Deli

Doseg slovenskih digitalnih medijev se je v letošnjem letu glede na preteklo leto povečal za 10,17 odstotka, aktivnost uporabnikov na teh medijih pa za 6,65 odstotka. Uporabniki do vsebin v digitalnih medijih najpogosteje dostopajo prek mobilnih naprav. Za poglobljeno branje vsebin na digitalnih medijih slovenski uporabniki še vedno najraje uporabljajo namizni računalnik, kaže iPROMova letošnja analiza o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev.

Nova iPROMova raziskava: Rast dostopa do digitalnih medijev prek mobilnih telefonov se upočasnjuje iPROM Press

»Mesečni doseg slovenskih digitalnih medijev se je glede na preteklo leto povečal za dobrih deset odstotkov. Ob dejstvu, da se je število uporabnikov interneta v Sloveniji glede na preteklo leto povečalo le za nekaj odstotnih točk, je to vsekakor vzpodbudna novica za vse, ki se na domačem trgu ukvarjajo z digitalnim založništvom. Večji doseg in to, da si je posameznik v enem mesecu ogledal več vsebin kot v preteklem letu, lahko zagotovo pripišemo tudi dejstvu, da so te vedno bolje prilagojene mobilnim napravam, ki imajo z vidika dostopa do vsebin primat,« rezultate iPROMove letošnje analize komentira Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v iPROMu.

Upočasnjena rast dostopa do digitalnih medijev prek mobilnih telefonov

Razmerje med napravami, s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih vsebin, se je maja letos v primerjavi z enakim obdobjem lani spremenilo le za 4 odstotne točke; mobilni dostop je zrastel za 2 odstotni točki, dostop prek računalnika pa se je sorazmerno zmanjšal za 2 odstotni točki. To kaže na počasnejšo rast mobilnih naprav kot v preteklih letih. Namizni računalnik ohranja pomembno vlogo pri poglobljenem branju vsebin v slovenskih digitalnih medijih.

Trend uporabe naprav s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih vsebin - iPROM - Press

Izsledki iPROMovih analiz tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih medijev, kažejo, da se je trend uporabljenih naprav v zadnjih petih letih popolnoma obrnil.

Nesporna prevlada operacijskega sistema Windows 10

Najnovejši različici operacijskega sistema Windows 10 zaupa skoraj 60 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta, kažejo podatki majske iPROMove analize. Windows 10 je tako najširše uporabljen operacijski sistem med slovenskimi uporabniki digitalnih medijev. Različice operacijskih sistemov na računalnikih - iPROM - Press

Med operacijskimi sistemi na namiznih in prenosnih računalnikih tudi letos s 93 odstotki kraljujejo različice operacijskega sistema Windows. Delež uporabnikov, ki uporabljajo namizne in prenosne računalnike z nameščenim operacijskim sistemom Mac OS X, ostaja v primerjavi z enakim obdobjem lani enak, in sicer 5-odstoten.

Raba operacijskih sistemov na računalnikih maja 2019 - iPROM - Press

Razmerje operacijskih sistemov na mobilnih napravah pa ostaja približno enako kot v lanskem letu. Prvo mesto ohranja operacijski sistem Android z 72 odstotki, iOS ima 28 odstotkov.

Slovenci za brskanje po spletu najraje uporabljajo Chrome

Danes brskalniku Chrome zaupa že več kot polovica uporabnikov slovenskih medijev. V primerjavi z lanskim letom so spremembe pri rabi brskalnikov minimalne, razmerja med njihovo uporabo pa ostajajo enaka.

Raba brskalnika Chrome je zrastla za 2 odstotni točki in dosegla 53-odstotni delež, Firefox pa le 22-odstotnega. Za razliko od padca uporabe brskalnika Microsoft Internet Explorer, ki ima 13-odstotni delež, je brskalnik Microsoft Edge letos pridobil 2 odstotni točki in si priboril 8-odstotni delež, saj je privzet brskalnik OS Windows 10.

Raba brskalnikov na računalnikih 2018 2019 - iPROM - Press

Uporabljena metodologija

Podatki, na katerih temelji iPROMova analiza tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi slovenski uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin, so vsako leto zajeti v enakem obdobju. iPROM podatke beleži in obdeluje prek tehnološke platforme iPROM Cloud, raziskavo pa pripravlja že od leta 2004. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 1,58 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajemala 15,5 milijarde meritvenih zahtevkov.

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli

Arhiv

iPROM kontakt

Za več informacij se obrnite na:

Maja Gorjanc

Svetovalka za marketing