Deli

Spletni brskalnik Chrome je po priljubljenosti v šestih mesecih pridobil dobrih pet odstotnih točk. Največji tržni delež prevzema Microsoftovemu Internet Explorerju, ki je kljub izdaji različice 10, ki so jo mnogi ocenili kot dobro izboljšavo na področju hitrosti in stabilnosti, še vedno v padanju. Internet Explorer že od začetka iPROM-ovega spremljanja statistik kaže negativni trend, ugotavlja raziskava, ki spremlja tehnološke značilnosti spletnih uporabnikov.

Na prvem mestu po priljubljenosti suvereno ostaja Firefox, in sicer s 37 odstotki. Chrome je z 29,26 odstotka le slabo odstotno točko za Internet Explorerjem, ki je v septembru dosegel 30,81 odstotka vseh dostopov. Google Chrome je sicer v letošnjem letu že prehitel Internet Explorer, ko je julija dosegel najvišjo točko z 31,28 odstotka, a se v zadnjih treh mesecih kaže manjši upad njegove priljubljenosti.

Priljubljenost spletnih brskalnikov (vir: iPROM, september 2013)

Slovenski spletni uporabniki so med brskanjem prijavljeni v svoj profil na Facebooku

Prvič v Sloveniji so na voljo tudi podatki o številu uporabnikov, ki so ob obisku slovenskih spletnih medijev prijavljeni v svoje račune na Facebooku. Med brskanjem po spletnih vsebinah je kar 46 odstotkov spletnih uporabnikov prijavljenih v svoj profil na Facebooku, kar kaže na visoko integriranost družabnega omrežja v vsakodnevno uporabo spleta.

Tehnološke značilnosti slovenskih spletnih uporabnikov

Analiza uporabljenih operacijskih sistemov kaže, da je še vedno najbolj priljubljen sistem Microsoft Windows. Uporablja ga namreč kar 96,8 odstotka obiskovalcev slovenskih spletnih medijev. Največji delež dosega Windows 7 (57,35 odstotka), starejšo različico Windows XP pa uporablja 30,56 odstotka obiskovalcev. Windows 8 je v času zadnje analize uporabljalo le 5,09 odstotka.

Pri ločljivosti zaslonov so spletni uporabniki manj enotni. Na prvem mestu je ločljivost zaslona 1280×1024 z 12,87 odstotki, ki je v primerjavi s prejšnjo raziskavo marca letos padla za dobre 3 odstotne točke. Na drugem mestu je ločljivost 1366×768, ki jo je v septembrskem vzorcu uporabljalo 12,85 odstotka spletnih uporabnikov. Manjša ločljivost 1024×768, ostaja z 8,53 odstotka na tretjem mestu.

Uporaba različnih ločljivosti zaslonov (vir: iPROM, september 2013)

17 odstotkov spletnih uporabnikov najdemo tudi na mobilnih napravah

Iz celotnega vzorca spletnih uporabnikov slovenskih medijev jih je kar 17 odstotkov prisotnih na spletu tudi prek tabličnih računalnikov ali mobilnih telefonov. Največji delež jih odpade na pametne telefone s sistemom Android (63 odstotkov vseh mobilnih naprav) in tablice Android (13 odstotkov). iPhone med telefoni zavzema 8,5 odstotka tržnega deleža, Windows Phone pa 2,4 odstotka. Med vsemi mobilnimi telefoni z dostopom do spleta pa je le še 4,5 odstotka takšnih, ki jih ne klasificiramo na tako imenovane pametne telefone. Razdelitev med tabličnimi računalniki je zelo tesna, saj si Android lasti 51 odstotkov, iPad pa preostalih 49 odstotkov.

Metodološki podatki

Analiza je bila izvedena z rešitvijo iPROM AdServer, namenjeno distribuciji, ciljanju in sledenju oglasnega gradiva na spletu. iPROM z omenjeno rešitvijo neprestano spremlja tehnološke značilnosti računalnikov obiskovalcev slovenskih spletnih medijev, obenem pa preverja tudi tipe brskalnikov, operacijske sisteme in ločljivosti zaslonov. Analiza je bila opravljena septembra 2013, mesečni vzorec pa je po standardu IAB zajemal 1,5 milijarde meritvenih zahtevkov.

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni slovenski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli

Deli prispevek prek e-pošte

Vaše kontaktne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) ter posredovani kontakt prejemnika (elektronski naslov) potrebujemo, da lahko na prejemnikov elektronski naslov posredujemo vaše sporočilo. Prejetih podatkov ne bomo uporabili za druge namene. Z vnosom vaših podatkov in podatkov prejemnika, izjavljate, da imate od prejemnika pridobljeno privolitev za posredovanje njegovega/njenega kontakta. V kolikor podatkov ne boste oddali, želenega sporočila ne bomo mogli posredovati. Več o vaših pravicah in varstvu osebnih podatkov izveste tukaj.

Arhiv

iPROM kontakt

Za več informacij se obrnite na:

Maja Gorjanc

Svetovalka za marketing