Deli

Danes blagovne znamke vedno bolj iščejo načine, kako prevzeti nadzor nad svojim digitalnim oglaševanjem in trženjem, da bi zagotovile, da se njihove naložbe v oglaševanje učinkovito porabijo. Izgradnja lastnega ograjenega vrta jim lahko zagotovi podatke, ki jih potrebujejo za sprejemanje premišljenih odločitev o tem, kako in kam bodo razporedile svoj oglaševalski proračun. Ograjeni vrt opredelimo kot zaprt sistem ali medijske mreže, kjer se ustvarjajo uporabniške vsebine in kjer aktivnosti potekajo znotraj zidov samega vrta in se ne delijo s konkurenco.

V iPROMu verjamemo, da je pomembno, da blagovne znamke vlagajo v izgradnjo lastnih medijskih ekosistemov, podatkovnih baz in marketinških orodij, da povečajo donosnost naložbe v oglaševanje. Zasebni DMP, ki ga poganja iPROMov Ad-Tech, omogoča agencijam in blagovnim znamkam shranjevanje, upravljanje, analizo in aktiviranje lastnih oziroma lastniških podatkov iz različnih lastnih medijev, vključno z lastnimi spletnimi stranmi ali mobilnimi aplikacijami, ki so v neposredni lasti blagovne znamke ali agencije. To zagotavlja izjemno raven nadzora nad vsemi vidiki procesa digitalnega trženja – od boljšega ciljanja potrošnikov do učinkovitejšega merjenja kampanj –, kar blagovnim znamkam omogoča ustvarjanje učinkovitejših kampanj, posebej prilagojenih njihovim individualnim potrebam.

Zakaj bi morale blagovne znamke zgraditi svoj lasten ograjeni vrt za digitalno oglaševanje – prednosti izkoriščanja prvoosebnih podatkov in rešitve iPROM Private DMP - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miha Rejc

Kako lahko podobna občinstva in dinamično ponovno ciljanje izboljšajo donosnost oglaševalskih naložb in vzpostavijo dolgoročne odnose s strankami

Vpoglede, pridobljene iz prvoosebnih podatkov, je mogoče uporabiti tudi za spodbujanje naprednih strategij ciljanja, kot so podobne ciljne skupine (look alike) ali dinamične kampanje za ponovno ciljanje, ki blagovnim znamkam omogočajo, da dosežejo nove potencialne kupce s podobnimi lastnostmi, kot jih imajo obstoječe stranke. Dostop do dobro profiliranega ciljnega občinstva omogoča tržnikom, da ustvarijo učinkovitejše oglaševalske akcije z višjo donosnostjo, kot jo omogočajo klasične metode ciljanja, kot je oglaševanje na osnovi demografskih podatkov, kjer se oglasi prikazujejo tudi nekvalificiranim kupcem.

Poleg tega naložba v lasten ograjeni medijski ekosistem blagovnim znamkam ponuja edinstveno priložnost, da razvijejo dolgoročne odnose s potrošniki prek različnih stičnih točk, kot so e-novice, družbeni mediji in spletni seminarji, vse pa vodijo nakupne namere in ne statični demografski profili, ki so opredeljeni s strani ponudnikov tretjeosebnih podatkov. Z razumevanjem vedenja potrošnikov na različnih digitalnih točkah stika lahko tržniki ustvarijo boljše uporabniške izkušnje, ki skozi čas spodbujajo zvestobo in sodelovanje.

Kako lahko podobna občinstva in dinamično ponovno ciljanje izboljšajo donosnost oglaševalskih naložb in vzpostavijo dolgoročne odnose s strankami - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miha Rejc

Pristop ograjenega vrta: kako je Fraport Slovenija uporabil iPROMov zasebni DMP za spodbujanje ciljanega oglaševanja in varstva podatkov

Fraport Slovenija je z uporabo iPROMovega Ad-Techa prevzel nadzor nad lastnimi podatki in jih uporabil za ciljano oglaševanje v digitalnih medijih. Družba iPROM je z uporabo standarda OpenRTB in platforme za upravljanje prvoosebnih podatkov iPROM Private DMP za ljubljansko letališče vzpostavila varen, zaseben medijski ekosistem. Rezultat sodelovanja je ograjeni vrt, zasnovan posebej za potrebe ljubljanskega letališča, kjer Fraport Slovenija zbira, analizira in varuje vse podatke, povezane z njegovimi digitalnimi dejavnostmi.

