iPROM Slovar

IŠČI PO SLOVARJU

Hashtag; Ključnik; Lojtrica; #

[Hashtag; #]

Beseda ali fraza, zapisana brez presledkov, ki ima na začetku simbol »hash« (#). Gre za obliko metapodatkovne oznake. Simbol se uporablja predvsem znotraj družbenih medijev in omogoča uporabnikom razvrščanje sporočil po želenih besedah ali frazah, pred katere postavijo znak #.

Hibridne aplikacije

[Hybrid Apps]

Aplikacije, ki delujejo na različnih platformah (računalniki, mobilne naprave, tablični računalniki) ter so kombinacija izvirne aplikacije (tiste, ki je lokalno shranjena v vaši napravi) in spletne aplikacije (do katere dostopate prek interneta). Primera sta Gmail in Twitter.

Hiperpovezava; Nadpovezava

[Hyperlink]

Kaže referenco na podatke, ki jim lahko neposredno sledimo prek grafike ali niza besed. Pokaže lahko na nov spletni dokument (na primer spletno stran ali sliko) ali pa na specifičen element znotraj spletne strani (ali dokumenta).

HTML

[HTML; Hyper Text Markup Language]

Računalniški programski jezik, v katerem so sestavljene spletne strani. Danes obstaja že več vrst jezikov za izdelovanje spletnih strani, vse pa so se razvile iz jezika HTML (na primer XHTML).

HTML5

[HTML5]

Peta različica HTML, ki med drugim omogoča prikazovanje animiranih oglasov tudi na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih, ki ne podpirajo tehnologije Flash.

HTTP

[HTTP; Hyper Text Transfer Protocol]

Najpogostejši protokol za prenos vsebin prek spleta. Zaradi višje stopnje varnosti se uporablja tudi kriptirani protokol HTTP (SSL), katerega kratica je HTTPS.