iPROM Slovar

IŠČI PO SLOVARJU

Administrator spletnega mesta

[Administrator; Admin]

Skrbnik spletnega mesta, ki upravlja z vsebinami in odpravlja morebitne napake.

AdSense

[AdSense]

Googlov program za serviranje oglasov. Lastniki spletnih mest se lahko vključijo v ta program in na svojih spletnih mestih omogočijo predvajanje različnih vrst oglasov (besedilne, slikovne in/ali video). Program vključuje tako iskalno in kontekstualno kot video (YouTube) in prikazno oglaševanje.

AdWords

[AdWords]

Googlov program, ki nudi oglaševanje po modelih zakupa CPC, CPM, CPA ipd. tako za besedilne in slikovne kot video oglase. Program omogoča lokalno in mednarodno distribucijo. Besedilni oglasi so kratki, sestavljeni iz ene vrstice za naslov in dveh za telo besedila. Slikovni oglasi pa so lahko vseh dimenzij, ki jih določa organizacija IAB.

Agencijska trgovalna platforma

[ATD; Agency Trading Desk]

Agencijska rešitev za trgovanje z oglasnim prostorom, ki temelji na strokovnem znanju in uporabi novih tehnologij. Te enote so lahko samostojne ali pa delujejo znotraj agencije. Posebne skupine ljudi (trgovci) s platformo skrbijo za sprotno upravljanje akcij v realnem času. Uporabljajo jo lastniki agencij, operativne agencije in oglaševalci.

Agilni marketing

[Agile marketing]

Agilni marketing je strategija za organizacijsko učinkovitost, ki spodbuja rast s poudarkom na skupinskem prizadevanju. Je pristop k trženju oz. sposobnost, da se hitro prilagajate trgu in njegovim zahtevam. Agilni marketing se posveča izboljšavi procesov, hitrosti, predvidljivosti, transparentnosti in prilagoditvi sprememb tržnih funkcij.

Algoritem

[Algorithm]

Algoritem je zaporedje navodil oziroma postopkov za reševanje nekega problema. V marketingu so njihove naloge pogosto povezane s pregledovanjem podatkov in formiranjem vedenjskih vzorcev, ki poizkušajo napovedati dejanja potrošnikov.

Algoritem za optimizacijo zakupa oglasnega inventarja z dražbo

[Bid Shading]

V programatičnem oglaševanju sta prisotni dve glavni vrsti dražbe: dražba glede na prvo ceno in dražba glede na drugo ceno. Algoritem za optimizacijo zakupa oglasnega inventarja z dražbo v programatičnem oglaševanju predstavlja kompromis med tema dvema najpogostejšima vrstama dražbe. Platforma za zakup analizira zgodovino licitacij in zmagovalnih ponudb na posameznem oglasnem inventarju ter pomaga oglaševalcem s pravo ponudbo doseči učinkovito ceno prikaza.

Alt besedilo

[Alt Text]

Okrajšava za alternativno besedilo, ki se pojavlja pri slikovnih elementih na spletu in v spletnih oglasih.

Analitika družbenih medijev

[Social Media Analytics]

Podatki, ki so zbrani z družbenih medijev in dajo oglaševalcem vpogled v to, katere kampanje delujejo in katere ne. Pomagajo tudi razumeti, katera občinstva oglaševalcev so največ vredna.

Analitika podatkov v realnem času

[Real-Time Analytics]

Analitika, pri kateri se uporabljajo logika, matematika in podatki za zagotavljanje vpogledov ter omogočanje boljšega in hitrejšega odločanja. Poročila se redno posodabljajo in vsak zadetek se zabeleži nekaj sekund po tem, ko se zgodi. Analitika zabeleži, koliko uporabnikov je v tem trenutku na vašem spletnem mestu, katere strani in dogodke si ogledujejo ter katere konverzije so bile izvedene.

Analitika stvari

[Analytics of Things]

Analiza podatkov, ki jih ustvarjajo naprave iz interneta stvari. Potrebna je zato, da se lahko povezane naprave odločajo na podlagi podatkov. Že danes je v veliko pomoč pri napovedni analitiki, še posebej v panogah, kot so promet, medicina in proizvodnja.

