna glavna knjiga transakcij; Javna evidenca transakcij

[Public Ledger]

Mreža, kjer se izmenjujejo in beležijo transakcije. Ta služi kot register zapisov in informacij. Po tej mreži potujejo bloki, na katerih je zapisana vsebina transakcije.

Javni ključ

[Public Key]

Šifrirni ključ za asimetrično šifriranje, ki je javno dostopen in skupaj s pripadajočim zasebnim ključem tvori par ključev, potrebnih za dešifriranje.

Jezik XML

[Extensible Markup Language; XML]

Jezik XML se uporablja za opis podatkov. Gre za prilagodljiv način za ustvarjanje informacijskih formatov in elektronsko izmenjavo strukturiranih podatkov prek interneta ali korporativnih omrežij.

JPEG

[JPEG; Joint Photographic Experts Group]

Slikovni format. Datotečna oblika za shranjevanje in prenašanje slik prek interneta.

JSON

[JSON; JavaScript Object Notation]

Enostaven format zapisa za programsko izmenjavo podatkov, ki je neodvisen od programskega jezika in omogoča preprosto komunikacijo med različnimi sistemi.