Deli

iPROM je v preteklem letu izvedel 41 odstotkov več digitalnih oglaševalskih akcij kot v letu 2014 in uporabnikom spletnih medijev posredoval skoraj 20 milijard spletnih oglasov. Po številu prikazanih oglasov se je po dveh letih na prvo mesto ponovno povzpela panoga avtomobilizem.

iPROM lani prikazal skoraj 20 milijard spletnih oglasov

iPROM število posredovanih prikazov oglasov v digitalne medije na domačem trgu spremlja že več kot desetletje. Število se skozi vsa leta povečuje skladno z rastjo in uveljavitvijo panoge digitalnega oglaševanja v Sloveniji.

Stevilo-prikazanih-oglasov-na-spletnih-medijih-po-letih-2007-2015

Opazen preboj je iPROM z 38-odstotno rastjo števila posredovanih oglasov dosegel v letu 2014 in z močno, 26-odstotno rastjo nadaljeval tudi v 2015. Tako je podjetje lani uporabnikom slovenskih digitalnih medijev skupaj posredovalo že skoraj 20 milijard spletnih oglasov.

Število oglaševalskih akcij večje za 41 odstotkov

Lani so neposredni naročniki, agencije in medijski zakupniki s pomočjo iPROM-ove infrastrukture za digitalno oglaševanje izvedli 10.577 oglaševalskih akcij, kar je 41 odstotkov več kot leta 2014. Skupaj so v digitalne medije posredovali 145.000 različnih spletnih oglasov, kar predstavlja 60 odstotkov več kot v letu 2014.

Tako je oglasni strežnik iPROM AdServer v letu 2015 z uporabniki spletnih medijev v povprečju vsako sekundo zabeležil 3.197 interakcij in jim posredoval 611 oglasov.

Če bi celotno površino lani serviranih oglasov razporedili v trak širine ene slikovne točke, bi lahko 27.000-krat poleteli do Pariza in nazaj, se 21.000-krat odpravili na potep po Londonu, 6.000-krat obiskali Dubaj ali pa 3.700-krat New York.

Kolikokrat-bi-lahko-potovali-z-iPROM-oglasi

Avtomobilska industrija s 25-odstotnim deležem na prvem mestu po prikazanih oglasih

Po številu prikazanih oglasov na spletnih medijih se je v letu 2015 s skorajda 5 milijardami oziroma četrtino vseh prikazanih oglasov na vodilno mesto ponovno povzpela panoga avtomobilizem. Ta je do leta 2013 na vrhu gospodovala kar šest let, ko je prvo mesto prevzela trgovina.

Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v podjetju iPROM, ob tem pojasnjuje: »Da se je avtomobilistična panoga ponovno povzpela na vodilno mesto, ne preseneča. Digitalni mediji poleg gradnje in krepitve zaupanja v blagovno znamko za avtomobiliste predstavljajo najbolj učinkovito orodje za nagovarjanje kupcev v prednakupni fazi, ki lahko traja tudi več mesecev. Oglaševalci na področju avtomobilizma so v preteklem letu oglaševali tudi najbolj napredno in posegali po najsodobnejših tehnologijah za ciljanje. Pri nagovarjanju občinstva so se poleg tega najbolj osredotočali na napredne oglasne formate, kjer vse bolj pomembno vlogo prevzemajo mobilni in video oglasi.«

Stevilo-prikazanih-oglasov-na-spletnih-medijih-v-letu-2015

Panoga trgovina je v lanskem letu s 3,5 milijarde prikazov oziroma 18,3-odstotnim deležem prikazanih oglasov zabeležila skromnejšo rast kot v letih 2014 in 2013 ter tako zdrsnila na drugo mesto. Na tretjem mestu ji z 2,8 milijarde prikazi oziroma 14,6-odstotnim deležem sledi panoga zabava in prosti čas. Ta je primerjavi z letom 2014, ko se je z 8-odstotnim deležem uvrstila na šesto mesto, v letu 2015 svoj položaj na spletu občutno okrepila.

Nasprotno je rahel upad opaziti pri panogi telekomunikacije, ki je bila v letu 2014 s 17,6-odstotnim deležem na drugem mestu. Lani pa je zabeležila 1,8 milijarde prikazov in dosegla 9,3-odstotni delež ter se uvrstila na četrto mesto. Sledita ji panoga finance (8,7-odstotni delež) in panoga turizem (7-odstotni delež). Z najmanjšim deležem prikazov so se na dno lestvice uvrstile panoge gospodinjstvo, zdravje, nepremičnine in šport. (*Te so prikazane v kategoriji ostalo, kamor so uvrščene tudi panoge storitve, hrana in pijača, izobraževanje, dom, kozmetika, moda, gospodinjstvo, zdravje, nepremičnine, šport in drugo.)

Delez-prikazanih-oglasov-na-spletnih-medijih-v-letu-2015-po-panogah

Ivanec še dodaja: »Podatki za leto 2015 dokazujejo, da digitalnim medijem čedalje bolj zaupajo vse panoge. Ne glede na njihovo uvrstitev na lestvici, je rast prikazanih oglasov zaslediti pri večini, kar pomeni, da podjetja vse bolj razumejo in si prizadevajo za dolgoročno in strateško upravljanje svoje prisotnosti v digitalnem okolju.«

###


International Press Release: Most Online Campaign Impressions in 2015 by Automotive Industry (.pdf)

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli

Arhiv

iPROM kontakt

Za več informacij se obrnite na:

Tanja Fon

Vodja korporativnega komuniciranja