Analiza barv in oblik

[Color and Shape Analysis]

Umetna inteligenca se lahko uporablja za analizo in optimizacijo vizualnih elementov oglasov, kot so barve in oblike. S pomočjo algoritmov za strojno učenje lahko AI identificira, katere barvne sheme in oblikovni elementi najbolje delujejo v določenih kontekstih, in pomaga oblikovalcem pri ustvarjanju bolj privlačnih in učinkovitih oglasov.

Analiza Churn

[Churn Analysis]

Analiza Churn se nanaša na uporabo umetne inteligence za analizo podatkov o strankah in prepoznavanje vzorcev, ki lahko kažejo na tveganje izgube strank (churn). Ta pristop omogoča podjetjem, da bolje razumejo, kateri dejavniki prispevajo k zvestobi strank in sprejmejo ukrepe za zmanjšanje stopnje izgube strank ter izboljšanje trženja in odnosov s strankami.

Analiza čustev

[Sentiment Analysis]

Analiza čustev je uporaba naravnega procesiranja jezika (NLP) in umetne inteligence za razumevanje čustvene narave besedil, kot so komentarji uporabnikov in objave na družbenih medijih. Ta informacija se lahko uporabi za boljše ciljanje oglasov in prilagajanje oglasnih sporočil, da se poveča angažiranost uporabnikov.

Analiza konkurence

[Competitive Analysis]

Analiza podjetja in konkurenčnega okolja. V digitalnem marketingu se konkurenčna analiza nanaša na analizo spletnih tekmecev. Ta analiza vključuje konkurenčne prednosti in slabosti ter demografijo potrošnikov, potrošniške želje, strategije za izboljšanje položaja, ovire oz. pasti, ki podjetju omejujejo vstop na nove trge itd.

Analiza naravnega jezika

[NLP; Natural Language Processing]

Analiza naravnega jezika (NLP) je zmožnost računalnikov, da razumejo ali izločijo pomen iz naravnih človeških jezikov. Analiza na splošno vključuje računalniško interpretacijo besedila ali prepoznavanje govora.

Analiza RFM

[RFM Analysis]

Analiza RFM je proces analiziranja obnašanja strank. Običajno se uporablja pri trženju baz in neposrednem trženju, še posebej v maloprodajni industriji. RFM pomeni nedavnost (»recency«), frekvenco (»frequency«), denaro vrednost (»monetary«). Uporablja informacije o preteklem obnašanju potrošnikov, ki jim je enostavno slediti in so takoj na voljo.

Anonimni FTP

[Anonymous FTP]

Vrsta prenosa datotek, ki uporabniku omogoča dostop do oddaljenega računalnika, ne da bi moral ustvariti račun.

Anonimni vpis

[Anonymous Logon; Anonymous Login]

Uporabnik, ki se je povezal z računalnikom, ne da bi vpisal uporabniško ime in geslo.

Arhitektura podatkov

[Data Architecture]

Način, kako se podatki zbirajo, shranjujejo, uporabljajo in upravljajo v podjetjih in organizacijah.

Atribucijski model

[Attribution Model]

Pravilo ali niz pravil, ki določajo, kako se zasluge za prodajo oz. konverzijo dodelijo različnim stičnim točkam na konverzijski poti. Poznamo različne atribucijske modele, med katere sodijo zadnji klik, glede na položaj, časovni razkroj.

Avatar

[Avatar]

Vizualen prikaz uporabnika v digitalnem okolju. V večini primerov gre za sliko (forumi, blogi, družbena omrežja …), v igrah pa je avatar pogosto napreden 3D-model igranega subjekta.