Ta študija primera prikazuje dodano vrednost, ki jo ograjeni vrt omogoča blagovnim znamkam, ki želijo uspeti v digitalnem svetu. S prevzemom nadzora nad lastnimi, prvoosebnimi podatki lahko blagovne znamke ustvarijo bolj prilagojene in učinkovite oglaševalske akcije, ki spodbujajo zvestobo strank in konverzije.

Pristop ograjenega vrta: kako je Fraport Slovenija uporabil iPROMov zasebni DMP za spodbujanje ciljanega oglaševanja in varstva podatkov - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miha Rejc

Izkoristite moč personalizacije: zgradite svoj lasten ograjeni vrt z iPROMovo rešitvijo iPROM Private DMP

Če povzamem, izgradnja ograjenega vrta je ključna za vsako blagovno znamko, ki želi ostati konkurenčna na današnjem trgu. Ta ji namreč omogoča ne le večji nadzor nad lastnimi podatki, temveč tudi, da ga izkoristi za ustvarjanje bolj prilagojenih oglaševalskih in uporabniških izkušenj, takšnih, ki spodbujajo zvestobo strank in konverzije skozi čas. Z iPROMovo prvoosebno platformo za upravljanje s podatki o uporabnikih lahko izkoristite dodano vrednost svojih prvoosebnih podatkov, kar vam omogoča prikazovanje ciljanih oglasov, ki naslavljajo identificirano nakupno namero in ne širokih potreb demografskih segmentov. To se odraža tudi v višji donosnosti naložbe v digitalno oglaševanje.

Izkoristite moč personalizacije: zgradite svoj lasten ograjeni vrt z iPROMovo rešitvijo iPROM Private DMP - iPROM - Mnenja strokovnjakov - Miha Rejc

Podjetja, ki bodo danes gradila lastne ograjene vrtove oziroma vlagala v izgradnjo lastnih medijskih ekosistemov, bodo na dolgi rok v konkurenčni prednosti in bodo lahko dolgoročno bolj učinkovito načrtovala oglaševalske akcije. Priporočam vam, da z izgradnjo svojega zasebnega podatkovnega skladišča za zbiranje prvoosebnih podatkov zato začnete že danes.

Za več informacij sem vam na voljo na e-naslovu miha.rejc@iprom.si.

Deli

O avtorju

Miha Rejc v družbi iPROM vodi oddelek za celostne digitalne strategije. Zaradi povečanega obsega dela se je v družbi iPROM redno zaposlil leta 2019, temu pa je botrovalo tudi dobro poslovno sodelovanje z njim v preteklosti. Kot svetovalec za uporabo inovativnih orodij za digitalno komuniciranje danes v družbi iPROM skrbi za strateško umeščanje oglaševalski tehnologij v trženjske strategije. Miha je po študiju novinarstva na Fakulteti za družbene vede nastopal kot komunikator in svojo poklicno kariero v podobni vlogi nadaljeval pri spletnem trgovcu Mimovrste. Za podjetje Pro Plus je nastopal v vlogi urednika družbenih omrežij za redakcijo oddaje 24ur. Med pomembnejšimi mejniki na njegovi poklicni poti na področju digitalnega komuniciranja sta tudi Lidl in Outfit7 (slovenska podružnica Ekipa2), kjer je vodil digitalni marketing. Miha na edinstven način združuje zlaganje besednih zvez z najnovejšimi tehnologijami za upravljanje družbenih medijev. V prostem času je strasten potapljač in popotnik.

Vsi prispevki avtorja

Arhiv