Deli

V preteklem letu je iPROM s svojimi oglaševalskotehnološkimi rešitvami za distribucijo oglasnih sporočil slovenskim uporabnikom digitalnih medijev prikazal skoraj 40 odstotkov več oglasov kot v letu 2022. Po deležu vseh prikazanih oglasov se je na prvo mesto uvrstila panoga trgovina, ki je zabeležila več kot 23-odstotni delež, medtem ko je panoga avtomobilizem s svojim približno 15-odstotnim deležem zasedla drugo mesto. Panoga finance se je z dobrim 14-odstotnim deležem v skupnem številu prikazanih oglasov uvrstila na tretje mesto.

»Podatki, ki smo jih zbrali o prikazanih oglasih v letu 2023, odražajo kontinuirano rast števila prikazov oglasov v uredniških spletnih medijih,« izpostavlja Tomaž Tomšič, vodja iPROM Labsa. »Ta trend potrjuje nenehno rast digitalnega oglaševanja, ki ga v iPROMu spremljamo z analizo prikazov že od leta 2005. V preteklem letu smo slovenskim uporabnikom digitalnih medijev prikazali za kar 38,9 odstotka več oglasnih sporočil kot predlansko leto, ko je digitalno oglaševanje v času pandemije COVID-19 doseglo svoj prelomni vrhunec.«

Med panogami prednjači trgovina z več kot 23-odstotnim deležem

Po deležu prikazov oglasov v slovenskih uredniških digitalnih medijih prednjači panoga trgovina s 23,79-odstotnim deležem, kar predstavlja minimalen upad (–0,31 odstotka v primerjavi z letom 2022).

Trgovini sledita panogi avtomobilizem s 15,6-odstotnim deležem (27,5-odstotna rast v primerjavi z letom 2022) in finance s 14,25-odstotnim deležem (30,53-odstotni padec deleža prikazanih oglasov v primerjavi z letom 2022).

Panoga zabava in prosti čas je v letu 2023 predstavljala 9,64 odstotka vseh prikazanih oglasov, v primerjavi z letom prej pa je zabeležila rahel upad (2,3 odstotka).

Telekomunikacijska panoga je lani kljub manjšemu deležu po številu prikazanih oglasov (4,52 odstotka) v primerjavi z letom prej zabeležila impresivno povečanje deleža prikazov za kar 108 odstotkov.

Panoga turizem je dosegla 2,65-odstotni delež prikazov oglasov in v primerjavi z letom 2022 zabeležila največje zmanjšanje deleža, in sicer za kar 54,7 odstotka.

Panoga zdravje pa z okoli dvoodstotnim deležem prikazov ni zabeležila pomembnejših sprememb.

»Podatki o prikazanih oglasih v letu 2023 kažejo na dinamične premike na trgu in so jasen pokazatelj nestanovitnih gospodarskih razmer, ki se iz leta v leto naglo spreminjajo, oglaševalci pa se na vplive iz okolja agilno odzivajo,« še dodaja Tomšič.

Deleži prikazanih oglasov v digitalnih medijih po panogah v letu 2023 - iPROM - Sporočilo za javnost

Zanimanje za vsebine v digitalnih medijih

Analiza rezultatov kaže, da so v začetku leta 2023 uporabniki spletnih medijev najpogosteje pregledovali vsebine v spletnih uredniških medijih, ki jih uvrščamo v kategorije osebne finance, nepremičnine, potovanja ter hobiji in interesi.

Po zanimanju za splošne novice in poslovne vsebine v uredniških spletnih medijih je v lanskem letu izstopal avgust, ko se je zanimanje za medijske vsebine povečalo predvsem zaradi izrednih dogodkov in posledic poplav. Podobno se je konec leta povečalo zanimanje za vsebine, povezane z zdravjem.

Med vsebinskimi kategorijami izstopa tudi avtomobilizem, ki je med oktobrom in decembrom 2023 zabeležil nadpovprečno zanimanje oziroma branost.

»Analiza spremembe deleža zanimanja za vsebinske kategorije v slovenskih digitalnih medijih predstavlja zanimiv vpogled v to, kako se zanimanja bralcev spreminjajo skozi leto. Predvsem pa oglaševalcem ponuja vpogled v teme in kategorije, ki so za uporabnike spletnih medijev pomembne v določenih obdobjih, kar je ključno upoštevati pri oblikovanju oglaševalskih in uredniških strategij,« zaključuje Tomšič.

Analiza spremembe deleža zanimanja za vsebinske kategorije v slovenskih digitalnih medijih v letu 2023 po mesecih glede na povprečje - iPROM - Sporočilo za javnost

O podjetju iPROM

iPROM je vodilni regijski ponudnik medijskih in tehnoloških rešitev za digitalno oglaševanje na odprtem spletu. Smo hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavljamo kompleksnost trženja v digitalnem okolju. S kombinacijo visoke tehnologije in najpopolnejših podatkov o vedenju potrošnikov na trgu naročnikom omogočamo, da posredujejo prava oglasna sporočila pravi osebi ob pravem času na pravo napravo, spletnim založnikom pa pomagamo pri povečevanju prihodkov.

iPROM je visokotehnološko podjetje, ki na enem mestu združuje najširši nabor svetovalnih, analitičnih, medijskih in programskih rešitev za izvedbo oglaševanja v digitalnih medijih. Stalno vlaganje v tehnološki razvoj je tisto, kar nas postavlja pred konkurenco, naše naročnike pa na prvo mesto v glavah njihovih ciljnih občinstev.

Deli

Arhiv

iPROM kontakt

Za več informacij se obrnite na:

Tanja Fon

Vodja korporativnega komuniciranja