Avtoenkoder

[Autoencoder]

Avtoenkoder je vrsta nevronske mreže, ki se uporablja za učenje učinkovitega kodiranja podatkov, običajno z namenom zmanjšanja dimenzije vhodnih podatkov. Avtoenkoderji so sestavljeni iz dveh delov: kodirnika, ki pretvori vhodne podatke v notranji (latentni) prostor, in dekodirnika, ki obnovi podatke iz notranjega prostora. Avtoenkoderji se uporabljajo za reševanje problemov, kot so zmanjševanje šuma, kompresija podatkov in generiranje novih primerov podobnih podatkov.

Avtoenkoder VQ-VAE

[VQ-VAE; Vector Quantized Variational Autoencoder]

VQ-VAE je vrsta avtoenkoderja, ki uporablja vektorsko kvantizacijo za zmanjšanje dimenzij podatkov in učinkovito kodiranje slik. DALL-E 2 uporablja VQ-VAE za pretvorbo slik v diskretne latentne kode, ki jih je mogoče nato uporabiti za generiranje ali manipulacijo slik.

Avtomatizacija besedilnih oglasov

[Automated Text Ads]

Umetna inteligenca se lahko uporablja za samodejno generiranje besedilnih oglasov, ki temeljijo na podatkih o izdelkih, storitvah ali ciljnih skupinah. To vključuje uporabo naprednih algoritmov za učenje jezikov in analizo teksta, da bi ustvarili učinkovite oglase, ki pritegnejo pozornost uporabnikov in spodbujajo konverzije.

Avtomatizacija doma

[Home Automation]

Avtomatizacija določenih elementov v gospodinjstvu, ki jih upravlja en ali več računalnikov ali pa so prek internetne povezave v upravljanju storitve v oblaku. Avtomatizacija omogoča upravljanje osnovnih funkcij v našem domu, kot je nadzor luči, vrat in klimatskih naprav. Avtomatizacija doma se včasih imenuje tudi pametni dom.

Avtomatizirano ocenjevanje

[Automated Grading]

Umetna inteligenca se lahko uporablja za avtomatizirano ocenjevanje nalog, esejev ali izpitov. AI sistemi analizirajo študentska dela, upoštevajo pravilnost, slovnico, stil in vsebino ter dodelijo ocene v skladu s predhodno določenimi merili. To lahko zmanjša obremenitev učiteljev in zagotovi hitrejše povratne informacije študentom.

Avtomatizirano testiranje kreativ

[Automated Creative Testing]

Avtomatizirano testiranje kreativ se nanaša na uporabo umetne inteligence za analizo učinkovitosti različnih kreativnih elementov, kot so slike, besedilo in videoposnetki, v okviru oglaševalske kampanje. Ta pristop omogoča hitro primerjavo med več različicami kreativ in prilagajanje oglaševalske kampanje glede na rezultate testiranja.

Avtomatsko generiranje videoposnetkov

[Automatic Video Generation]

Avtomatsko generiranje videoposnetkov je tehnologija, ki uporablja algoritme umetne inteligence za ustvarjanje videoposnetkov na podlagi vhodnih podatkov, kot so slike, besedilo ali zvočni posnetki. Ta tehnika omogoča hitro in učinkovito proizvodnjo videov za različne namene, kot so oglaševanje, izobraževanje in zabava.

Avtomatsko urejanje videoposnetkov

[Automatic Video Editing]

Avtomatsko urejanje videoposnetkov je postopek, pri katerem se uporabljajo algoritmi umetne inteligence za analizo, urejanje in sestavljanje videoposnetkov. Ta tehnika omogoča hitrejšo in bolj učinkovito obdelavo videoposnetkov, kar prihrani čas in zmanjša stroške video produkcije.

Avtoriteta domene

[Domain Authority]

Ocena, ki rangira od 1 do 100 po logaritmični lestvici. Avtoriteta domene pove, kako močna je določena spletna stran in kakšno težavnost lahko pričakujemo pri organskem pozicioniranju na iskalniku.

Avtoriteta spletne (pod)strani

[Page Authority; PA]

Ocena, ki rangira od 1 do 100 po logaritmični lestvici. Avtoriteta strani nam pove, kako močna je posamezna podstran in kako uspešno se bo lahko prikazala oz. uvrstila med zadetke.